CORNELIA COZONAC avertizează societatea: N-ați observat? Socialiștii lui Dodon și ai lui Grecianii își pun oamenii lor în structurile cheie, consolidându-și puterea și pregătindu-se pentru alegerile locale

Cozonac Cornelia
Cornelia Cozonac

· N-ati observat? Socialistii lui Dodon si ai lui Grecianii nu fac declaratii publice. Nu se bat cu pumnul in piept ca vor schimba lucrurile in bine. Nu cer ultimativ nimanui demisia. Dar isi pun oamenii lor in structurile cheie. Tacit si bine centrat. Cu votul deputatilor din Blocul ACUM. Si lucreaza intens, intens prin teritorii la identificarea candidatilor potriviti la alegerile locale… Si la toamna vom numara bobocii..

Cornelia Cozonac 

Patru candidati selectati pentru Curtea Constitutionala. Toti patru au activat bine mersi in guvernarea pd-ista, care a capturat statul. O fi ei profesionisti, nu neg, dar atunci cand oligarhul controla totul, inclusiv justitia, si isi batea joc de tot ce se putea, nu am vazut ca acesti justitiabili sa reactioneze. Si atunci ce pe ce schimbam? Nu s-a revoltat nici unul ca oamenii erau bagati la puscarie, cu hurta, cu grave incalcari ale dreptului omului si ale legii. Cei care au reactionat si si-au spus nemultumirea au fost nevoiti sa plece din sistem. Nici nu-mi fac iluzii ca Guvernul va alege ceva mai bun, oricum nici nu prea conteaza….

Socrii, maria lor, ii tin pe procurori, pe candidati la CNA. Daca n-ar fi socrii, ar muri tara asta. Lui Ruslan Flocea socrii i-au daruit casa de un milion pe hartie de cateva milioane in realitate, cineva i-a dat o masina scumpa in folosinta gratuita. Proaspatului procuror sef interimar, ales de noua guvernare, socrii i-au darut constant cativa ani la rand zeci de mii de euro. Integritate nu saga aici, nici urma de suspiciuni. Si pentru noua guvernare e tot ok.

Iaca, na. Alta mai gogonata decat cea de ieri. Nu se mai poate asa, dna Maia Sandu, dle Andrei Nastase, omul promovat in acesta functie acum nu este integru. A indicat donatii de mii de euro, ca sa-si poata justifica averile. Nu se poate asa. Pe cine aduceti in functii acum? N-o sa faceti decat sa perpetuati schemele de coruptie.

Procurorul–adjunct al municipiului Chișinău, Dumitru Robu, a fost desemnat  de Parlament în calitate de candidat pentru a deține funcția de procuror general interimar din 9 pretendenți. Robu urmează să fie numit în funcție prin decret prezidențial. În ultimii ani, procurorul Robu a indicat sume mari, a câte 8000 și 5000 de euro primite drept donații de la socri.  

Pentru funcția de procuror general-intrimar  au mai depus dosarele: Ghenadie Barbă, șef al unității de stat de drept la Oficiul OSCE pentru instituțiile democratice și drepturile omului, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, avocați Anatolie Istrate și Ilie Rotaru, Viorel Pocaznoi, șef  al Direcţiei generale urmărire penală a Ministerului de Interne; Boris Lupașcu, fost şef de secţie din cadrul Procuraturii Generale, și Viorel Radețchi, procuror în Secția procurori  misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale.

Dumitru Robu ș-a  început cariera la 24 iulie 2013, fiind numit în funcția de procuror în Secţia combatere trafic de fiinţe umane din cadrul Procuraturii Generale. La 8 iulie 2016, Robu a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție. În această funcție, Dumitru Robu a ajuns în atenția mass-media datorită  dosarului  licitaţiei  privind amenajarea parcărilor în Chişinău, în care sunt vizaţi fostul primar Dorin Chirtoacă, Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, fostul şef al Direcţiei transport, Igor Gamreţki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivaşcenco şi administratorii a trei firme de parking. La moment dosarul se află în gestiunea Judecătoriei Chișinău, iar Dumitru Robu reprezintă acuzarea de stat.

Prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova  din 1 Martie 2018, Dumitru Robu a fost  numit în funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău.

Potrivit Declarației de avere pentru anul 2018, Dumitru Robu deține din 2017 un apartament de 84, 9  metri pătrați, evaluat la 479,6 mii de lei, iar în 2018 și procurat un garaj cu 50,6 mii de lei.

Tot în 2018, omul legii și-a procurat cu 8700 de euro un autoturism de model Lexus CT200H, fabricat în 2011. Cel de al doilea automobil declarat de procurorul Robu, un Nisan Juke, fabricat în 2011, i-ar fi fost transmis în posesie gratuită încă în 2013.

În 2018, Dumitru Robu a primit o donație de 8000 de euro din partea socrului, iar 14 mii de euro i-a câștigat la cumetria copilului. Procurorul a mai raportat o îndemnizație unică de 109,7 mii lei oferită de CNAS la nașterea copilului și o îndemnizație lunară de 78696 lei pentru îngrijirea copilului.

În 2016, Dumitru Robu a beneficiat de o donație de 8000 de euro, iar în 2017 a primit cadou 5000 de euro de la soacră.

Mai mulți experți susțin că indicarea donațiilor în declarațiile de avere ridică suspiciuni legate de integritatea celor care beneficiaza de astfel de donații.