De ce Domnul STURZA nu are dreptate ? Ce îl așteaptă pe Președintele DODON ?

Dodon Sandu

Președintele Dodon merge acum pe urmele lui Voronin și Plahotniuc. Acapararea absolută a puterii de stat. Ce s-a întâmplat cu Voronin și Plahotniuc ? La frontieră cu UE și NATO, nimeni nu va permite un stat capturat, unde JUSTIȚIA este la cheremul unor politicieni bolnavi de putere. De ce lui Vlad Plahotniuc i s-a permis să se refugieze în SUA și s-a format coaliția contra firii dintre ACUM și PSRM ? Pentru a o instala pe MAIA SANDU ca PRIM-MINISTRU, care beneficiază de o încredere mare în fața partenerilor de dezvoltare datorită caracterului ei incoruptibil și a dorinței de a reforma JUSTIȚIA, condiție obligatorie a Acordului de Asociere. La acest capitol nu poate exista un compromis. Concursuri trișate sau mimate nu vor fi acceptate pe viitor. Soluția Maiei Sandu are un caracter de echilibru. Guvernul propune o listă scurtă, consiliul procurorilor selectează, iar președintele validează. Pe lângă aceste filtre, va activa o misiune internațională de monitorizare a sistemului judecătoresc și a procurorilor, care nu va permite abuzuri din partea politicienilor, a judecătorilor și procurorilor. În caz dacă Guvernul Sandu va cădea prin moțiune de cenzură cu ajutorul Partidului Democrat, Președintele Dodon și PSRM pe viitor vor fi responsabili de toate fărădelegile comise de regimul lui Vlad Plahotniuc. Va urma o izolare internațională a R. Moldova, ajutorul financiar din partea UE va fi din nou blocat, iar Vlad Plahotniuc va trebui să se reîntoarcă la CHIȘINĂU. JUSTIȚIA va deveni de bază pe agenda relațiilor cu OCCIDENTUL și SUA, iar pe intern se va forma în baza BLOCULUI ACUM o PLATFORMĂ PRO-JUSTIȚIE și mai dură, mai ales că aliatul PSRM de moment PD îl va abandona în lupta pentru putere. Președintele DODON are de ales sau va rămâne singur în fața societății. Destinul politic al lui Vladimir Voronin și Vlad Plahotniuc ar trebui să-i fie de învățătură, altminteri va pleca în negura istoriei. Altă cale nu există.

MIHAI CIUBOTARU

Alexandru Cozer: Nu poate fi Stoianoglo procuror niciodată. Stoianoglo nu poate fi compromis. El e întruchiparea sistemului.

Sturza Ion Alexandru: relax! Cu “ nu poate” o sa ajungem acolo de unde am pornit. In f…ul lui P. Sau pentru unii e mai bine asa? In intunericul f se fac bani buni! Dar eu unul nu vreau, pute rau. Nu rata oportunitatea de a-l invita pe Dodon la emisiune

Alexandru Cozer: Domnule Sturza, compromis au fost Zubco și Gurin. Si cu compromisurile astea tocmai ca am ajuns in f…ul lui Plahotniuc. Gribincea poate fi compromis. Niciodată Stoianoglo. Stoianoglo a fost prima opțiune a lui Plaha înainte de a-l alege pe Gurin…

Sturza Ion:
Dacă tot ne agităm…

Influența lui Plahotniuc rămâne foarte mare în anumite zone din Republica Moldova. Domnii Candu și Pilip au „fir roșu” cu el. Ba se pare că l-au și vizitat în bârlog.
Sponsorii externi, mă refer la UE și SUA, joacă tare. Dacă se destramă alianța, cei care vor veni vor fi declarați indezirabili, cu consecințe nebănuit de dure! Rusia și România nu fac parte din această ecuație.
Dar dacă urmărim „influencerii” de peste Prut, unii în România doresc să cadă guvernul Sandu. Parțial, sincer – „să nu vina rușii”; parțial, în așteptarea banilor de la Plaha.
Compromisul ar fi o listă scurtă de candidați la șefia procuraturii. Lista mea o reprezintă domnii Gribincea și Stoianoglo.
Maia Sandu, personal, nu riscă nimic. Scapă de o grijă. Politică.
Igor Dodon riscă enorm. Poate să-și piardă jobul de gunoier în Federația Rusă!
Moldovenii? Vin ai noștri, pleacă ai noștri, noi rămânem tot ca…
Mă bucur că măcar un lucru s-a adeverit, timpul e superb!
O seară bună să aveți!

