Ce va face POPORUL, DOMNULE PROCUROR GENERAL ALEXANDR STOIANOGLO, care a obosit să aștepte dreptatea ? CUM CREDEȚI ?

Stoianoglo PDM

Deputatul AEXANDRU SLUSARI: Ieri am avut întălnirea cu Procuror General . La inițiativa dânsului.

Subiectul principal al discuției a fost investigarea furtului miliardelor. Am reiterat poziția Comisiei de anchetă precum că procesul devalizării sistemului bancar a fost o operațiune bine pregărtită în timp și coordonată cu politicenii și demnitarii de stat, care conform legii erau obligați să contracăreze jaful. Planul devalizării a fost realizat etapizat, perseverent, începând cu anul 2011, făcându-se pe parcurs ajustări în funcție de creșterea apetitului autorilor-escroci, odată ce rezistența instituțiilor abilitate ale statului se diminua substanțial.

Luna noiembrie 2014 a fost culminantă în ceea ce privește frauda bancară. În perioada 7-27 noiembrie 2014, când Guvernul Leancă, încalcănd legislația în vigoare, decisese deja acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 mlrd lei, cele trei bănci au activat FĂRĂ ADMINISTRARE SPECIALĂ și au fost sustrase sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova. În perioada menționată, conform datelor oferite de BNM, aceste bănci au oferit doar persoanelor juridice credite în valoarea totală de peste 25,5 mlrd. lei. Respectiv atât conducerea Guvernului, cât și cea a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu ABUZ și NEGLIJENȚĂ crasă în serviciu.

Am simțit ca dl. Stoianoglo deja s-a documentat bine cu acest dosar, deși am rămas surprins ca el așa și nu a luat cunoștința cu anexele la raportul Kroll 2, care conțin nume concrete ai beneficiarilor furtului.

Procuror General s-a aratat dispus să colaboreze cu Parlamentul cu o sîngură condiție. Să nu fie atras în jocurile politice. Din partea fracțiunii Platforma DA l-am asigurat că noi suntem cei, care din 2015 luptăm pentru depolitizarea justiției, în condițiile în care ultimii 4 ani mai mulți activiști ai Platformei au suferit enorm de la organele de drept capturate de un sîngur clan politic. Pentru noi acum este imperios necesar ca Procuror General să fie o figură echidistantă și neinfluențată politic.

Totodată, am remarcat că chiar dacă înțeleg moștenirea grea și deficitul de cadre integre în sistem, oricum este important ca procuratura căt mai repede să investigeze și să vină în Parlament cu informația privind ancheta mai multor dosare de rezonanță, cum ar fi:
1. frauda bancară;
2. video cu Dodon;
3. concesionarea Aeroportului;
4. răpirea profesorilor turci;
5. privatizări și concesionări dubioase a AIR Moldova, Tutun CTC și Gărilor Auto;
6. interceptări telefonice a presei, activiștilor civici și unor politicieni în perioada 2016-2019;
7. construcția Arenei Chișinău ect.
Societatea a obosit să aștepte dreptatea ! Vreau să cred în intențiile bune ale dlui Stoianoglo, însă pentru mine contează doar fapte, care aștept să le văd în timpul apropiat.

Ce spun cetățenii ?

Stanislav Pavlovschi: Asa sa intelegem ca dosarul usurparii poterii nu mai este “de rezonanta”??? Vedem ca preponderent dosarele asa numite “economice”, care contin un grad sporit de interes financiar, sunt “de rezonanta”. Cum ramane cu condamnarile ilegale? Iar, cu asa numite dosare “politice”? Cineva va raspunde sau deja-i gata cu ele?

Bogdan GhenceaCred ca trebuie sa aveti un plan clar, ce facem in cazul in care procurorul general NU este independent si nu-si indeplineste atributiile sale principale! De fapt el la moment nu simte absolut nici o presiune sa mearga pe calea cea dreapta. Nu-l paste absolut nici un pericol. Dimpotriva, singurul pericol pentru el este sa iasa din voia celor cu puterea. Si eu cred ca sunt deja destule semne ca el a ales calea loialitatii fata de putere, dar nu executarea echidistanta a atributiilor.
Asa ca, e nevoie de actiuni dle Slusari! Cat mai ferme si cat mai masive si simtite!… Daca vrem ca PG sa aleaga calea cea dreapta!

Alexandr SlusariÎn foarte scurt timp lucrurile se vor limpezi. Maximum întro lună. Dar noi în paralel trebuie să fim vocali și să luptăm cu toate metodele legale impotriva tentativei uzurpării puterii de către Dodon.

Alexandr Slusari:  Vom vedea în foarte scurt timp. Eu știu ce avem de făcut noi. I-am spus și dlui Stoianoglo că noi nu vom micșora cu nici un gram presiunea noastră pe cazuri de rezonanță. Societatea a fost prostită 5 ani de așa zisă procuratura. Ajunge !

Svetlana Grosu:  Stoianoglo, dacă vrea ca poporul să creadă în sinceritatea lui, să treacă la fapte. În caz contrar poporul se pregătește de o grevă generală în PMAN.

Lasă un răspuns