APEL către CETĂȚENII R. MOLDOVA // Un soldat care a fugit din așa-zisa armată transnistreană și a povestit ororile de acolo, a fost sechestrat de REGIMUL de LA TIRASPOL, iar Președintele IGOR DODON, GUVERNUL CHICU, PROCURORUL GENERAL ALEXANDR STOIANOGLO tac. DE CE ?

Deputati PAS

Conferință de presă susținută de deputații din Fracțiunea PAS Blocul ACUM, cu genericul „Încălcarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova în regiunea transnistreană”

Deputații fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate au trimis un demers oficial în adresa vicepremierului pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, în care au cerut să intervină de urgență pentru a elucida cazul dispariției unui tânăr în regiunea transnistreană, caz anunțat de „Promo-LEX” încă pe 30 decembrie. Deputații PAS se arată indignați de inacțiunile Guvernului în acest caz.

„În decembrie 2019, Alexandru Rjavitin a mers în vizită la părinții săi în satul Pervomaisc din regiunea transnistreană. Pe 18 decembrie, în jurul orei 20:00, a dispărut din propria locuință în condiții suspecte. Există informații că Alexandru a fost răpit de structurile administrației de la Tiraspol, iar noi nu cunoaștem absolut nimic unde și în ce condiții este ținut și dacă mai este în viață.

Guvernul tace și nu a venit cu o reacție oficială până acum referitor la măsurile întreprinse, ceea ce atestă că Guvernul nu este capabil să apere interesele cetățenilor săi. Lipsa de transparență totală pe marginea acestui caz este extrem de îngrijorătoare. Facem un demers oficial către Alexandru Flenchea să intervină de urgență și să întreprindă acțiunile necesare pentru a stabili, în primul rând, locul de aflare a lui Alexandru Rjavitin, pentru a-i oferi un avocat și un medic. Solicităm examinarea urgentă a acestui caz, dar și a fenomenului de înrolare forțată a tinerilor în structurile militare din stânga Nistrului”, a declarat deputata Doina Gherman în cadrul unei conferințe de presă.

Parlamentarii au înaintat un demers și procurorului general Alexandr Stoianoglo cu aceleași solicitări și i-au cerut explicații urgente. Șeful PG urmează să anunțe deputații dacă acest caz este în vizorul Procuraturii și care sunt acțiunile întreprinse de oamenii legii până acum.

Reprezentanții PAS mai vor o întrevedere oficială cu reprezentanții OSCE în R. Moldova, pentru a discuta acest caz și așteaptă poziția oficială a instituției pe marginea problemei abordate.

„Pe 30 decembrie, Alexandru Flenchea scria pe Facebook că locuitorii R. Moldova sunt prioritatea zero a Guvernului. Au trecut 3 săptămâni de când Alexandru Rjavitin a fost sechestrat și Guvernul tace”, a punctat Doina Gherman.

Precizăm că Alexandru Rjavitin din localitatea Pervomaisc, raionul Slobozia, a evadat acum patru ani din armata regiunii transnistrene și rudele bărbatului bănuiesc că acesta a fost arestat acum de nerecunoscutele autorități de la Tiraspol, pentru a fi tras la răspundere pentru evadare.

______________________________________________________________________

Alexandru Rjavitin din localitatea Pervomaisc, raionul Slobozia din regiunea transnistreană a R.Moldova, a dispărut din propria casă de mai bine de două săptămâni.

Asociația „Promo-LEX” anunță că a fost sesizată, pe 29 decembrie, de către rudele și prietenii lui Alexandru vizavi de dispariția tânărului și presupune că acesta a fost răpit și ar putea fi supus unui tratament degradant și inuman, de către așa-zisele autorități transnistrene.

Alexandru Rjavitin este cel care, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, a reușit în august 2015 să evadeze, să ajungă la Chișinău și să povestească despre gravele abuzuri la care a fost supus în stânga Nistrului.

El a trecut înot râul Nistrul și a mers trei zile pe jos până la Chișinău, în uniforma sa militară și în șlapi, pentru că nu a mai suportat umilințele și bătăile la care era supus. Pentru că a evadat și a îndrăznit să vorbească despre condițiile și tratamentul inuman la care a fost supus, administrația de facto de la Tiraspol i-a pornit „dosar penal”.

La Chișinău, Alexandru Rjavitin a beneficiat de asistența Asociației „Promo-LEX”, fiind ajutat să-și confirme cetățenia Republicii Moldova și să-și perfecteze actele respective. Tânărul a evitat să meargă la familia sa rămasă în Transnistria.

„Totuși, din discuțiile cu familia și prietenii lui Alexandru Rjavitin, am aflat că acesta a avut nevoie să își viziteze familia în s. Pervomaisc. Astfel, a dispărut la data de 18 decembrie 2019, în jurul orei 20:00. Din comunicarea rudelor cu persoane terțe, presupunem că acesta a fost răpit de către structurile de forță ale administrației de la Tiraspol și acum este deținut în izolatorul de detenție provizorie al miliției din Tiraspol”, se arată într-un comunicat de presă al „Promo-LEX”.

„Promo-LEX” le solicită Biroului pentru Reintegrare și Avocatului Poporului să întreprindă acțiuni prompte de stabilire a locului detenției lui Alexandru Rjavitin, să stabilească motivele reținerii, starea deținutului și condițiile de detenție, precum și să identifice în regim de urgență posibilități de a vizita locul de detenție pentru o întrevedere de documentare a cazului său.

De asemenea, aceeași asociație le cere prim-ministrului și președintelui Republicii Moldova să întreprindă acțiuni prompte în vederea eliberării imediate și necondiționate din detenție ilegală a lui Alexandru Rjavitin, iar Procuraturii Generale – să investigheze situația descrisă mai sus prin prisma prevederilor Codului Penal, după caz să pornească o cauză penală.

Menționăm că „Promo-LEX” a monitorizat situația privind înrolarea forțată a tinerilor din stânga Nistrului în structurile paramilitare locale și a calificat fenomenul drept privare ilegală de libertate, manifestată prin detenție în unitățile paramilitare din estul Republicii Moldova. Asociația a atras atenția, în repetate rânduri, asupra fenomenului de înrolare forțată în structurile paramilitare ilegale, precum și asupra gravelor probleme, abuzuri și încălcări ale drepturilor fundamentale, cu care se confruntă majoritatea tinerilor înrolați forțat. Efectuarea „serviciului militar” în regiunea transnistreană este obligatorie, eschivarea de la înrolare fiind sancționată cu amendă de circa 600 de dolari sau cu până la 2 ani de închisoare.

Lasă un răspuns