Basarabia Literara

PROBE/DOVEZI: Cum pe ascuns autoritățile de la CHIȘINĂU mențin trupele de OCUPAȚIE rusești în TRANSNISTRIA ?

Transnistria 1

Guvernanţii noştri de la Mircea Snegur, Petru Lucinschii, Vladimir Voronin, Nicole Timofti, Igor Dodon pălăvrăgesc întruna despre retragerea trupelor de ocupaţie ruseşti din stînga Nistrului…
Dar stiţi cum s-a facut ,,ROTAŢIA” contingentului militar rus ( e vorba de trupele ruseşti din aşa-zisul Grup Operativ, mai pe înţelese – de armata a 14-a, apr. 2500 de militari (oficial) și vreo 10-15.000 – neoficial) toți anii și în special ultimii 2 ani ?
Prin aeroportul Chisinau!
Cîte 10-15 inşi zilnic, cu cursele regulate Moscova-Chişinau sub protectia SIS și a lui Jizdan, acum Năstase!
Dar aprovizionarea acestora cu cele necesare, ştiţi cum se făcea și se va face?
Prin portul Giurgiuleşti şi mai departe – pe cale terestră prin sudul RM… Cu siguranță, aceste scheme funcţionează şi azi, vizita Ministrului Apărării Șoigu la Chișinău a demonstrat asta.

FOTO // Șoigu și-a inspectat trupele de ocupație de la Tiraspol și a împărțit medalii

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a mers în vizită și în regiunea separatistă transnistreană, după ce s-a întâlnit sâmbătă, la Chişinău, cu președintele Igor Dodon și a participat la evenimentele organizate de Partidul Socialiștilor pentru sărbătorirea a ceea ce socialiștii numesc 75 de ani de la eliberarea de fascism.

Potrivit presei din stânga Nistrului, Șoigu a inspectat trupele de pacificare transnistrene și a decorat militari ruși și transnistreni cu medalia Federaţiei Ruse „Pentru fortificarea comunității militare”. Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, i-a mulțumit, în discuția cu Șoigu, Federaţiei Ruse pentru „menținerea păcii pe malurile Nistrului”, afirmând că „soldatul rus apără securitatea pe teritoriul Transnistriei de peste două secole, și nu doar în ultimii 25 de ani”. Întâlnirea celor doi a avut loc la Bender.

sursa foto: newspmr.com

Președintele Igor Dodon a anunțat, după întâlnirea de la Chişinău cu ministrul rus al Apărării, că Rusia „propune să fie început procesul de utilizare a munițiilor aflate la depozitul din apropierea satului Colbasna din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și este gata să ofere echipamentele necesare în acest sens”.

Presa de la Tiraspol nu a relatat despre eventuale discuții pe acest subiect dintre Serghei Șoigu și Vadim Krasnoselski. Problema evacuării munițiilor de la Colbasna este și pe agenda premierului Maia Sandu, pentru discuțiile pe care le va avea la Moscova, în luna septembrie.