ÎN ATENȚIA ROMÂNILOR: CELEBRUL CONCERT-PROTEST al MARELUI ARTIST TUDOR GHEORGHE Degeaba 30, PROTEST socio-cultural împotriva NOILOR BOLȘEVICI din ROMÂNIA

Degeaba Tudor Gheorghe

Pe 21 decembrie, la Sala Palatului,Tudor Gheorghe a revinit cu spectacol nou in proportie de 70% „strigătul de disperare al unui întreg popor batjocorit de noua nomenclatură a comunismului cu faţă capitalistă, într-un timp istoric numit eufemistic tranziţie”.

DEGEABA 30” este, probabil, cel mai complex, cel mai complet şi cel mai dramatic mesaj social exprimat pe o scenă de la revoluţie încoace. El are la bază un concert mai vechi al lui Tudor Gheorghe, intitulat „Mie-mi pasă”, realizat în memoria martirilor de la Timişoara şi a tuturor victimelor revoluţiei din decembrie 1989.

Să reflectăm şi să reacţionăm în consecinţă, dacă suntem vii. Dostoievski spunea: „Cât eşti viu, totul e în puterea ta”. Ne-au biruit oare grijile, nevoile, oboseala, dezamăgirea? Am făcut întotdeauna ce trebuia? Numai alţii sunt de vină? Atunci degeaba ne mai numim oameni, că nu suntem demni de acest nume. Ne-am slăbănogit, cu toată deşteptăciunea şi vorbăria de paradă… Facem umbră pământului degeaba?! Tudor Gheorghe are speranţa că cineva va învăţa din greşelile noastre. Aşadar, n-ar fi chiar degeaba!

Active News:
Tudor Gheorghe, atacat imund pentru ultimul său concert „Degeaba 30”. Andrei Caramitru îl acuză de propagandă comunistă deși tatăl lui Tudor Gheorghe a fost deținut politic în anii 50. La fel și Funeriu și Tismăneanu.

Картинки по запросу "DEGEABA spectacol""
Răspunsul lui Tudor Gheorghe la atacurile lui Funeriu & Co: „O vorbă frumoasă: Câinii latră, caravana trece. Dacă ăsta e limbajul lor, să fie sănătoși!”
Rapsodul și compozitorul Tudor Gheorghe a explicat marți pentru Adevărul.ro că nu ia în seamă acuzațiile lansate de Andrei Caramitru, Daniel Funeriu, Vladimir Tismăneanu, Teodor Baconschi și alții la adresa spectacolului „Degeaba 30”, dedicat memoriei martirilor Revoluției din decembrie 1989, pe care unii l-au receptat într-o manieră contrară spiritului în care a fost gândit de autor. Tudor Gheorghe arată că „Degeaba” nu e o concluzie pentru cei 30 de ani în care „nu s-a făcut nimic în țara asta”, ci „e țipătul de disperare al unei generații care se vede debusolată, care nu mai are încredere în capacitatea creatoare a acestui popor”, adăugând că „fiecare înțelege ce vrea și ce poate”.

„Nici măcar nu le resping, nu le iau în seamă. Nu mă interesează prostiile pe care le debitează ba unul, ba altul. Nu mă ating. E așa de normal. Fiecare om are părerile lui. Te laudă mulți și te înjură puțini. Dacă nu exista nicio reacție mi se părea ciudat. Dar, bravo lor! Eu cred în ce am făcut și nu numai eu. O vorbă frumoasă: câinii latră, caravana trece. Dacă ăsta e limbajul lor, să fie sănătoși! Eu sunt mai delicat”.

Întrebat despre săgețile trimise spre Uniunea Europeană, cântărețul s-a limitat la a spune că detractorii săi nu au văzut spectacolul, ci doar au scos din context anumite afirmații. El a explicat și de ce și-a numit spectacolul „Degeaba”, sugerând că cei care îl critică l-au interpretat greșit.

„Dacă asculți tot spectacolul, de la cap la coadă, îți dai seama despre ce e vorba. Dar ei, dacă nu au văzut spectacolul și doar au luat fragmente… au scos din context. Spectacolul începe cu un omagiu profund, adevărat și trist pentru cei care și-au dat viața în ’89, pentru cei care au murit ca eu și noi să stăm liniștiți, să cântăm și să putem să ascultăm aceste versuri. Se cheamă «Degeaba», dar nu pentru că nu s-a făcut nimic în țara asta, ci pentru că o generație întreagă nu mai are încredere. E țipătul de disperare al unei generații care se vede debusolată, care nu mai are încredere în capacitatea creatoare a acestui popor, o generație care a fost păcălită, care a tot așteptat și a tot așteptat și nu se întâmplă nimic. Despre asta e vorba, nu că nu s-a făcut nimic. S-au făcut lucruri. A, că avem de toate, dar și e normal să fie așa. Fiecare înțelege ce vrea și ce poate”.

În ceea ce privește acuzațiile că ar face propagandă comunistă, Tudor Gheorghe a precizat: „Doamne ferește, ce înseamnă să nu-ți dai seama ce vorbești! Cum să fiu eu nostalgic după perioada comunistă, când tatăl meu a fost condamnat politic 20 de ani, iar eu, aruncat în stradă? Cum pot ăștia să spună așa? Că n-am fost membru de partid, slavă Domnului! Eu n-am intrat în nici un partid politic. Eu am fost interzis să cânt în perioada aia. Mă rog, treaba lor, să fie sănătoși!”.

Artistul a aflat cu întârziere despre linșajul informațional la care este supus, deoarece se află într-un concediu de refacere și creație, pregătind un nou spectacol, cu un mesaj mult mai optimist. El mărturisește că a afirmat chiar în cadrul spectacolului anterior că își dorește să nu mai fie nevoie să spună vreodată „Degeaba”.

„Eu acum lucrez la un spectacol atât de frumos, «Risipitorul de frumuseți», sunt izolat, sunt undeva la Techirghiol, îmi văd de sănătate, îmi învăț poeziile, cântecele. Dacă aș sta să ascult tot ce se întâmplă, dacă aș lua în seamă totul, atunci n-aș putea păstra o anumită puritate, o anumită frumusețe a cântecului meu. Din când în când mai izbucnesc și eu într-un spectacol cum e «Degeaba». Am și spus, tot ce îmi doresc eu e să nu mai fie nevoie să spun vreodată «degeaba». Bine, dar ei nu vor să audă și treburile astea. Lasă-i! Regret enorm de mult că trăim o perioadă în care e o aiureală politică și că nu ne găsim încă drumul, dar asta nu e vina mea. Eu îmi fac drumul meu, ei să fie sănătoși”, a răspuns Tudor Gheorghe când a fost întrebat despre U.E. și politica din România.

Andrei Nicolae