Basarabia Literara

MARE SCANDAL la CURTEA CONSTITUȚIONALĂ. DECLARAȚIILE JUDECĂTOAREI ȘOVA. Își va da DEMISIA VLADIMIR ȚURCAN, Președintele ales al Curții Constituționale ?

CC
Olesea Stamate
Ministru al Justiției

Doamna Sova a facut citeva declaratii care demonstreaza gravitatea situatiei. Organele competente trebuie sa se autosesizeze imediat si sa investigheze daca au fost sau nu tentative de a influenta judecatorii Curtii Constitionale, iar persoanele implicate sa fie deferite justitiei. Pana atunci insa, informatia prezentata poate constitui temei pentru anularea rezultatelor alegerii Presedintelui CC, pentru a evita inca o lovitura puternica asupra credibilitatii acestei institutii.

„Judecătoarea de la Curtea Constituțională (CCM) Liuba Șova declară că alegerea lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată și că votul de azi este rezultatul unei decizii luate din timp.

Judecătoarea a spus că a primit un mesaj ieri, de la un angajat al Parlamentului, care îi sugerează să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte, iar acesta o va numi președintă în absența lui. (Sursa TV8)”

Teodor Carnat

Respec pentru curajul Doamnei Liuba Șova. Dacă se demonstrează că cei trei judecători ( S. Turcan; E. Ababii numiti de CSM și D.Manole numită de Parlament) au fost influentati( corupti) pentru alegerea lui V. Turcan in fruntea CC, atunci ei trebuie sa-si dea demisia ….pentru lipsă de independentă în luarea deciziilor.
____________________________________________________________

Judecătoarea de la Curtea Constituțională (CCM) Liuba Șova declară că alegerea lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată și că votul de azi este rezultatul unei decizii luate din timp. Declarația magistratei a fost făcută la TV8, în buletinul de știri de la ora 19:00.

Judecătoarea a spus că a primit un mesaj ieri, de la un angajat al Parlamentului, care îi sugerează să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte, iar acesta o va numi președintă în absența lui.

„Eu cu aceste mesaje nu mă voi adresa la organele de drept, pentru că nu am încredere”, a declarat Șova.

Liuba Șova afirmă că a înaintat candidatura lui Sergiu Țurcanu la funcția de președinte al CCM, dar acesta și-a retras-o

„El și-a retras-o și a spus că nu este de acord să candideze și nici nu înaintează altă candidatură. Același lucru a făcut și Domnica Manole și Eduard Ababii. Domnul Țurcan și-a înaintat candidatura sa, iar Nicolae Roșca m-a înaintat pe mine. Eu declar în fața întregului popor că eu m-am votat pe mine, logic eu deduc că persoana care m-a înaintat pe mine a votat candidatul pe care l-a înaintat. Mai departe votul este secret, eu nu cunosc cine și pentru cine a votat, dar a fost patru la doi ”, a declarat Liuba Șova.

Aceasta mai spune că-și asumă riscurile că probabil nu va mai activa la CCM, din motiv că a făcut publice detalii despre vot, dar își explică decizia de a vorbi despre această situație prin faptul că interesul public este mai presus.

Un alt judecător constituțional vorbește despre alegerea lui Vladimir Țurcan președinte al CCM: „Am avut o altă opinie…”