O ÎNTREBARE pentru PRIMUL-MINISTRU al R. MOLDOVA MAIA SANDU și MINISTRUL JUSTIȚIEI OLESEA STAMATE: Cunoașteți cât a costat mandatul de deputat PD în 2010 al candidatului la funcția de Procuror General ALEXANDR STOIANOGLO și în ce relații a fost cu VEACESLAV PLATON ?

Stoianoglo

fragment din articolul Alegeri 2010: Cât costă fotoliul de deputat?

Schimb milionul pe salariul de deputat

Cât despre milionari – e şi aici un paradox, inexplicabil deocamdată. În campania
electorală din acest an numărul oamenilor de afaceri milionari antrenaţi în cursa
pentru Parlament, decişi să schimbe veniturile de sute de mii de lei pe lună pe
salariul de deputat de 5-6 mii de lei, a fost foarte mare. Care să fie miza unui atare
pas? Dorinţa de a se dedica intereselor ţării, a lucra pentru cetăţean, grija pentru
protejarea afacerilor, interesul de grup, un simplu moft sau faptul că funcţia de
deputat este una foarte profitabilă, neoficial desigur?
Miza pare să fie totuşi una destul de mare. Cele mai mari donaţii către partide
în campania din noiembrie le-au făcut, în mare parte, persoanele care se aflau în
primele 10-20 pe listele formaţiunilor antrenate în scrutin, adică de pe locurile eligibile. Mărimea donaţiilor scade proporţional cu poziţia din listă. Aranjamentul de după
alegeri arată că majoritatea donatorilor generoşi din partidele care au trecut pragul electoral s-au şi instalat în fotoliile de deputat.

Partidul Democrat din Moldova

Cel mai generos donator de la Partidul Democrat a fost în Campania din noiembrie
2010 controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, înscris pe ultima sută de
metri în lista partidului şi instalat cu repeziciune în fotoliul de videpreşedinte al
Legislativului. El a donat în puşculiţa partidului în mod oficial suma de 720 mii de
lei. Dumitru Diacov, liderul de onoare al partidului, de rând cu alţi cinci candidaţi:
Alexandru Stoianoglo, Vasile Botnari, Vasile Aghenia, Zinaida Țurcanu au donat
câte 100 mii lei, iar Adrian Candu – 85 mii lei. Sume a câte 100 mii lei şi ceva
au dăruit alţi 4 cetăţeni, care însă nu s-au regăsit şi pe listele partidului. Unul din
ei – Dorin Andros – e neangajat în câmpul muncii. Alexandru Stoianoglo, Zinaida
Ţurcanu şi Vasile Aghenia au avut venituri pentru anii 2008-2009, potrivit declaraţiei depuse la CEC, de două ori mai mici decât donaţia făcută (!).

Cei mai mari donatori ai Partidului Democrat din Moldova

Nr. Prenume/Nume Poziţia în lista electorala   Donaţii   Veniturile declarate pentru anii 2008-2009

1 Plahotniuc Vl.         nr.2                             720.000          4.326.085

2 Diacov Dumitru       nr.5                            100.000          1.636.764

3 Aghenia Vasile        nr. 59                          100.000          48.000

4 Turcanu Zinaida      nr. 66                           100.000          45.000

5 Stoianoglo Al.         nr.11                           100.000          48.756

6 Botnari Vasile          nr.10                           97.000           1.000.258

7 Candu Andrian         nr.7                            85.000            1.449.033

Alţii

8 Andros Dorin neangajat                             100.000

9 Gagauz Andrei IP „Gagauz-Ekam”               100.000

10 Sari Alexandr SRL „Petcu-Com”                 120.000

11 Groapa Stanislav „Telfpetrol” SA                107.000

https://www.investigatii.md/ro/investigatii/economic/alegeri-2010-cat-costa-fotoliul-de-deputat

