O ÎNTREBARE PENTRU MINISTRUL JUSTIȚIEI OLESEA STAMATE: V-ați informat ce spune presa despre membrul comisiei pentru preselecția Procurorului general , expertul național Dumitru POSTOVAN, fostul Procuror general în anii 1990 – 1998

sTAMATE oLESEA

29 martie, 2010

FAMILIA IOVU BĂNUEŞTE CĂ ÎN SPATELE ACAPARĂRII FABRICII DE BETON ŞI MORTAR SE AFLĂ PERSOANE DIN CONDUCEREA R.MOLDOVA

FAMILIA IOVU BĂNUEŞTE CĂ ÎN SPATELE ACAPARĂRII FABRICII DE BETON ŞI MORTAR SE AFLĂ PERSOANE DIN CONDUCEREA R.MOLDOVA

Familia Iovu din Chişinău, care acuză mai mulţi foşti procurori de tentativă ilegală de acaparare a Fabrici de beton şi mortar, proprietate privată, amplasată pe strada Prunului 26 din Chişinău, susţine că în spatele acaparării acestei fabricii se află şi persoane foarte influente din actuala şi fosta conducere a R.Moldova.

Elena Iovu, fiica proprietarului fabricii Gheorghe Iovu, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, că în anul 2005 tatăl său, sub ameninţarea cu arma a fost obligat să semneze un contract de donaţie a fabricii pe numele fostului procuror general Dumitru Postovan.

„Semnătura lui Postovan de pe acest act de donaţie lipseşte, ceea ce face contractul nul. Cu toate acestea, în anul 2005 Postovan a vîndut fabrica la preţul de $20 mii firmei fantome „Sterling Import–Export Limited” . Din partea companiei menţionate semnătura pe documentul de vînzare-cumpărare a fost pusă de Vasile Balabchin, fost viceprocuror general al R.Moldova”, a spus Elena Iovu.

Avocatul familiei Iovu, Ion Malanciuc, susţine că, potrivit informaţiilor oferite de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne, Serviciul de Informare şi Securitate şi Interpol, compania „Sterling Import–Export Limited” nu există în Moldova.

„Totodată, am aflat că această firmă a fost înregistrată în Marea Britanie, în calitate de companie noncomercială cu un alt cod fiscal, prin urmare nu are dreptul la vînzarea sau cumpărarea imobilelor. Mai mult decît atît, capitalul statutar al companiei este de 1 liră sterlină. Apare întrebarea logică din ce bani această companie a reuşit să procure fabrica de beton şi mortar?”, se întreabă avocatul, care susţine că de la fondare şi pînă în prezent această companie nu a activat, iar banii achitaţi pentru tranzacţie nu au fost trecuţi în evidenţa contabilă.

Avocatul susţine că indiferent de ce fel de documente ar prezenta în instanţa de judecată, aceasta nici nu le examinează.

De asemenea, urmărirea penală iniţiată împotriva lui Postovan şi Balabchin a fost încetată, iar Elena Iovu susţine că din informaţiile pe care le are din partea procurorului Igor Popa, acest lucru s-a întîmplat la „indicaţia procurorul general Valeriu Zubco”.

„În aceste condiţii avem tot temeiul să bănuim că în spatele acestor fărădelegi se află persoane cu influenţă şi nu este exclus că acestea sînt chiar din Parlament. Valeriu Zubco în acestă situaţie este neputiincios şi trebuie să se supună”, este de părere Malanciuc.

Avocatul susţine că a depus o cerere la CEDO în acest caz, însă ar dori ca dosarul să se rezolve în R.Moldova.

Familia Iovu acuză mai mulţi foşti şi actuali procurori de interese de grup, în urma căruia a fost deposedată de proprietate.

Solicitat de INFOTAG, serviciul de presă al Procuraturii Generale a respins toate acuzaţiile la adresa Procuraturii Generale, precizînd că procurorii întreprind toate măsurile necesare pentru elucidarea obiectivă a tuturor circumstanţelor cazului.

http://www.infotag.md/reportaje/765360/