ANALIZĂ/EXCLUSIV: DODON sau SANDU ? Pe cine va alege WASINGTON-ul, STATELE UNITE ale AMERICII ? ?

Dodon Bolton Sandu

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se pregătește de vizita la New York, iar vizita premierului Maia Sandu în Statele Unite a fost amânată.

La începutul lunii septembrie, a fost așteptată o vizită în Statele Unite ale Americii a delegației guvernului moldovean condusă de premierul Maia Sandu, unul dintre liderii blocului pro-european ACUM. Vizita a fost precedată de sosirea la Chișinău a consilierului prezidențial american pentru securitatea națională Jon Bolton. În capitala Moldovei, Bolton s-a întâlnit cu Maia Sandu și Igor Dodon, promițând sprijinul Moldovei, inclusiv în consolidarea capacităților de apărare.

Vizita la Chișinău a consilierului lui Trump a fost considerată un prolog și faptul de a pune la punct ultimul detaliu înainte de călătoria lui Maia Sandu la Wașington. Cu toate acestea, aproape imediat după plecarea lui Bolton, a fost cunoscut faptul că partea americană a anulat de urgență călătoria delegației RM la Wașington și a reprogramat-o pentru o perioadă nedeterminată. Conform versiunii oficiale – „în legătură cu o schimbare în ordinea de zi a secretarului de stat american, Maika Pompeo”.

Formularea neexplicată a Wașington- ului nu lămurește nimic și este puțin în concordanță cu realitatea. De fapt, vizita lui Sandu în Statele Unite a fost pregătită în avans foarte bine,  s-a vorbit în repetate rânduri și a fost mediatizată ca principalul eveniment al toamnei. Delegația Republicii Moldova a sperat să rămână la Wașington câteva zile, ceea ce înseamnă că reuniunea cu Pompeo putea fi reprogramată. Este important de știut ca partea americană  indică o „schimbare a agendei”: înseamnă că problema nu este  în programul încărcat al secretarului, ci în subiectul discuției.

Motivele pentru ceea ce s-a întâmplat pot fi și trebuie căutate printre fapte, iar cele mai izbitoare evenimente din ultimele zile au fost doar vizitele: mai întâi ministrul Apărării al Federației Ruse Șoigu, apoi Jon Bolton. Rusia prin Șoigu a anunțat că este pentru prima dată când este pregătită să facă concesii pentru grupul său militar din Transnistria nerecunoscută și a propus, de asemenea, eliminarea munițiilor din depozitele din Colbasna. Această idee a găsit un sprijin viu din partea Statelor Unite, care prin gura lui Bolton și-au anunțat interesul de a se alătura procesului și chiar de a oferi asistența tehnică necesară.

În acest context, este important de menționat că turneul american al lui Sandu nu a fost singura vizită din septembrie a delegației moldovenești în Statele Unite – Dodon este  așteptat să vorbească la Adunarea Generală a ONU de la New York la sfârșitul lunii septembrie. Președintele l-a informat  pe Jon Bolton despre acest lucru, menționând că ar dori să se întâlnească cu reprezentanții conducerii SUA. Este curios că discursul președintelui de la tribuna ONU va pune capăt tradiției de lungă durată, când premierul moldovean a participat la astfel de evenimente.

Intențiile lui Dodon de a stabili relații cu Statele Unite nu sunt un secret. Președintele este implicat îndeaproape într-un rol „pro-rus”, iar lovitura de stat antigoligarhică din iunie a deschis perspective noi în Occident. De atunci, șeful statului a fost încontinuu în contact cu ambasadorul SUA, Derek Hogan, și primește în mod regulat emisari americani. În cadrul unei întâlniri cu Bolton, Dodon a declarat despre „o etapă fundamental nouă în parteneriatul strategic dintre Moldova și Statele Unite”. În plus, președintele a început să folosească retorica mult mai compromisă asupra unor probleme geopolitice sensibile – de exemplu, recunoscând public integritatea teritorială a Ucrainei.

Încălzirea contactelor lui Dodon cu partenerii occidentali este un fapt realizat, precum și faptul că sunt pregătiți să-l primească pe liderul Moldovei în birouri  care i-au fost închise anterior. În acest sens, anularea vizitei Sandu arată logic și evidențiază strategia actuală a Wașingtonului în direcția Moldovei.

Trebuie amintit faptul că Statele Unite în Europa de Est urmăresc, în primul rând, obiective strategico-militare. Pentru Wașington, este important să-și consolideze prezența la Marea Neagră și să înainteze fără probleme NATO către Est. Pentru aceasta, Alianța integrează „ușor” Moldova și Ucraina, plasând diverse sucursale pe teritoriul lor: birouri, centre de comunicare și birouri, îndeplinind formal diverse tipuri de sarcini consultative și „metodologice”. În plus, Statele Unite formează activ personalul militar al armatei moldovenești și ucrainene conform standardelor și obiectivelor NATO.

SUA este interesată de situația socio-economică, reformele, nivelul de trai, democrația și valorile politice interne doar ca o resursă de influență asupra Moldovei și Ucrainei, din nou în plan militar-politic. Prin urmare, Uniunea Europeană trebuie să construiască stabilitatea și civilizația europeană în aceste țări: să finanțeze reforme, să promoveze valorile democratice, să formeze funcționarii și să corecteze denaturarea economiei. Guvernul proeuropean Maia Sandu va trebui să facă doar asta, despre care vorbește direct Bruxelles-ul.

Drept urmare, aparent cabinetul lui Sandu nu poate oferi nimic interesant pentru SUA.  Acesta este adevăratul motiv al amânării vizitei în Statele Unite: Bolton a înregistrat că guvernul Sandu repetă pur și simplu punctele generale despre cooperare și parteneriat, iar întâlnirea cu Pompeo nu este necesară pentru aceasta.

Igor Dodon în acest sens a devenit pentru Wașington o figură mult mai promițătoare cu acces direct la Moscova și personal la Vladimir Putin. SUA din regiune au nevoie de dinamică, un nou joc de șah cu Rusia, care îi va permite să rupă impasul lipsit de sens în Ucraina și Moldova. Igor Dodon a organizat formal o vizită a lui Șoigu și, de fapt, a provocat primele mișcări cu privire la depozitele militare din Colbasna. Moscova a invitat voalat Wașingtonul să țină legătura prin liderul socialiștilor, lăsând să se înțeleagă că poate deveni principalul mediator pe tema importantă a securității regionale pentru Statele Unite.

Anularea vizitei lui Sandu este un semnal că Wașingtonul a acceptat oferta și, cel puțin la prima etapă, este gata să ia în considerare regulile jocului de la Moscova. Cu toate acestea, acum mult va depinde de conducerea Moldovei: dacă președintele Republicii Moldova nu reușește misiunea de mediere, componenta strategică militară a politicii externe va rămâne la guvernul Sandu.

REGIONAL TRENDS ANALITYCS

Lasă un răspuns