DEZVĂLUIRI-BOMBĂ: Ce nu spune GUVERNUL SANDU sau ce se ascunde în spatele afacerii duty free a lui Șor

duty free

Magazinele duty-free, amplasate la intrarea în Republica Moldova și cele care deservesc corpul diplomatic, vor beneficia în continuare de unele facilități fiscale. E vorba în special de magazinele deținute de companii controlate de familia lui Ilan Șor. UPDATE 10.50. Deputatul Sergiu Litvinenco, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a venit cu o precizare în care spune că magazinele duty-free vor beneficia de facilităţi fiscale pentru mărfuri accizabile, precum alcoolul sau tutunul, doar până pe 1 ianuarie 2020. Totodată el a spus că Parlamentul se va întruni într-o şedinţă specială săptămâna viitoare pentru a adopta acest amendament. Așa a decis Guvernul Maia Sandu o hotărâre care prevedea că magazinele duty-free nu vor mai putea beneficia de aceste facilități fiscale începând cu 1 septembrie 2019

Potrivit unui aviz pozitiv dat de către Guvern la amendament suplimentar la un proiect de lege pentru modificarea unor acte legislative examinat pe 14 august, de Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului, magazinele duty-free vor putea activa „până la expirarea termenului de valabilitate al licenței de activitate, fără drept de prelungire”. „Agenții economici care dețin licența pentru activitatea magazinelor duty-free amplasate în zona intrării pe teritoriul Republicii Moldova și pentru activitatea magazinului duty-free pentru deservirea corpului diplomatic, al cărei termen de valabilitate nu expiră pînă la data de 1 ianuarie 2020, vor continua să beneficieze pînă la expirarea termenului de valabilitate al licenței de activitate, fără drept de prelungire, pentru mărfurile nesupuse accizelor, de facilitățile fiscale și vamale acordate pentru magazinele duty-free amplasate în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova”, prevede amendamentul. Aminitim că trei săptămâni în urmă acelaşi Guvern a adoptat amendamente  la un proiect de lege, propuse de Ministerul Finanțelor, în care susţinea că „menținerea regimului fiscal actual aplicat magazinelor duty-free dezavantajează climatul investițional și economic al Republicii Moldova, precum și subminează normele din art.126 alin.(2) din Constituția Republicii Moldova, care prevede că statul trebuie să asigure protecția concurenței loiale”. Guvernul va rata venituri de 140 milioane lei Potrivit estimărilor autorităţilor, anual ca urmare a activităţii acestor magazine, sunt ratate venituri de 140 milioane lei la bugetul de stat, iar activitatea acestor magazine stimulează concurența neloială. De altfel un grup de deputaţi ai Blocului ACUM au promis şi au promovat un proiect de lege care prevedea iniţial că aceste magazine la intrarea în Repoublica Moldova nu vor mai beneficia de facilități fiscale la țigări și alcool de la 1 august 2019. Licența pentru activitatea magazinelor duty-free, inclusiv pentru deservirea corpului diplomatic are un termen de valabilitate de 5 ani. În consecinţă magazinele duty-free gestionate acum de compania DFM SRL vor mai putea activa încă trei ani, adică până pe 22 decembrie 2022, când expiră termenul de valabilitate al licenţei. Aminitim că la mijlocul lunii iunie 2019, Ilan Şor și familia sa au vândut afacerea duty free din Moldova. cel puţin aceasta arată documentele. Astfel firma DFM SRL, care în prezent este cel mai mare operator duty-free din Moldova și-a schimbat proprietarul și în loc de Ilona Șor, mama vitregă a controversatului politician și afacerist, are acum trei asociați: Alexandru Vîlcu (30%), Viktor Iakovlev din Ucraina (30%) și Andriy Minayev din Germania (40%). Administrator este Andriy Minayev. Potrivit unor surse din cadrul procuraturii, schimbarea proprietarilor a fost una formală, iar magazinele în continuare sunt gestionate de familia lui Ilan Şor.

Cine a transformat Moldova în țară duty free și controlează acest business (Mold-Street)

Cine a transformat Moldova în țară duty free și controlează acest business (Mold-Street)

Prim-ministra Maia Sandu a făcut publice pe pagina sa Facebook date care ar reprezenta o analiză a activității companiilor ce dețin magazine care funcționează în regim duty free, susţinând că aceasta e o schemă prin care se face evaziune fiscală.

Totodată ea a promis că şi această schemă cu magazine şi alte activităţi duty free va fi stopată, notează Mold-Street.

75% din mărfurile duty free sunt aduse ilicit

„Vreau să aduc câteva cifre despre schema duty free. În conformitate cu materialele instituțiilor care cercetează subiectul, am aflat că între 2015-2019 volumul de import al mărfurilor la duty-free a fost de peste 2,8 miliarde de lei. Peste 75% din mărfuri se introduc ilicit pe teritoriul țării. Voi face public acest document ca să-l vadă cetățenii și presa care vor să vadă cum s-a făcut evaziune fiscală. Reiterez mesajul meu: toată lumea care are responsabilitate pentru banul public – aveți mare grijă cum vă raportați la aceste bunuri. Noi o să reușim să înțelegem și să ajungem la toți cei care au abuzat de banul public”, a spus Sandu.

„Pentru aceasta este nevoie, în primul rând, ca proiectul legii care se referă la interzicerea duty free să fie adoptat în lectură finală cât mai curând”, adaugă premierul.

Amintim că la începutul mandatului său Sandu a dispus ca benzinăriile duty free, magazinele, barurile și restaurantele duty free la intrarea în Republica Moldova și în regiunea transnistreană să fie închise.

Soţiile vameşilor şi poliţiştilor, angajate la duty free

Din extrasele publicate de premier rezultă că anumite cantităţi de mărfuri nici nu se descarcă în depozitele magazinelor respective, fiind introduse în ţară, iar unele sunt transportate prin contrabandă în statele vecine (România – ţigări, Ucraina – băuturi alcoolice), după o stocare prealabilă în Republica Moldova.

Autorii susţin că o parte din scheme sunt realizate cu ajutorul angajaţilor şi şefilor magazinelor duty free (400 în total), mulţi dintre care sunt „soţii/soţiile colaboratorilor vamali şi ai poliţiei de frontieră”.

Cât pierde bugetul de stat de la magazinele lui Şor

O atenţie deosebită este atrasă activităţii magazinelor duty free la intrarea în Republica Moldova, de la activitatea cărora bugetul ratează anual venituri de 140 milioane lei.

Astfel de magazine funcţionează în Aeroportul Internaţional Chişinău şi la câteva puncte de trecerea frontierei şi sunt deţinute de companiile Dufremol şi DFM, care făceau parte din imperiul lui Ilan Şor şi erau implicate direct sau indirect şi în frauda bancară. În perioada aprilie-iunie acestea şi-au schimbat proprietarii.

Activitatea magazinelor respective a fost legalizată printr-o modificare a Codului Vamal la finele anului 2011 de majoritatea parlamentară de atunci (PLDM, PDM şi PL), care a permis de la 13 ianuarie 2012 amplasarea magazinelor duty free înaintea punctului de control al pașapoartelor în zona intrării pe teritoriul Republici Moldova.

De notat că această situație nu se regăsește în practica țărilor europene.