ION STURZA: De ce Chișinăul are nevoie URGENT de o nouă STAȚIE de EPURARE?

Ion Sturza
Sturza Ion

Ce rușine!
Văd tot mai multe mesaje disperate de la Chișinău că… pute.
Rușine nu e ca pute, rușine e că nimeni din autoritățile centrale și locale nu are curajul să spună că va puți mult timp de-acum încolo!
Se încearcă cu disperare de a da vina unii pe alții, agenții economici, „Apă-canal”, locuitorii orașului. Dar…
Problema e mult mai gravă. Chișinăul, practic, nu are stație de epurare. Ceea ce numim noi stație, e complet depășită fizic și tehnologic. Construită și cârpită de-a lungul a 50 de ani, nu mai face față. Structura apelor reziduale s-a schimbat în timp dramatic. Detergenții, poluarea chimică, deversările industriale fără curățare preventivă, produse petroliere, tot mai puțin material „biologic” – toate acestea fac astfel ca metoda clasică de epurare biologică, bazată doar pe microorganisme, să nu mai funcționeze.
Geotuburile lui Chirtoacă sunt o glumă proastă. Trebuie spus cinstit, Chișinăul are nevoie urgent de o nouă stație de epurare. O investiție cu întreaga infrastructura apa și canalizatie de cel puțin 200 de milioane de euro. E foarte mult, dar depinde de prioritățile guvernanților. Circ sau… epurare?!
P.S. Toate localitățile mari și mici din Republica Moldova au aceeași problema. În lipsa stațiilor de epurare, put. Soroca nici nu mai ascunde faptul că totul curge direct în Nistru.
Iar noi la alegerile locale discutăm despre geopolitică… Oricum ai întoarce nasul, Est-Vest, miroase la fel. Urât!