Ce-l așteaptă pe Președintele IGOR DODON sau dacă VLADIMIR PUTIN îi va întoarce Transnistria R. Moldova

Dodon Transnistria

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cu o voce metalică – și, printre altele, întro limbă română bună – la monumentul Domnului moldovean Ștefan cel Mare promite reîntregirea Moldovei, cu alte cuvinte, lichidarea autoproclamatei Republici Moldovenești transnistrene, care a fost de fapt ocupată chiar de patronii Moscovei lui Dodon.

Dodon trebuie să reacționeze la declarațiile  ale „președintelui” transnistrean încrezut Vadim Krasnoselsky, care este convins că a venit timpul ca Moldova să nu se mai gândească la reunificare ar fi mai bine  să recunoască Transnistria. Cu toate acestea – de ce este siguri de sine el ? Krasnoselsky știe despre ce vorbește. Spre deosebire de Dodon, el nu are nici o îndoială că Kremlinul nu va renunța la Transnistria. Și are dreptate.

Acesta este destinul tuturor Dodonilor. Ei vin la putere cu ajutorul Moscovei și sunt siguri că Kremlinul le va oferi tot ce își doresc – până la urmă, sunt „de-ai lor”. Iar la Moscova se consideră că și Moldova teritoriul lor, nu numai Transnistria ocupată. Kremlinul  poate alipi doar Moldova la Transnistria – dar cu siguranță nu Transnistria la Moldova.

În urmă cu aproximativ 15 ani, m-am certat la Forumul Economic din Krynica, Polonia, cu un consilier al președintelui moldovean de atunci, comunistul Vladimir Voronin, Mark Tkachuk. Noii lideri ai Moldovei au ajuns în Polonia cu o bună dispoziție. Tkachuk a dat asigurări că deja mâine, Rusia lui Putin va „da” Transnistria prietenului său Voronin – dar cum  ar putea fi altfel, doar nu sunt unii naționaliști. La observația mea că  Moscova nu va face acest lucru – și dacă va face acest lucru, în condiții pe care niciun stat nu le va putea accepta- Tkachuk a făcut haz de asta.

Anii au trecut. Voronin a pierdut puterea și l-a alungat pe Tkachuk din partid, iar la Moscova au găsit un nou favorit, căruia nimeni nu-i va da nimic. Și Dodon deja începe involuntar să urmeze calea lui Voronin – se va transforma curând din cel mai bun prieten al Kremlinului într-un „trădător” despre care vor fi prezentate filme revelatoare pe NTV.

Chiar dacă norocul îi zâmbește lui Putin și îl va face pe Medvedchuk președintele Ucrainei, el nu va da candidatului său nici Crimeea, nici Donbassul.

VITALII PORTNIKOV

Lasă un răspuns