DOSAR SECRET: De ce a fost numit PROCUROR GENERAL ALEXANDR STOIANOGLO de către Președintele DODON? Se planifică la nivel internațional de a acorda STATUT SPECIAL pentru GĂGĂUZIA

Stoianoglo PDM

În data de 11 decembrie 2019 OSCE a avut loc o recepție la hotelul LEOGRAND pentru ambasadorii străini în R.Moldova și societatea civilă. În discursul său șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch spre sfîrșit a menționat că sprijină și se va insista să fie acordat un statut special pentru GĂGĂUZIA, așa a spus, și nu UTAG GĂGĂUZĂ. O asemenea denumire va fi inclusă în Constituția R. Moldova. Acest statut special va fi drept model pentru Transnistria.

De precizat că în cadrul referendumului care s-a desfăşurat la 2 februarie 2014 în Găgăuzia, 98,9% dintre participanţi au declarat că susţin independenţa regiunii în cazul în care Republica Moldova şi-ar pierde suveranitatea unindu-se cu România, iar 98,47% au răspuns că Republica Moldova ar trebui să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Referendumul a fost calificat drept ilegal de către autorităţile Republicii Moldova, iar Procuratura Generală a dispus începerea urmăririi penale împotriva organizatorilor.

În 2017, Irina Vlah a propus ca referendum ilegal să fie marcat ca sărbătoare în autonomia găgăuză, cerând Adunării Populare a regiunii să proclame ziua de 2 februarie drept zi de sărbătoare, nelucrătoare.