Alexandr Stoianoglo a fost deputat si vicepresedinte al Parlamentului, fiind ales pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM). Stoianoglo a intrat in politica in 2001, cand a candidat pe listele PDM la functia de deputat, fiind pe locul 8, in lista condusa de Ion Sturza, dar din care faceau parte si Dumitru Diacov sau Vladimir Filat. Relansarea in politica s-a produs dupa evenimentele din aprilie 2009, fiind, iarasi, al 8-lea in lista PDM la parlamentarele din iulie 2009. Imediat dupa alegeri, Stoianoglo a fost promovat in functia de vicepresedinte al Parlamentului. Si la parlamentarele anticipate din noiembrie 2010, Stoianoglo a candidat din partea PDM, fiind al 11 in lista electorala, pe primele doua locuri aflandu-se Marian Lupu si Vladimir Plahotniuc. Stoianoglo a ajuns deputat si a fost ales presedinte al Comisiei securitate nationala, aparare si ordine publica.

La parlamentarele ordinare din noiembrie 2014, Alexandr Stoianoglo nu a mai candidat, iar cateva luni mai tarziu, in ianuarie 2015, a anuntat ca paraseste PDM, si ca va candida independent la functia de bascan al UTA Gagauzia. „Viziunile mele nu coincid cu cele ale PDM pe care acesta le-a promovat fata de Gagauzia in ultimul an. Aceasta politica a dus la scindarea societatii gagauze, a intensificat confruntarea Chisinau-Tiraspol”, declara Stoianoglo. La alegerile din Gagauzia a obtinut doar 4,98% din voturi intr-o competitie castigata din primul tur de actualul bascan, Irina Vlah.

A pledat pentru „sarbatorirea aniversarii a 70-a de la eliberarea R. Moldova de sub ocupatia fascista” si nu a votat pentru condamnarea comunismului

Pe cand era in Parlament, Alexandr Stoianoglo a fost unul dintre semnatarii proiectului de lege privind aprobarea Conceptiei de reformare a Procuraturii. In 2014, unul dintre ultimele proiecte de lege semnat de Stoianoglo a fost cel privind „sarbatorirea aniversarii a 70-a de la eliberarea R. Moldova de sub ocupatia fascista”. Documentul a fost semnat si de alti doi democrati, Sergiu Sarbu si Stella Jantuan. Desi s-a aflat in examinare mai bine de un an, in mai 2015, a fost retras. Ideea sarbatorii promovate in 2014 de cei 3 deputati democrati a fost preluata ulterior de Partidul Socialistilor, care a si sarbatorit, in 2019, „eliberarea Moldovei de fascism” inclusiv printr-un concert in Piata Marii Adunari Nationale.

In 2012, Stoianoglo a fost unul dintre cei cinci deputati ai Aliantei pentru Integrare Europeana care nu a votat pentru condamnarea comunismului. „Da, eu am fost la sedinta, dar am iesit cand s-a votat asta. Nu am fost de acord cu condamnarea comunismului. Nu inteleg de ce era nevoie de asta. Acolo unde eu locuiesc (in Gagauzia – n.r.), oamenii nu sustin asta”, ne-a spus atunci Stoianoglo.

Laudele in adresa lui Marian Lupu si una dintre propunerile lui Diacov pentru sefia PDM-ului post Plahotniuc

In acelasi an, intr-un interviu pentru tribuna.md, Stoianoglo vorbea laudativ despre presedintele de atunci al democratilor, Marian Lupu, spunand ca acesta „a avut un rol decisiv in cariera mea politica. Orice politician incepator, exact cum eram eu acum trei ani, isi face legaturi cu oameni experimentati. Marian Lupu era deja un politician experimentat si nu era doar presedinte al Parlamentului – el a jucat un rol important in schimbarea puterii in tara. Iata de ce am acceptat invitatia dlui de a veni in aceasta echipa si, asa cum e normal pentru o echipa, voi urma cursul pe care il va urma liderul nostru”.

In iulie 2019, dupa demisia lui Vladimir Plahotniuc de la sefia PDM, Dumitru Diacov, presedintele de onoare al formatiunii, in cadrul unei emisiuni de la TV8, rostea numele lui Stoianoglo printre potentialii viitori lideri ai PDM. „Stoianoglo e foarte linistit, scolit. I-am propus locul cinci in lista inca in 2005, cand era procuror al Gagauziei. Nu am vorbit concret cu el, dar poate sa considere asta o invitatie”, zicea Diacov.