Autor: Cornelia Cozonac

_______________________________________________________________________

Așadar, haideți să vedem cât de integru este candidatul la funcția de Procuror General care a trecut preselecția comisiei Ministerului Justiției ALEXANDRU STOIANOGLO. Cine oare trebuia să verifice în detaliu integritatea viitorilor pretendenți la postul de Procuror General ? Cine răspunde dacă planează suspiciuni de lipsă de integritate asupra candidaților dați. Are Republica Moldova organe specializate în acest domeniu. Sper să înțelegem cu toții că este ales un viitor Procuror General care trebuie să fie absolut integru și foarte onest.  Avem ANI, avem SIS ? Nu cred. Spre exemplicare ar fi Alexandru Stoianoglo, pe care l-a ales comisia Ministerului Justiției, care a fost deputat  în Parlamentului Republicii Moldova, președintele Comisiei securitate națională, apărare şi ordine publică în ianuarie 2011- decembrie 2014 din partea Partidului DEMOCRAT. S-a interesat cineva cum a devenit el deputat ? Veți spune domnilor membri ai comisiei că nu este un argument important. Majoritatea deputaților fac donații și au un loc mai bun pe liste și un post mai onorabil în parlament. Mă întreb și vă întreb domnilor membri ai comisiei a cumpărat Alexandru Stoianoglo mandatul de deputat  sau în concepția D-Voastră este un lucru banal ?

Ce scrie RISE MOLDOVA despre  Stoianoglo „ care nu a observat 70 de m.p. de spaţiu locativ în propriul apartament. Fostul deputat al Parlamentului din partea Partidului Democrat, iar acum candidat independent la postul de başcan al UTA Gagauzia, Alexandr Stoianoglo, a indicat în declaraţia de avere că, timp de doi ani, a încasat un salariu total de 515 290 de lei.

Acesta mai declară că este proprietarul unui apartament în Chișinău, cu suprafaţa de 91,7 m.p., cu o valoare cadastrală de 942 047 de lei, însă, potrivit documentului cadastral, suprafața apartamentului este de aproape două ori mai mare.

Alexandr Stoianoglo (despre apartament)
„Am documente privind privatizarea apartamentului. În acestea este indicată suprafaţa totală. Eu am indicat cifrele din actul de proprietate asupra apartamentului, din contractul de vânzare-cumpărare. Iar faptul că mai există şi suprafaţă totală – coridorul, spre exemplu, apoi ce-mi rămâne să fac? Dacă va fi nevoie, voi prezenta toate documentele necesare”. Acesta mai deține, potrivit declarației sale de avere, două automobile de lux: Mitsubishi Outlander și Hyundai Tucson.Stoianoglo a uitat să treacă în declarația sa de avere firma soției sale, Țvetana, Î.I.„Curdova Tvetana”, specializată în comerțul cu amănuntul, sondaje sociologice, dar și consultanță în domeniul businessului. Firma a fost fondată în 2008 și are sediul la adresa de domiciliu a lui Stoianoglo.Întrebat de ce nu a indicat informația despre compania soției, Stoianoglo a replicat: „În declarație pe venit publicată pe site-ul Parlamentului aceasta informație este menționată”.(https://www.rise.md/articol/batalia-pentru-uta-gagauzia-candidati-cu-afaceri-ascunse-si-sponsori-controversati-2/)

Dumneavoastră Domnilor membri ai comisiei ați ales un viitor posibil PROCUROR GENERAL.  Și ați promis cetățenilor că va fi unul integru și profesionist. Va lupta cu marea corupție și va face dreptate cetățenilor. De ce în calitatea lui de Președinte al Comisiei securitate națională, apărare şi ordine publică nu a bătut alarma când a fost furat un miliard de dolari, în perioada anilor 2013-2014, în rezultatul tranzacțiilor celor 3 bănci lichidate și a  fost scos din țară aproape un miliard de dolari din rezervele valutare, aruncat de BNM pe piața valutară în rezultatul acordării creditor celor 3 bănci falite. Veți spune că nu a știut. Chiar așa ? Ce fel de profesionist a fost la postul respectiv ? Sau a făcut sluj regimului PLAHOTNIUC ?  Tăcerea înseamnă complicitate. Noi vrem să ieșim din acest cerc vicios al unei Procuraturi  corupte și ineficiente.  Cine să facă? Niște oameni care n-au avut caracter la timpul lor cînd erau întrun post responsabili de apărarea interesului național.

