MASCARADA CONCURSULUI pentru selectarea PROCURORULUI GENERAL sub conducerea PREȘEDINTELUI DODON

Chirtoacă

DORIN CHIRTOACA: Denuntarea mascaradei de la CSP si blocarea lui Dodon, trebuie sa aiba loc ACUM! Nu voi considera aceasta ca fiind un cadou, de ziua de nastere

CSP, de la spital a ajuns la mascarada, la un nou bal mascat, cu denumirea “concurs”. Dupa ce la sfarsit de iulie, CSP a refuzat sa desemneze un interimar la PG, iar sedinta nici nu a avul loc, din lipsa de cvorum, astazi, dupa doua saptamani, toti sunt sanatosi tun si plini de harnicie, in luna concediilor!

Ce boala ati avut 2 saptamani in urma, de a ajuns Robu, robul hotilor, interimar, printr-un concurs de weekend, mimat de Parlament pe 29 iulie?

Ce boala aveti azi, de anuntati ca vreti concurs, pe 10 septembrie, stiind ca Parlamentul urmeaza sa modifice legea functionarii voastre?

Ati uitat ca 612 procurori din 637, au semnat pentru regimul Plahotniuc. Din ei veti alege castigatorul concursului, ca altii nici nu pot participa la “concurs”?!

La mijloc de iulie, Legea cu privire la procuratura a fost modificata numai in partea care ii convenea lui Dodon, ca sa-si puna interimarul care sa-i asigure linistea si protectia.

Conditia si termenul de 5 ani lucrati in Procuratura, au ramas insa acolo, in lege. Prin urmare, nimeni din afara sistemului, nici nu va putea participa la concurs. Am spus public, ca legea trebuie modificata, nu s-a auzit. Au fost insa niste lamentari, dupa “concursul de weekend” de la PG.

Asadar si acest concurs este compromis din start. Acesta va fi inca un bal mascat al sistemului ticalos din RM, expus de data aceasta de CSP, cu complicitatea, din nou, a lui Dodon si a PSRM.

In cazul in care PSRM si Dodon, nu vor avea o reactie negativa la manevrele din CSP, rezulta ca aceasta mascarada a fost anuntata la ordinul lui. Blocul ACUM va spune din nou, ca a fost lucrat pe la spate, ramanand doar cu punctul de vedere critic al Olesei Stamate, din sedinta. Daca insa ACUM nu-i va bloca pe Dodon si PSRM in toata aceasta ticalosie, inclusiv prin ruperea coalitiei, inseamna ca este complice si accepta tacit aranjamentul. Justificatile publice nu vor mai avea nicio valoare.

In august 2013, s-au furat BEM-ul si Aeroportul. Timp de 6 ani Procuratura si CNA au mimat investigarea acestor crime, dar si a tututor celorlalte, in care este implicat sistemul ticalos din RM. Acum, tot in august, sistemul anunta concurs si vrea sa aduca un procuror general care sa-i prelungeasca confortul si sa ascunda aceste crime mai departe. Boala este aceeasi – toti fac parte din acest sistem putred si ticalos.

Aceasta institutie trebuie desfiintata. CSP trebuie construit de la zero, la fel ca si CSM, la fel ca toate structurile de forta.

Parlamentul trebuie sa se reuneasca de urgenta si sa opreasca acest dezmat al CSP. Cine va refuza si nu va bloca mascarada prin mijloacele enuntate mai sus, va demonstra astfel, ca este complice.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis să desfășoare concursul pentru numirea procurorului general în luna septembrie. Decizia a fost luată la cererea ministrei Justiției, Olesea Stamate, care și-a argumentat propunerea prin faptul că la Ministerul Justiției sunt în proces de elaborare modificări la Legea procuraturii. Amendamentele la legislație urmează să fie votate de Parlament.

CSP a anunțat că dosarele pentru concursul la funcția de procuror general vor putea fi depuse până la 10 septembrie.

Conform articolului 17 din Legea procuraturii, pentru funcția de procuror general poate candida persoana care întrunește următoarele condiții: a) are o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror; îndeplinește condițiile prevăzute la art. 20 alin. (1) lit. a), b), c), d), f), g) și h); are calități manageriale; în ultimii 3 ani pînă la anunţarea concursului nu a fost membru şi/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic  sau al unei organizaţii social-politice; în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatul la funcția de Procuror General este selectat pe bază de concurs public, organizat de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Funcția de procurorul general a devenit vacantă după ce Eduard Harunjen și-a anunțat demisia la 11 iulie 2019. Pe moment, funcția de procuror general interimar este deținută de fostul procuror adjunct al municipiului Chișinău, Dumitru Robu.

Lnk: https://anticoruptie.md/…/concursul-pentru-selectarea-procu…