PROFEȚIE pentru ANUL 2020: MINSK și KIEV în schimbul TEHERANULUI. Este posibil сa TRUMP și PUTIN să încheie un asemenea „ACORD SECRET”?

PutinTrump 2020

Interesul recent al Washingtonului pentru Europa de Est ar putea dispărea la fel de rapid dacă o altă criză din Orientul Mijlociu nu va fi rezolvată în curând. Semnificația acestei regiuni pentru Statele Unite astăzi este mult mai mare decât problemele tuturor republicilor post-sovietice luate împreună.

După ce Iranul a abandonat definitiv acordul nuclear încheiat în 2015, Republica Islamică nu a avut mulți aliați potențiali. Țările europene, chiar dacă liderii lor nu sunt deosebit de entuziasmați de decizia lui Donald Trump de a-l elimina pe generalul Suleimani, în orice caz nu vor susține însăși posibilitatea unei proliferări nucleare.

La Beijing, aceștia pot face o serie de declarații pe un grav ton, care vor rămâne fără consecințe evidente. China se luptă deja să-și reglementeze relațiile economice cu Statele Unite, astfel încât, în mod evident, nu este ușor pentru liderii săi să intre în conflict deschis cu Trump.

Rămâne Vladimir Putin. Mulți din lume consideră că președintele rus nu va intra, de asemenea, într-o confruntare deschisă cu Statele Unite, că este interesat de acorduri cu Donald Trump, că nu are nevoie de o confruntare. Deși este demn de remarcat faptul că în epoca lui Barack Obama, Putin era gata să riște „resetarea” notorie a relațiilor ruso-americane.

Rusia a fost cea care, prin participarea la construcția unei centrale nucleare la Bushehr și prin reticența sa de a abandona acest proiect, a creat în mare măsură oportunitățile pe care le folosesc acum ayatollahii Iranului. Prin urmare, în Iran  vor privi acum spre Kremlin cu mult mai multă atenție decât acum câteva zile.

Însă chestiunea nu este doar în dispoziția ayatollahului. Principala întrebare, desigur, este ce tactici va alege președintele Statelor Unite. Dacă Trump a văzut într-adevăr eliminarea lui Suleymani ca pe un act de intimidare și pacifiere a iranienilor și, ca urmare, va obține un conflict deschis, atunci președintele Statelor Unite va dori ca acest conflict să continue pe tot parcursul anului electoral și va pune la îndoială perspectivele realegeri sale?

Dar dacă Trump vrea să iasă din acest conflict, nu va apela la Putin pentru ajutor, în ceea ce privește „ultimul prieten” al Iranului?

Nu va fi nimic nou în această poziție. Moscova nu a fost un participant activ la „acordul nuclear”, nu i-a convins pe iranieni atunci când americanii și europenii nu au putut obține nimic de la ei? Nu a fost Obama de acord cu un acord cu Putin cu privire la Siria – care, de fapt, a dus la o întărirea semnificativă a pozițiilor ruse în Orientul Mijlociu și, în consecință, la o slăbire a SUA?

Singura veste este că Washingtonul, care încearcă să se concentreze pe Orientul Mijlociu, poate pierde din vedere spațiul post-sovietic și țările din Europa Centrală. Recent, americanii au crescut interesul pentru regiune. Și cu aceasta a fost conectat un întreg set de motive.

Din cauza scandalului de acuzație, Ucraina s-a regăsit, în mod neașteptat, în centrul politicii interne americane – și acesta este motivul pentru care atenția congresmenilor și a mass-mediei de conducere a fost atrasă asupra situației din această țară. S-a înțeles că, în cazul inacțiunii americane, suveranitatea Belarusului ar putea fi pusă la îndoială, că Rusia urma să înghită această țară – cu consecințe corespunzătoare pentru apărarea țărilor din Europa Centrală. Și aceste țări în sine – cum ar fi Polonia sau Ungaria – în epoca lui Trump erau aliați importanți ai Washingtonului.

Acum toate aceste considerații pot părea nesemnificative. Scandalul cu Ucraina pe fondul escaladării în Orientul Mijlociu poate în general să treacă pe planul al treilea. Bielorusia va înceta să mai intereseze pe oricine într-o situație în care este necesar să se înțeleagă  cu Putin.

Și atunci – dacă nu interferați cu rușii în „zona lor de influență” tradițională, atunci poate că nu numai că nu vor interfera cu SUA pentru a face față problemei iraniene, dar vor ajuta chiar?

Acest lucru nu descrie conținutul „acordului” la care s-ar putea gândi Donald Trump mâine? Și dacă astfel de gânduri devin cu adevărat principalul curent al politicii americane, atunci cine va fi la Washington interesat de interesele Ucrainei sau Belarusului în viitorul apropiat?

VITALII PORTNICOV

Минск и Киев в обмен на Тегеран. Возможна ли «сделка» Трампа и Путина?

Lasă un răspuns