ANALIZĂ-BOMBĂ: PREȘEDINTELE UCRAINEI VOLODIMIR ZELENSKY – UNEALTA lui VLADIMIR PUTIN pentru LICHIDAREA UCRAINEI

Volodimir-Zelenski

În direct | cu Angela Merkel, Volodimir Zelensky și Vladimir Putin la summitul în format numit „Normandia”. Scopul nostru: de a revigora procesul de pace în Ucraina.

Vitaly Portnikov

Imediat după ce așa-numita „formulă Steinmeier” a fost semnată de delegația ucraineană la Minsk, politicienii și jurnaliștii ruși au început să reamintească că în această „abordare de compromis” nu a existat niciun cuvânt despre retragerea trupelor din teritoriile ocupate ca condiție pentru alegeri; șefii așa-numitelor „republici ale poporului” au cerut „să nu dicteze condițiile” acelorași republici, ci să înceapă un dialog direct cu acestea; Vocea lui Surkov, analistul politic Chesnakov a avertizat că „nici Rusia, nici Donbass nu vor recunoaște nici o nouă lege privind statutul special, decât dacă este convenită cu ei”. Totul merge conform planului rusesc: președintele neexperimentat al Ucrainei și cercul său de amatori sunt atrași într-o nouă capcană – capcana negocierilor directe cu „milițiile”. Formula Steinmeier a fost doar primul pas în această ademenire.

Frumosul nume al fostului ministru al Afacerilor Externe și acum președintele Germaniei în titlul acestei formule nu ar trebui să înșele pe nimeni. Frank-Walter Steinmeier este reprezentantul aceluiași partid politic, al celui din urmă cancelar federal – Gerhard Schroeder – care lucrează  acum la îndeplinirea sarcinilor Gazprom-ului și construcția Nord Stream-2, ceea ce va permite în sfârșit să pună capăt tranzitului ucrainean și să facă întreg teritoriul ucrainean  vulnerabil la expansiunea militară rusă. Pentru mulți social-democrați germani, Ucraina este doar o parte  enervantă a Rusiei, care, dacă nu se întoarce la stăpînă, va trebui din nou băgată în țarcul rusesc. De aceea, fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, pentru mulți politicieni occidentali – și nu numai social-democrații germani – a devenit inamic atunci când, sub presiunea populară, a abandonat politica concesiunilor unilaterale pe care succesorul său le face astăzi.

Zelensky pentru acești oameni este doar o unealtă neajutorată pentru a transforma Ucraina într-o formațiune lipsită de sens, care va uita de eforturile sale europene și NATO și care se va arunca întotdeauna dintr-o parte în alta sub înțelepciunea gestiunii comune a Occidentului și a Rusiei. Și, desigur, nu-i va împedica pe oamenii de afaceri occidentali – și  pe politicieni, de ce nu  – să cîștige bani la Moscova.

Dar acești oameni nu-l înțeleg pe Putin. Putin nici nu are nevoie de o Ucraină slăbită. El are nevoie de Rusia. De  Rusia în Ucraina. Rusia în regiunea Kiev și Harkov, la Vinnitsa și Sumsk. Iar Galicia o va lăsa Poloniei – să nu-și bată capul cu dânsa, ca să le stea în gât polonezilor. Un plan atât de simplu și clar. Zelensky pentru Putin nu este o unealtă pentru castrarea Ucrainei, precum este pentru „înțelepții” occidentali ai acestei țări, ci o unealtă pentru lichidarea  ei. Ei bine, înainte de lichidare – destabilizare. Pentru ca în țară să izbucnească un adevărat foc, pe care nimeni nu îl poate stinge. Nimeni în afară de Putin, desigur. Este un pompier celebru, uită-te la Alep.

Speranța că Zelensky îl va păcăli pe Putin, că încearcă pur și simplu să-i mulțumească electoratului său, să demonstreze caracterul pacific și dorința de a opri războiul, dar să se oprească la timp, este bazată pe o necunoaștere nu numai a psihologiei lui Zelensky, ci a milioanelor precum Zelensky – milioane de rezidenți ai regiunilor estice și de sud-est ale Ucrainei. Acești oameni trăiesc în continuare în Uniunea Sovietică. Pentru ei, adevăratul președinte este Putin. Da, mulți dintre ei ar putea fi jigniți de faptul că le-a fost luată Crimeea atât de mică și iubitoare de pace și pentru că i-au lipsit de posibilitatea de a se bronza acolo – și, prin urmare, ei, foștii votanți si a lui Ianukovici, îl votează pentru Zelensky, și nu pe un oarecare Boiko. Dar, undeva în suflet, au înțeles că Putin are dreptate, că nu era cazul să sară pe Maidan, că acei din CRIMEEA au dorit asta și așa mai departe. Întâlnesc astfel de oameni în auditoriile universitare din Harkov, Odessa sau Nipru – și dacă studenții, viitorii politologi și jurnaliști cred acest lucru, atunci nu mă mai întrebați  ce cred cei de la piață sau acei din taxi.

Desigur, există și alți oameni. Există, de asemenea, milioane care nu își doresc niciun Putin în Ucraina. Dar lor  li s-a spus că toate problemele nu erau în Rusia și război, ci în corupție și elita mincinoasă. Prin urmare, au votat  pentru Zelensky la alegeri și au ales în parlament pe cei care nu pot pronunța cuvântul „Steinmeier” nici măcar a treia oară. Dar sunt slujile poporului! Și faptul că mulți oameni au venit în parlamentul dizolvaț de Zelensky imediat de pe Maidan și nu s-au numit slugi ale poporului, au uitat de acest fapt de parcă n-a fost asta niciodată.

Dacă Zelensky s-ar simți mai aproape de aceștia, ar mai exista speranța că se va putea opri. Dar Zelensky este din plămada celor dintâi. S-a născut printre ei, a crescut printre ei, a trăit printre ei și nu cunoaște altă Ucraină, nu înțelege și nu vrea să știe. De aceea, când era comediant, el a numit Tomos „un termos”, iar când a fost președinte, a apărut la memorialul Babi Yar abia după un scandal public. Acesta este motivul pentru care el va merge într-acolo unde îl va chema locatarul de la Kremlin. Mai mult, Macron și Merkel îl vor împinge într-acolo – până vor înțelege că este prea târziu. Dar Trump, desigur, nu va interveni – de ce ar interveni Trump pe lîngă Zelensky?

Prin urmare, speranța nu este în Zelensky. Și nci în Occident. Ea este în poporul ucrainean, care la ora decisivă va putea să-l contesteze nu doar pe președintele lor, ci și pe oamenii obișnuiți.

Dar dacă el nu va putea – nu va exista Ucraina.

Va fi „formula Steinmeier”.

https://inforesist.org/zelenskij-putinskij-instrument-likvidaczii-ukrainy/amp/?__twitter_impression=true&fbclid=IwAR0VhAP0nyPGjKiRhDabk9w0IgK8D2Wr9bPMAejBE-kwSpWH2XXDTtvxH4s