ANALIZA ZILEI: A OBȚINUT DODON O VICTORIE sau …? Cine a câștigat și cine a pierdut de la destrămarea coaliției de guvernare din Moldova

Dodon acum

Socialiștii au asigurat demisia guvernului Sandu și sunt gata să ia puterea în propriile lor mâini

Vladimir ROTARI, RTA:

Alianța dintre PSRM și blocul ACUM s-a încheiat oficial. Socialiștii și democrații au picat în comun guvernul Sandu. Orice s-ar întâmpla în continuare, prietenia nefirească dintre forțele actuale de dreapta și stânga nu va mai fi evidentă.

Pentru mulți, o astfel de prăbușire rapidă a alianței de guvernare a fost o surpriză completă. Da, au existat probleme în relațiile dintre „aliați” de la bun început, dar se părea că înainte de Anul Nou nu ar trebui să se aștepte schimbări fundamentale în conducerea de vârf a țării. În plus, nu cu atât de mult timp în urmă, membrii coaliției au semnat un acord de cooperare actualizat și au discutat serios posibilitatea de a lucra împreună  pentru următorii patru ani. Prin urmare, o moțiune de cenzură, înaintată de PSRM, a devenit ca un bubuit de tunet sub un cer senin.

Moldova a dovedit încă o dată că politica sa internă este un adevărat domeniu de minuni. Nici măcar  consensul internațional al principalilor actori de pe continentul european – SUA, Rusia și Uniunea Europeană – nu a fost suficient pentru a menține  coaliția de guvernare pe linia de plutire în Republica Moldova. Mai mult, există sentimentul că pentru partenerii străini ai Chișinăului, sfârșitul trist al coaliției a fost o surpriză neplăcută. Nu a ajutat nici diplomația de navetă organizată în regim de urgență a reprezentanților Wașington, Moscova și Bruxelles .

Anterior, experții RTA au prezis deja scenarii pentru evoluții ulterioare. Aparent, cum era de așteptat, problema se referă la formarea de către socialiști a unui guvern minoritar, care se va baza pe alianța neoficială a PSRM și a Partidului Democrat. Vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, dar probabil în același timp cu cele prezidențiale. Astfel,  aproape pentru un an, socialiștii și Igor Dodon, chiar ținând cont de nevoia de „a împărți ” cu democrații funcții, primesc aproape întreaga putere din țară.

Se pare că președintele i-a păcălit abil pe adversarii de la ACUM. El nu le-a permis să controleze instituțiile cheie ale puterii, cum ar fi procuratura generală, și a folosit, la timp, „cota de aur”, a fracțiunii PDM în parlament, pentru a elimina „partenerii” de pe scena politică a Republicii Moldova. Cu toate acestea, în ciuda victoriei situaționale, se pare că șeful statului a început un joc extrem de periculos și, după ce a câștigat bătălia acum riscă să piardă întregul război.

În primul rând, de acum încolo, socialiștii vor fi responsabili de destrămarea coaliției  care a răsturnat regimul lui Vlad Plahotniuc și care va uni un timp societatea moldovenească divizată. PSRM ar putea s-o acuze pe Maia Sandu că încearcă să „uzurpeze puterea” atât cât dorește, dar faptul rămâne: un vot de neîncredere, care a pus bazele unei alte crize politice, a fost inițiat de stânga. Și există o părere că acum pro-europenii le vor reproșa pentru acest lucru, și chiar democraților, dacă va fi necesar.

În al doilea rând, crearea unui guvern minoritar în condițiile actuale pare să fie un succes dubios. Toată lumea înțelege cât de periculos este să fii lăsat singur într-o economie moldovenească săracă cu mai puțin de un an înainte de următoarele alegeri. Și chiar dacă guvernul Sandu nu a fost cu adevărat un model de înalt profesionalism, întrebarea cea mare este dacă miniștrii socialiștilor vor face față mai bună  problemelor multiple.

Și în sfârșit, în al treilea rând, nu este foarte clar modul în care partenerii Chișinăului din est și vest care au investit atât de mult în retragerea lui Plahotniuc și echilibrul fragil al forțelor pro-occidentale și pro-rusești vor reacționa la evenimente. Odată cu înclinarea balanței către PSRM, există o probabilitate mai mare de a se rupe acel consens anterior în jurul republicii. Acum Moldova riscă din nou să devină o arenă de confruntare activă a intereselor puterilor mari. Nu este dificil să înțelegem cu ce consecințe se va ciocni Dodon „pro-rusul”  – de exemplu, suspendarea asistenței financiare și scoaterea lui de pe agenda contactelor cu  Occidentul.

Toți acești factori pot complica în mod semnificativ viața socialiștilor și Igor Dodon la următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale. Acesta din urmă, în plus, primește automat pe cel mai puternic adversar în persoana Maiei Sandu, care, dacă se păstra coaliția, ar fi putut prefera să rămână pe scaunul premierului.

În ceea ce privește pro-europenii, pentru ei situația nu pare critică. ACUM va trece din nou în opoziția sa obișnuită, de unde va fi convenabil să atace puterea socialiștilor. Mai mult decât atât, acum nu vor fi constrânși de cadrul angajamentelor de aliați și vor putea să-și scoată pîrleala” pe foștii parteneri și, în special, pe Igor Dodon, care va fi inevitabil declarat „noul Plahotniuc”.

Încă este dificil să faci predicții  despre ceea ce se așteaptă în țară în continuare. La urma urmei, politica moldovenească este predispusă la astfel de jocuri, care ar putea  uimi chiar și pe experții experimentați.. Nici nu se poate spune cu încredere că socialiștii vor putea să implementeze opțiunile cu „guvernul” lor minoritar – pe termen lung, nimic nu îi va împiedica pe democrați însă să se lepede de PSRM și de președinte. În orice caz, asumîndu — și responsabilitatea pentru destrămarea coaliției, Igor Dodon și PSRM ,probabil, au comis o mare greșeală și actuala victorie în curînd  s-ar putea tranforma întro înfrângere fatală.

Победа или…? Кто выиграл и кто проиграл от развала правящей коалиции в Молдове