ATENȚIE MAXIMĂ: Guvernul CHICU al Republicii Moldova se pregătește să relanseze aerodromul din TIRASPOL în colaborare cu RUSIA în scopuri militare?

Chicu tiraspol

Dorin MOCANU

Ion Chicu dorește să elimine „manifestările de monopol” în domeniul infrastructurii aeriene prin deschiderea noilor aeroporturi în Moldova

La sfârșitul lunii noiembrie, o știre a trecut prin mass-media moldovenească, care în mod neașteptat a trecut neobservată. Este vorba de o ședință prezidată de premierul Ion Chicu, care a fost dedicată identificării oportunităților de dezvoltare a infrastructurii aeroportului din țară. Au participat miniștrii economiei și apărării, precum și un grup de experți relevanți.

Potrivit unui comunicat de presă, șeful Cabinetului de Miniștri a menționat că prezența singurului aeroport internațional din Moldova este o „manifestare de monopol”, iar dezvoltarea de noi aeroporturi internaționale va asigura condiții pentru competitivitate și prețuri mai mici la bilete și servicii de aviație. În urma ședinței, premierul a ordonat crearea unui grup de lucru care să realizeze un studiu de fezabilitate.

În ciuda faptului că, pentru mulți, această întrebare părea obișnuită, având o relație primară cu dezvoltarea infrastructurii aeriene din nordul și sudul țării, unii experți au considerat într-o astfel de inițiativă socio-economică a guvernului un subtext politic complet evident. Anume, o încercare de a crea condiții pentru refacerea unui aerodrom militar din Tiraspol, sub pretextul organizării călătoriilor aeriene internaționale pentru pasageri.

După cum știți, această problemă a fost deja ridicată în mod repetat în cadrul procesului de negociere și diverse propuneri și mecanisme de lansare a legăturilor aeriene cu Tiraspolul au fost prezentate presei. Autoritățile din partea stângă au ridicat problema ideii de a reprofila această instalație militară întrun aeroport civil ca idee principală. După cum a fost conceput de oficialii Tiraspol, acest lucru ar trebui să înlăture toate problemele din punct de vedere al securității și riscurilor posibile, în special pentru Moldova în sine.

Nu se știe cât de serioase au fost aceste inițiative la Chișinău. Cu toate acestea, încă din anul 2017, pe fondul mai multor decizii avansate în acordul transnistrean, secretarul de presă al Partidului Democrat din Republica Moldova din Republica Moldova, Vitalie Gamurari, nu a exclus posibilitatea discutării problemei funcționării aerodromului din Tiraspol. După cum a spus reprezentantul PDM, Chișinăul nu a încercat niciodată să blocheze Tiraspolul, dar a ținut cont de regulile  recunoscute în lume”.

Între timp, în contextul actualizării de către Moscova a temei privind eliminarea munițiilor din Colbasna și a necesității de a atrage resurse materiale și tehnice suplimentare pentru aceasta, problema deschiderii a noilor aeroporturi în Moldova preia  complet o altă rezonanță. Faptul că a fost pusă problema la nivelul guvernului moldovean imediat după vizita lui Ion Chicu la Moscova nu este deloc o coincidență. Există motive pentru a crede că una dintre condițiile pentru acordarea unei linii de credit ruse ar putea fi doar lansarea unui aeroport din Tiraspol. Mai mult, acesta va servi simultan două scopuri – atât pentru furnizarea contingentului rus de menținere a păcii, cât și pentru punerea în aplicare a primelor etape practice pentru eliminarea muniției vechi din Colbasna. Evident, pentru Cremlin, în ciuda tuturor perspectivelor incerte pentru guvernul Chicu, rezolvarea problemei furnizării grupului său de forțe operaționale pe teritoriul Republicii Moldova poate fi o importantă victorie tactică.

Cu toate acestea, punerea în aplicare a scenariului descris se poate confrunta cu opoziții serioase din partea Ucrainei. Pentru Kiev, orice dinamică de infrastructură militară din jurul Transnistriei are o provocare strategică în contextul capacităților de apărare a țării, în special în direcția sud-vest, ceea ce va permite să separe Ucraina continentală de Marea Neagră. Dovezi în acest sens sunt declarațiile periodice ale generalilor ucraineni conform cărora contingentul  de 1.500 de trupe ruse la Tiraspol nu este atât de amenințător, precum sunt sarcinile sale tactice pentru paza instalațiilor militare-strategice, inclusiv un aerodrom capabil să primească aeronave mari.

La etapa actuală, este dificil să se evalueze perspectiva reală a lansării unui aerodrom Tiraspol, deoarece problema afectează echilibrul de securitate la nivelul întregii regiuni. Acest lucru, nu întâmplător, a fost menționat în cadrul unei întâlniri recente de către ministrul român de externe Bogdan Aurescu cu omologul său moldovean. Potrivit acestuia, de conflictul transnistrean este direct interesat  Bucureștiul, din punctul de vedere al securității atât a României, a Uniunii Europene, cât și  NATO. Această stare de fapt ne convinge încă o dată că chiar și unele elemente aparent locale de soluționare a conflictelor au o legătură directă cu un context internațional larg.

Guvernul Republicii Moldova se pregătește să lanseze un aerodrom la Tiraspol?