Vă mai prezint încă un articol publicat care denotă cât de luptător cu corupția este Alexandr Stoianoglo:

„Proiectul de lege privind lichidarea judecatoriilor economice a creat discutii aprinse. Pentru a vedea cine si cat costa, s-a trecut la vot nominal. In final, s-a ajuns la concluzia ca trei parlamentari, Platon si Valentin Cheptene, de la AMN si Alexandru Stoianoglo, de la PD, au votat impotriva.

Initiativa apartine deputatului liberal-democrat Mihai Godea care a prezentat proiectul pentru a doua oara in fata deputatilor. Acum o luna acelasi proiect de lege a fost respins. Potrivit liderului fractiunii PLDM, deputatii ciocneste de o structura de tip mafiot care actioneaza activ in Parlament, iar acest proiect este hartia de turnesol in lupta cu coruptia din justitie.In sprijinul colegului sau a venit si Vitalie Nagacevschi care a propus ca fiecare deputat sa-si anunte optiunea la microfon. Propunerea lui Nagacevschi a fost acceptata de majoritatea, insa i-a nemultumit pe altii.

Din cei 51 de deputati prezenti in sala, Alexandru Stoianoglo, Veceaslav Platon si Valentin Cheptene au votat impotriva. Rezultatul votului a starnit discutii aprinse.

Mihai Godea: „Constat cu regret ca acea caracatita mafiota si-a intins tentaculele in Parlament, este foarte regretabil acest fapt”.

Vicepresedinte Parlament, deputat PD, Alexandru Stoianoglo: „Vreau ca unii dintre noi sa-si retraga cuvintele despre cine este corupt si cine nu, daca trebuie putem discuta. Tot ce s-a intamplat astazi s-a facut cu un singur scop, cel de a-si subordona justitia. Tot ce se intampla astazi, dar si in ultimele sase luni nu este decat o implicare a statului in justitie.”

Deputatul AMN, Veaceslav Platon: “Cei care promoveaza aceasta lege sunt niste amatori. Este o tema foarte sensibila. Nu poti sa permiti unui barbar cu bata in mana sa intre intr-o galerie de arta. Asa si aici. Aici este vorba doar despre incompetenta si populism, dorinta de a arata bine in fata alegatorilor.”

Liberal-democratii au anuntat ca nu vor renunta la initiativa si vor veni cu un alt proiect de lege. Potrivit lui Mihai Godea, desfiintarea judecatoriilor economice ar permite eliminarea coruptiei din acest sistem. Asta pentru ca in prezent, toate litigiile comerciale in care sunt contestate sume considerabile de bani si interese de afaceri sunt examinate de o singura instanta economica. Totodata, potrivit ministrului, Alexandru Tanase, cele mai costisitoare sentinte pronuntate la CEDO, vin tocmai ca urmare a unor decizii aprobate de Judecatoria Economica. ( https://protv.md/politic/scandal-in-sanul-aliantei-de-guvernamant—51815.html )

Oare ce interese o fi având Alexandr Stoianoglo împreună cu Veaceslav Platon ?  Procuratura Generală este la o cotitură istorică. De alegerea unui PROCUROR GENERAL cu o reputație ireproșabilă, și ar fi indicat să fie din afara sistemului, depinde destinul politic al PRIMULUI-MINISTRU MAIA SANDU și al MINISTRULUI JUSTIȚIEI OLESEA STAMATE.

MIHAI CIUBOTARU