IMAGINI ŞOC: VLADIMIR ȚURCAN poate fi JUDECĂTOR la CURTEA CONSTITUȚIONALă sau să fie anchetat de PROCURATURA GENERALĂ în cazul DOSARULUI 7 APRILIE 2009 ?

V Turcan 7 aprilie

Va cere MINISTRUL de INTERNE ANDREI NĂSTASE reanchetarea lui Vladimir Țurcan, actualul judecător la CURTEA CONSTITUȚIONALĂ în cazul Dosarului din 7 aprilie 2009 ?

____________________________________________________________

Liderul comuniştilor a folosit episodul arborării tricolorului pentru a acuza România: „Cea mai mare umilire a independenței Republicii Moldova a fost arborarea steagului României pe clădirea parlamentului şi pe cea a administrației prezidențiale”.

Voronin a acuzat liderii opoziţiei de tentativă de lovitură de stat. „Scopurile puciştilor sunt evidente – desființarea statului moldovenesc, lichidarea democrației noastre”, a adăugat el, citat de fostul ziar al guvernului „Moldova Suverană”. Voronin a menţionat că „cercetările preliminare demonstrează că cele trei partide parlamentare de opoziţie au fost consultate la toate etapele preelectorale de către Ambasada României la Chişinău, au fost pregătite grupuri mari de studenţi şi dislocate ulterior în Republica Moldova pentru a participa la acţiuni de stradă. De asemenea, au participat cetăţeni şi specialişti români la violenţele din 7 aprilie, fiind evidenţiată susținerea activă de către mass-media româneşti a acţiunilor de stradă, acestora atribuindu-li-se o coloratură revoluţionară”.

În următoarele zile, doi diplomaţi români, inclusiv ambasadorul Filip Teodorescu, au fost declaraţi persona non grata, au fost introduse vizele pentru cetățenii români şi li s-a interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova jurnaliştilor de peste Prut. „Moldova Suverană” a acuzat presa română că ar fi manipulat opinia publică internațională în legătură cu „revoluţia Twitter”.

Ministerul de Externe de la Bucureşti a respins acuzaţiile aduse de Voronin. „Este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României”, a fost reacţia difuzată de presă.

Episodul cu arborarea drapelelor a figurat şi în reacţiile ministrului rus de Externe Serghei Lavrov şi a Dumei de Stat, a relatat „Moldova Suverană”. Reprezentanții Moscovei se arătau preocupați de acest fapt, ceea ce constituia, în opinia lor, „o provocare făţişă la adresa statalității şi suveranității Republicii Moldova”.

Jurnal TV a difuzat imagini video în care vicepreşedintele legislativului, Vladimir Ţurcan, discuta cu cei doi protestatari care au urcat pe acoperiş, din care nu rezulta că au fost negocieri pentru a calma spiritele, aşa cum a declarat mai târziu Ţurcan, ci o înţelegere sau un instructaj, au spus reprezentanții postului TV.

https://moldova.europalibera.org/a/27929130.html

Articolul de mai jos a fost publicat în Moldova.org 2009.

Alianta Moldova Noastra a sesizat  Procurorul general al Republicii Moldova, Valeriu Gurbulea si Directorul Serviciului de Informare si Securitate, Artur Resetnicov, cerand anchetarea lui Vladimir Turcan, candidat pe lista Partidului Comunistilor, pe cazul organizarii actelor de vandalism din 7 aprilie 2009.

AMN solicita sa fie deschis un dosar, in baza art. 341 din Codul Penal „Chemari la rasturnare sau schimbare prin violenta a oranduirii constitutionale a Republicii Moldova.” Acest demers porneste de la inregistrarile publicate de JurnalTV, care il arata documentar pe fostul sef al comisiei juridice a Parlamentului cum da instructii provocatorilor, panificand arborarea drapelelor UE si al Romaniei pe principalele institutii ale statului.

Reamintim ca, paradoxal, tot Vladimir Țurcan este si presedinte al Comisiei de Stat pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie, creata intr-un cadru legal confuz de catre seful comunist al statului, Vladimir Voronin. AMN considera ca aceasta decizie a avut drept scop tocmai blocarea unei anchete, care ar fi scos la iveala adevarul despre rolul de organizator al conducerii comuniste in vandalizarea sediilor Parlamentului si Presedintiei.

Insinuarile despre implicarea opozitiei intr-o pretinsa tentativa de lovitura, si asa lipsite de argumente, se destrama definitiv odata cu dovezile implicarii lui Turcanu. Iar sesizarile depuse de Alianta Moldova Noastra vor arata si atitudinea fata de aceste evenimente a Procuraturii Generale si a Serviciului de Informatii si Securitate a Statului.