O NECESITATE a TIMPURILOR MODERNE: noul proiect de lege a emisiilor industriale

Ecocontact

MADRM împreună cu Asociația EcoContact au inițiat discuții publice cu agenții economici privind conceptul noului proiect de lege a emisiilor industriale

Conceptul proiectului de lege privind emisiile industriale și mecanismul de autorizare integrat de mediu a fost prezentat și discutat astăzi, 5 noiembrie 2019, în cadrul unui atelier de lucru cu reprezentanții mediului de afaceri din țară. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) în parteneriat cu Asociația EcoContactcu suportul financiar al Agenției Suedeze de Cooperare pentru Dezvoltare Internațională (SIDA).

Consultările publice cu agenții economici au avut drept scop dezbaterea prevederilor legale și condițiile în care operatorii din Republica Moldova trebuie să-și desfășoare activitățile economice care generează emisii de poluanți în aer, apă și sol.

Potrivit șefei Direcției politici de prevenire a poluării și evaluării de mediua MADRM, Maria Nagornîi, MADRM în conformitate cu Acordul de Asociere a lansat procesul de elaborare a proiectului de lege privind emisiile industriale. „Proiectul va include reglementări foarte clare pentru agenții economici, atât pentru cei care generează emisii, fac deversări în apele de suprafață cât și pentru cei care lucrează cu anumite deșeuri. Totodată, conform standardelor Uniunii Europene, vor fi stabilite cerințe de preepurare, cum ar fi construcția stațiilor de epurare în cadrul întreprinderilor,automonitorizarea emisiilor acestora,și deasemenea vor fi supuse unui control strict din partea autorităților de mediu. Proiectul de lege vine pentru a îmbunătăți activitatea agenților economici, aceștia își vor reînnoi echipamentul, iar în consecință vom avea un mediu mai curat”, a subliniat doamna Nagornîi.

La rândul  său, expertul juridic din cadrul Asociației EcoContact Rodica Iordanov, a declarat că prin implementarea mecanismului de autorizare integrată de mediu, agentul economic nu va mai avea motiv de a veni încă o dată la agenție sa solicite autorizații. “În funcție de rezultatele raportării, verificării și controlului realizat, acesta va avea posibilitatea să-și extindă autorizația de activitate fără bariere administrative sau de activitate.

Calitatea mediului înseamnă ceea ce respirăm, ce consumăm și pe ceea ce mergem, este important ca activitatea omului  să fie prietenoasă mediului , iar ceea ce emană activitatea economică în apă, aer si sol sa nu fie dăunătoare vieții. Prin modificările pe care le propunem, la fiecare 6 sau 12 ani, agenții economici vor trebui sa își actualizeze autorizația integrată de mediu. La prima etapă, este important că tot ce ține de estimarea emisiilor să fie bazate pe niște analize și evaluări corecte și să fie desfășurate în cadrul unui proces deschis și transparent”, a reiterat doamna Iordanov.

Procesul de transpunere a Directivei Uniunii Europene 2010/75/UE și de elaborare a proiectului Legii privind emisiile industriale este susținut financiar de proiectul GIZ „Dezvoltarea capacităților pentru politica climatică în țările din Europa de Sud-Est, Europa de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală, etapa a III-a. La momentul actual, agenții economici obțin autorizații pe fiecare componentă a mediului separat, aer, apă și deșeuri.