CE SPUN CETĂȚENII despre COMISIA pentru preselecția Procurorului General a MINISTRULUI JUSTIȚIEI OLESEA STAMATE. A fost ea OBIECTIVĂ și IMPARȚIALĂ ?

sTAMATE oLESEA

Procedura de selectare a candidaților pentru funcția de Procuror General a fost superficială și cu greșeli de logică… spune Stefan Gligor

Alexandru Machedon: Am privit acest video publicat de Ministerul Justitiei, dar asa si nu am inteles de ce Stefan Gligor este mai rau decat aceste 4 persoane preselectate pentru postul de Procuror General? De ce el n-a fost selectat ca reprezentant al societatii civile? Imi este extrem de interesant – cine este acea persoana care atit de mult nu doreste sa-l vada anume pe Stefan – Procuror General al Republicii Moldova?
Alexandru Cozer: Am tras cu ochiul peste interviurile candidaților la funcția de procuror general și înțeleg și mai puțin care au fost criteriile ce au stat la baza selecției anume acestor 4 nume care au fost înainte la CSP.

Mai ales că unii dintre câștigători se exprimă destul de greu în limba română. Sigur că nu e ăsta cel mai important criteriu, dar merită a fi luat în considerare măcar în ultimul rând.

În aceste condiții, eu solicit în mod repetat publicarea punctajelor membrilor comisiei pentru fiecare candidat în parte. Așa cum le-a publicat Guvernul în cazul concursului pentru alegerea judecătorilor la Curtea Constituțională.

Știu că este în interesul public de a vedea cum au fost punctați concurenții de către Olesea Stamate, Igor Botan sau membrul propus de către Zinaida Grecianîi în comisie. De asemenea, mi-e interesant să văd ce a făcut și „expertul internațional”, în grădina căruia văd că aruncă acum unii „pisica moartă”.

Eu sper că și candidații susțin acest demers. Stefan GligorVladislav GribinceaGheorghe Malic, Anatolie Istrate…

Doamnă ministru Olesea Stamate, dacă vorbim de transparență, hai să fim transparenți și-n fapte, nu doar la nivel de declarații.

Ludmila OsipovScrieti , ca ati selectat pe cei mai onesti si integri, profesionisti? Urmasul politic al lui Voronin, apoi al lui Plahotniuc, STOIANOGLO, este cumva mai onest, mai integru , mai profesionist decat STEFAN GLIGOR, care a trecut concursul POPORULUI, luptand cu criminalii alaturi de oamenii simpli? De ce ne spalati creierii, ca avem ,,comisii,,profesioniste si aveti incredere in ele? Astfel de ,,comisie ,, in frunte cu acelasi Osmochescu l-a cocotat pe Turcanu pe tronul CC, tot discipol de al lui Voronin. De ce ne prostiti? Ori nu sunteti competenta, ori aveti ganduri obscure.

Ala ErezanuD. Ministra, pentru ce mai ocupati acea functie, daca asteptati ca cetatenii sa va aduca informatii despre integritatea candidatilor? Oare asa trebuie sa fie un Ministru al Justitiei? Cetatenii asteapta explicatii, de ce Stefan Gligor nu s-a regasit printre cei 4 candidati. Este persoana sustinuta de majoritatea cetatenilor. Explicatiile dumneavoastra nu ne incalzesc. Sa stiti ca cu fiecare gresala pe care o faceti, loviti in cetateni. Si asta nu se uita.

Loreta IvanovDna Stamati, am privit foarte atent interviurile. De ce intrebarea cu referire la avere, ati adresat-o selectiv candidatilor, Ori ceilalti candidati nu au apartament, mașini de 5000 euro, locuiesc in drum Săracii,,,
Asta e problema,,, și analizând cv finaliștilor îți dai seama de competența și integritatea așa – zisei comisii..

Angela PetracheDoamna Stamate, am dorit un procuror european , se vede ca vom avea unul gagauz. Pentru asta s-a facut reforma justitiei???

Margareta TrummerCu ce Stefan Gligor este mai rau ca cei 4 candidați, care au fost selectati pentru postul de Procuror General? De ce nu s-a ținut cont de părerea poporului? Vrem o reformă a justitiei autentica si un adevarat Procuror General! Ne-am săturat de concursurile mimate! Cerem demisia imediată a Ministrului de Justiției Olesea Stamate!

