ION STURZA: De ce Primul-Ministru MAIA SANDU i-a cedat Președintelui DODON inițiativa în materie de politică externă

Ion Sturza
Ivan Diacov

Scoaterea d.Dodon la rampa Europei îmi amintește perioada când D.Diacov (adică frate-meu) îl plimba pe VORONIN pe la Bruxelles,Wașington și lămurea,că acesta,VORONIN este „altfel de comunist” .
Ce a urmat – cunoaștem cu toții.
Deștepții învață din greșelile altora

Sturza Ion

Și acum pe bune despre politica externă

Președintele Dodon a preluat plenar inițiativa în materie de politică externă. Vizite bilaterale, vizită la cel mai înalt nivel în EU și la NATO. Urmează vizita la ONU, București. Guvernul sincer și onest a recunoscut că sunt ocupați cu reformele și nu au timp pentru așa ceva. Poate la Moscova, barter cu Dodon pentru EU. Și asta se întâmplă cu domnul Dodon, care acum câteva luni era total ostracizat de tot mapamondul, dar și umilit în ultimul hal de către PDM.
Asocierea cu ACUM i-a dat un fel de bonitate, de care el se folosește abil! A devenit subit frecventabil. Oricât ar părea de paradoxal, unica problemă o are cu Federația Rusă. Știu ei rușii ce știu…Ce a dat el ACUM, e alta intrebare. Poate gaze…mai scumpe.
Aș dori să reamintesc că, conform Constituției, președintele în Republica Moldova are o funcție mai mult reprezentativă.
Articolul 86. Atribuţii în domeniul politicii externe.

(1) Preşedintele Republicii Moldova poartă tratative şi ia parte la
negocieri, încheie tratate internaţionale în numele Republicii Moldova
şi le prezintă, în modul şi în termenul stabilit prin lege, spre
ratificare Parlamentului.

Prerogativele de elaborare și implementare a politicii externe revin Guvernului. Respectiv, cred, sper că Guvernul a informat partenerii
externi că domnul Dodon are mandat de a purta tratative și a încheia acorduri, care urmează să fie ratificate de Parlament (altfel nu ar fi primit). Iar domnul președinte respectă mandatul dat de Guvern. Am trăit să o vedem și pe aceasta, doamna Sandu îi dă mandat domnului Dodon în materie de politică externă!
Galeria Posibila (Str. Popa Petre 6) Un lucru este cert – în materie de politică Dodon a preluat plenar inițiativa. El se preocupă de justiție (are și tot interesul), are grijă
de echilibrul social, este avocatul mediului de afaceri, întoarce aeroportul, face politică externă echidistantă și în interesul statului național, neutru și independent.
Bravo, domnule Dodon! Se pare că de la „suspendatul” la “frecventatul” e doar un pas. Dacă ai parteneri înțelegători de coaliție.
Nu m-aș mira dacă cineva ar veni cu inițiativa să-l decorăm pe Dodon cu Ordinul Republicii pentru merite deosebite în „dezoligarhizare”.

P.S. Discutam ieri cu câțiva deputați „de-ai noștri” veniți de la întâlnirile cu alegătorii. Dezamăgiți, mâhniți, supărați. Oamenii nu percep, nu văd schimbarea.
E prematur să ne decepționăm! Sunt multe lucruri bune care se întâmplă zilnic.
Dar… dacă dăm în bară și de data aceasta, e amin! Să lăsăm orgoliile si pupcurismul. Am mai fost în acest film. Doamne ferește!…

Lasă un răspuns