Ce spun Ambasadorul UE PETER MICHALKO despre lupta anticorupție în R.MOLDOVA și fostul candidat la funcția de procuror general, Vladislav Gribincea despe reținerea Șefului PROCURATURII ANTICORUPȚIE VIOREL MORARI ?

Morari Viorel

Peter Michalko: Urmărim foarte atent la ceea ce se întâmplă în urmărirea penală în Moldova. În ultimele luni, procurorii anti-corupţie au făcut mai mulţi paşi importanţi în cele mai importante investigații penale. Moldova are nevoie de polițiști, procurori și judecători, care sunt pregătiți să dea rezultate reale în lupta împotriva corupției. Poporul moldovenesc merită să trăiască liber de corupție, protejați de instituțiile în care pot avea încredere în cele din urmă.

In decembrie 2019, la limita legalitatii, Viorel Morari este inlaturat temporar de catre Procurorul General de la conducerea Procuraturii Anticoruptie, pana pe 10 ianuarie 2020. In aceeasi zi, Procurorul General a dispus un control total la Procuratura Anticoruptie. La scurt timp dupa inlaturarea din functie, Procurorul General declara ca Morari a comis abuzuri, chiar daca controlul abia incepuse.
Pe 10 ianuarie, in ultima zi a inlaturarii din functie, Morari este retinut in cadrul unui dosar penal si se va decide in curand daca va suspendat din functie pe durata cauzei penale.
Tot in decembrie, un procuror foarte influent, urmarit penal de catre Procuratura Anticoruptie, cere Procurorului General anularea ordinului din vara anului 2019 de restabilire a lui Morari in functia de procuror-sef al Procuraturii Anticoruptie. Procurorul sustine ca acel ordin ii incalca drepturile (imi este greu sa inteleg cum). Chiar in ziua depunerii, Procurorul General respinge solicitarea, desi avea 30 de zile pentru a lua o decizie. Procurorul influent merge in judecata, iar un judecator suspenda provizoriu ordinul de restabilire a lui Morari in functie pana la examinarea cauzei civile.
Bineinteles ca cele relatate mai sus sunt pure coincidente! Cei care au comis abuzuri trebuie sa raspunda in fata legii, in conditiile legii.
Sper ca nimeni din cei implicati nu se simt suspectati ca ar influenta unele investigatii ale procurorilor anticoruptie si care vizeaza politicieni!!!

Maria Ciobanu:
„Viorel Morari are păcate multe și grele, dar, cu regret, nu ele sunt motivul reținerii sale. A ajuns în dizgrația lui Dodon atunci când a îndrăznit să-și asume investigarea cazului de finanțare dubioasă a PSRM. Nu voi da numele deputatului socialist care a intrat în panică atunci când a auzit că s-ar putea să se deschidă „cărărușa” pe care banii murdari au ajuns în „pușculița” PSRM, fiind folosiți în campanii electorale, finanțarea mai multor instituții media etc. Dacă am avea o justiție cât de cât independentă, Viorel Morari are de spus multe. Și nu doar el…”

Nu mă apuc să judec vinovăția lui Morari, dar faptul că procurorul care îl anchetează este el însuși anchetat penal de Procuratura Anticorupție mi se pare anormal.
Pe când Justiție de șoc/scurtă/lungă și nu de conjunctură?

Menționăm că Viorel Morari a fost reținut pe 10 ianuarie, fiind bănuit de abuz în serviciu și fals în acte publice. Mai exact, lui Morari i se impută că ar fi întreprins mai multe acțiuni ilegale în cadrul dosarului privind frauda bancară, cu scopul de nu-l recunoaște în calitate de învinuit pe Vlad Plahotniuc.

Lasă un răspuns