Gheorghe StratanCum Stoianoglo a putut sa treaca, cind el nu cunoaste limba de stat??

Margareta TrummerCred că trebuie să ieşim la proteste pănă nu va fi numit Stefan Gligor, Procuror General. Cum putea oare, Alexandr Stoianoglo fost membru de partid PDM să fie mai bun decăt Stefan Gligor?

Margareta : Haideți să vedem cât de integru este candidatul la funcția de Procuror General care a trecut preselecția comisiei Ministerului Justiției ALEXANDRU STOIANOGLO? Cine oare trebuia să verifice în detaliu integritatea viitorilor pretendenți la postul de Procuror General ? Cine răspunde dacă planează suspiciuni de lipsă de integritate asupra candidaților dați. Are Republica Moldova organe specializate în acest domeniu.

Tudor RusuCum a ajuns pina aici daca a fost membru de partid PDM ?
Alexandr Stoianoglo fost membru de partid PDM

Proba de interviu susținută de Gligor Ștefan pentru funcția de Procuror General

Proba de interviu susținută de Stoianoglo Alexandr pentru funcția de Procuror General

Proba de interviu susținută de Crîșmaru Oleg pentru funcția de Procuror General

Proba de interviu susținută de Soltan Veaceslav pentru funcția de Procuror General

Olesea Stamate: „Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de procuror și-a făcut lucrul obiectiv”

Cei patru candidați la funcția de procuror general, selectați în urma concursului, au fost evaluați obiectiv de comisie, iar fiecare dintre ei are șanse să devină un procuror general bun. Afirmația a fost făcută de ministra Justiției, Olesea Stamate, într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă.

„Faptul că în această listă sunt trei din sistem și unul care este din afara sistemului, demonstrează o dată în plus că, această comisie și-a făcut lucrul absolut independent și obiectiv, deci a evaluat candidații în mod obiectiv. Și vă veți putea convinge de acest lucru foarte curând”, a argumentat ministra.

Olesea Stamate a adus critici în adresa Autorității Naționale pentru Integritate (ANI), Centrului Național Anticorupție (CNA), Ministerului de Interne și altor instituții ale statului pentru că nu au prezentat informații despre candidații la funcția de procuror general. „Concursurile funcționează bine într-un mediu democratic, acolo unde instituțiile își fac treaba așa cum scrie legea. Dacă ANI își făcea treaba în Republica Moldova, dacă CNA, dacă Procuratura, dacă MAI și alte instituții ale statului, la urma urmei, își făceau treaba așa cum scrie legea în Republica Moldova, membrii comisiei se concentrau strict pe evaluarea calităților profesionale și personale ale candidaților. Noi, în schimb, a trebuit să dedicăm foarte mult timp ca să verificăm declarații de avere și interese, să verificăm materialele jurnaliștilor de investigație, să solicităm informație de la Serviciul Informații și Securitate, precum și de la alte organe abilitate, deci noi am făcut lucrul de detectivi”, a declarat ministra Justiției.

Referindu-se la dezamăgirea prim-ministrei Maia Sandu  privind candidații selectați, Olesea Stamate a spus: „Am discutat rezultatele concursului cu dna prim-ministru, nu neapărat într-un mod de a-mi cere socoteală sau explicații. Fiecare concurs își are riscurile sale, este un mod de a numi o persoană, deci prin numire și atunci, îți asumi direct responsabilitatea pentru persoana pe care ai numit-o și activitatea pe care o desfășoară. Un alt mod de a selecta persoana este prin concurs și atunci riscul este iar mai mult din partea instituției care gestionează concursul, însă nu are un control atât de mare sau poate foarte mic asupra concursului propriu-zis”.

Amintim că, o comisie de experţi, aleşi de Ministerul Justiţiei, a selectat, dintr-o listă de 20 de pretendenţi, patru candidaţi la funcţia de procuror general, trei actuali procurori şi un reprezentant al societăţii civile. Rezultatul concursului a atras critici dure în adresa comisiei și a ministrei Justiției, în special.

https://anticoruptie.md/ro/stiri/olesea-stamate-comisia-pentru-selectarea-candidatilor-la-functia-de-procuror-si-a-facut-lucrul-obiectiv?fbclid=IwAR2rIhbR4h6R_9dyM0cN0vAjlgJpC2MLJh29RCmyfewCOQbs6AEAGQMKcJM