Doua apartamente de aproape 300 m.p. in capitala si salon de frumusete deschis recent

Alexandr Stoianoglo si sotia sa, Tvetana

Ultima declaratie de avere disponibila pe numele lui Alexandr Stoianoglo a fost depusa in 2015, cand a candidat la functia de bascan al UTA Gagauzia. Atunci, acesta declara un apartament de 91 m.p. in Chisinau si doua automobile, Mitsubishi Outlander si Hyundai Tucson, ambele inregistrate in Chisinau. Stoianoglo nu facea referire in declaratie la Intreprinderea Individuala „Curdova Tvetana”, inregistrata de sotia sa, cu acelasi nume. Firma era fondata in 2008, avand sediul in locuinta familiei Stoianoglo din Chisinau. Compania a fost indicata in declaratiile depuse de Stoianoglo pe cand activa in Parlament.

Datele cadastrale arata ca locuinta familiei Stoianoglo are 160 m.p. si nu 90, asa cum acesta a indicat in declaratiile de avere depuse in perioada cand detinea sau candida pentru o functie publica. Apartamentul este inregistrat pe numele tuturor membrilor familiei Stoianoglo: sotii Alexandr Stoianoglo si Tvetana Curdova si cele doua fiice, Cristina si Corina Stoianoglo.

In 2015, Cristina Stoianoglo, fiica mai mare a familiei Stoianoglo, de 19 ani atunci, a cumparat un apartament de 134,9 m.p. in acelasi blocvecin cu celalalt bun imobil al familiei candidatului la functia de procuror general. Locuinta a fost achizitionata la cateva luni dupa plecarea lui Stoianoglo din PDM, respectiv, din Parlament. Conform declaratiei de avere si interese depusa pentru anii 2013-2014, Alexandr Stoianoglo si sotia sa au avut venituri oficiale de aproximativ 500 de mii de lei, in timp ce un apartament de 134,9 m.p. costa de cateva ori mai mult la pretul sau de piata.

Alexandru Cozer:

Cea mai mare greșeală politică, probabil din toată istoria Republicii Moldova de după independență, s-a produs în toamna anului 2009.

Atunci deși Filat era premier și se bucura de cea mai mare susținere în societate, a preferat totuși să treacă cu vederea tranzacționarea funcției de procuror general. Deși inițial acolo ar fi trebuit să ajungă regretatul Gheorghe Susarenco, propus de Urechean, ne-am trezit cu un Zubco și câteva milioane în cont pentru fostul primar care duminică ne îndemna să votăm Ceban.

Din păcate, atunci, pe lângă Filat, au preferat să ignore această tranzacție mizerabilă și partenerii noștri de dezvoltare. Ambasadorii UE și SUA au știut, dar au tăcut.

La 10 ani istoria se repetă practic la indigo. Nu vreau să țin partea cuiva. Mai ales că și premierul Maia Sandu a greșit grav de mai multe ori. Prima dată când nu a înțeles că nu e loc de comisii de concurs într-o Moldovă în care unii oameni pur și simplu nu sunt sinceri, iar alții vor să pară mai catolici decât papa.

Așa au apărut în acea comisie tot felul de bobi și de boțani. Primul a fost pus acolo de socialiști să zădărnicească accederea unor oameni din societatea civilă la CSP. Al doilea, deși chiar în fața sa Stoianoglo s-a lăudat că Plahotniuc l-a vrut procuror general, i-a acordat totuși un punctaj extrem de mare. Și nu doar el. Nu pot s-o înțeleg nici pe Olesea Stamate, care în fața acelorași declarații, la fel, a oferit un punctaj foarte mare acestui candidat.

În 2009 s-au făcut cedări. Prin CNA și PG, deja în 2010 Plahotniuc era cel mai puternic om din Moldova. Deși după alegerile din 2010 Filat a încercat să schimbe procurorul, a cedat din nou, pentru că deja era prea vulnerabil.

Au mai fost încercări în 2011, 2013 și 2015. Ultima s-a soldat cu pușcărie pentru Filat, care deja era prea corupt pentru a mai putea solicita ceva.

Astăzi Procuratura Generală se poate transforma în instituția care poate scoate Republica Moldova din toată mizeria în care se află. Niciodată, însă, nu va fi posibil dacă la conducerea ei vor ajunge oameni loiali sistemului sau cei pe care Plahotniuc și i-a dorit acolo.

Nu uitați. Plahotniuc, în 2009, a început de la procurorul general.

Nu uitați, dragi parteneri de dezvoltare acest lucru. Pentru că astăzi, până la ora 15:00, voi puteți schimba istoria de mai departe a Republicii Moldova. Este acolo, în Parlament, o fracțiune care poate face așa cum spuneți voi și înclina balanța.

În Moldova nimeni nu e mai catolic decât Papa. Nici măcar mai ortodox decât Vladîca. E nevoie de intervenții hotărâte, fără mănuși albe.