Basarabia Literara

O ÎNTREBARE pentru MINISTRUL JUSTȚIEI OLESEA STAMATE: Are DREPTUL judecătoarea RAISA BOTEZATU să fie membru al COMISIEI pentru preselectarea candidaților la funcția de PROCUROR GENERAL , dacă a pierdut 5 DOSARE la CEDO ?

Dosarele de la CEDO si judecatorii de la Curtea Suprema de Justitie

Practic nu este judecator la Curtea Suprema de Justitie care sa nu fi pronuntat o solutie in cazul dosarelor pierdute de Moldova la CEDO.

Declaratia a fost facuta de presedintele Curtii, Ion Muruianu. El sustine ca de vina este si legislatia imperfecta, dar si incapacitatea autoritatilor de a aplica sentintele judecatoresti.In total, Ion Muruianu a prezentat o lista cu 9 judecatori, ale caror nume figureaza in  peste 100 de condamnari la CEDO.

Nicolae CLIMA – 16 DOSARE
Vera MACINSKAIA – 14 DOSARE
Natalia MOLDOVANU – 14 DOSARE
Dumitru VISTERNICEANU – 13 DOSARE
Anastasia PASCARI – 12 DOSARE
Ion MURUIANU – 8 DOSARE
Raisa BOTEZATU – 5 DOSARE
Nina CERNAT – 5 DOSARE
Mihai POALELUNGI – 4 DOSARE

Lider la acest capitol este fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Clima cu 16 cauze. Actualul sef al consiliului, Dumitru Visternicean are 13, iar Ion Muruianu – 8. Si judecatorul moldovean de la Curtea Europeana, Mihai Poalelungi figureaza in lista cu 4 dosare de condamnare.»

Potrivit datelor oficiale, pana la sfarsitul anului trecut, CEDO a aprobat 155 de hotarari in care s-a constatat incalcarea a cel putin unui drept. Suma despagubirilor pe care Moldova a fost obligata sa le plateasca se ridica la peste 21 de milioane de Euro.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a anuntat ca au fost pornite proceduri disciplinare impotriva a 25 de judecatori.

http://protv.md/social/dosarele-de-la-cedo-si-judecatorii-de-la-curtea-suprema-de-justitie—47280.html