EVENIMENTUL ZILEI: Forumul „Reformarea justiției și combaterea corupției”. Ce trebuie să facă GUVERNUL SANDU ca JUSTIȚIA să fie INDEPENDENTĂ

fORUM JUSTITIE

Ultimii ani au arătat tuturor că Republica Moldova a ajuns un stat capturat nu pentru că i-ar lipsi un cadru legal bun, ci pentru că au existat oameni care au fost mai presus de lege. Pentru că în sistemul justiției au fost promovați oameni corupți și vulnerabili. Pentru că multe persoane din instituțiile statului au permis și au închis ochii la fărădelegi. Pentru că cei care trebuiau să respecte legea o încălcau fără consecințe. Pentru că tot sistemul de justiție a fost pus în slujba unui grup restrâns de criminali, nu în slujba oamenilor.

Am venit anterior cu o adresare către procurori. Vreau sa reiterez acest mesaj către judecători și către procurori – cei care au slujit un regim corupt și au admis decizii ilegale, abuzive, imorale trebuie să plece. Nu așteptați un alt stăpân. Unicul stăpân trebuie să fie legea.

Îmi doresc, împreună cu toți cetățenii, ca ASTĂZI justiția sa fie liberă și echitabilă. Îmi doresc ca de ASTĂZI toți procurorii și judecătorii să fie cinstiți și să lucreze pentru oameni. Nu mai avem răbdare și vrem cu toții ca odată și pentru totdeauna Moldova să fie slujită de o justiție dreaptă. Dar vreau să accentuez pentru toți cei care ne privesc – noi nu vom merge niciodată la încălcarea legii, fie și pentru o cauză dreaptă. Dacă vrem să construim un sistem corect, atunci trebuie să acționăm corect. Nu putem reforma justiția prin acțiuni injuste. Nu putem aduce legea în capul mesei prin acțiuni la limita legii. Obiectivul nostru este de a reforma sistemul de justiție în mod ireversibil și de a asigura independența instituțiilor statului. Procesul de creare a unei justiții echitabile durează și implică mult efort și participare din partea tuturor. Însă vom facem tot posibilul ca, în cel mai scurt timp, dreptatea să redevină prioritatea sistemului de justiție, așa cum democrația, transparența și interesul național au redevenit acum principii de bază ale guvernării.

D-nă Prim-ministru Sandu!
Vorbele DVS sânt dulci,corecte,ademenitoare și mult promițătoare !
Poporul Vă crede și răbdător așteaptă reformele promise!
Cu mare regret constat:
În vecii vecilor nu ve-ți reiuși să demolați caracatița criminală din justiție cu „ajutorul” patriarhului,autorului instalării acestei caracatițe distrugătoare,care este nimeni altul decât Vlad Gribincea și complicii săi Viorel Morari,Mircea Roșioru,Nicolai Chitoroagă și alții.

Oare nu vede si nu intelege dna Prim-ministru ca acei „mari experti” si acei „mari reformatori” carora li se adreseaza, sunt tot aceiasi „experti si reformatori„, care au colaborat cu vechea guvernare si au pus si ei umarul la capturarea institutiilor statului, compromiterea reformelor in justitie si sabotarea liptei cu coruptia pe mai mult de doi ani?…

Viziunea expertului Ștefan Gligor privind eliberarea justiției

Ştefan Gligor

Cum poate fi curățat sistemul de justiție de oamenii care au deservit regimul lui Plahotniuc

Sint cca 150 de ofiteri de urmarire penala, in mare parte din cadrul CNA, 150 de procurori in mare parte din Procuratura Anticoruptie si PCCOCS si cca 100 de judecatori in toate instantele, dar majoritar in Curtile de Apel si CSJ care au deservit regimul lui Plahotniuc si de facto l-au facut posibil.
Nu e nevoie de cheltuit bani pe strategii si experti, acesti oameni trebuie identificati si eliminati din sistem.
Cel mai simplu si rapid e sa faci acest lucru prin:
1. Lichidarea Procuraturii Anticoruptie, PCCOCS si CNA.
2. Crearea unui corp de ofiteri de urmarire penala si procurori cu competente anticoruptie – de la zero – in care vor fi angajati ofiteri si procurori neimplicati in acoperirea regimului, competenti, integri si egal de important curajosi.
Cat priveste curatirea sistemului judecatoresc, se intervine legislativ pentru a revoca toti membrii CSM cu exceptia celor din oficiu. Se organizeaza alegeri veritabile noi in CSM in vizorul societatii civile si jurnalistilor de investigatie. Se constituie noua componenta a CSM care revitalizeaza organele sale interne. Se acorda o autonomie si competente largite Inspectiei Judiciare si se purcede la controale frontale si eliminarea judecatorilor din sistem.
Daca se va considera ca calea cu CSM este prea complicata, Parlamentul sa intervina mai dur si sa dispuna reatestarea tuturor judecatorilor din sistem de catre un organ ad hoc asistat international.
Aveti o sansa unicala dragi parlamentari, daca o veti rata ascultand povesti despre strategii veti plati scump, dar cel mai grav e ca vor plati oamenii.
Voi, membrii actualului Parlament aveti acest mandat, sper ca intelegeti ce aveti de facut.
Veti rata sansa asta si veti fi detestati de oameni nu ani – decenii.
M-am saturat de discutii si filosofii interminabile, voi scrie un scurt concept de reforma a justitiei pe care il voi face public.

Dezoligarhizarea înseamnă să restructurezi puterea judiciară în esenţă” (Ştefan Gligor)

Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice consideră că a venit timpul reformei procuraturii la nivel de mentalitate a fiecărui angajat, şi asta pentru că legea a fost ajustată în fel şi chip, acum cei care doresc schimbări să se concentreze pe calitatea resursei umane.

Ion Guzun
Ion Guzun

„Este o rezistență mai mult instituțională. Procuratura nu este interesată într-o justiție independentă pentru că astfel procurorii ar scăpa foarte mult pârghiile pe care le au la moment. Eu vă asigur că o parte importantă din judecători şi o parte importantă din procurori nici nu-şi închipuie ce înseamnă principiul independenţei”.

Buna intenție a actualilor guvernanți va fi probată, în opinia experților cu care am stat de vorbă, prin profunzimea intervențiilor care se vor face la reorganizarea sistemului judiciar. Guvernările anterioare au eşuat, pierzându-se în negocieri interminabile şi căutarea procurorului general de compromis care să fie apolitic, mai spun aceleași voci, dar, de fapt, a sub paravanul reformelor, procuratura ar fi dat dovadă de o abordare selectivă la anchetarea proceselor de rezonanță, precum furtul miliardului sau spălătoria rusească, de unde şi neîncrederea generală din societate în felul în care se face justiţie în R. Moldova.

Justiția moldovenească vs tentația politicului de a o controla 

Concluzia generală asupra căreia au fost de acord majoritatea vorbitorilor întruniți la forum, procurori, magistrați sau funcționari e că de-a lungul anilor politicienii aflați la guvernare, indiferent de formațiunea din care au făcut parte, au fost tentați să controleze justiția. Procurorul Adrian Bordianu face parte din Consiliul Superior al Procurorilor și are o experiență de peste două decenii în domeniu. Spune că, deseori, politicienii care s-au dat drept apărători ai dreptății, în culise erau adepții justiției „la telefon” sau ai partajării pe algoritm politic a instituțiilor din domeniu:

„Am ajuns la situații în care avocații partidelor politice erau numiți pe post de procuror general și alte situații când persoane expuse politic ajungeau în posturi cheie în conducerea procuraturii. Procurorii, ca și cetățenii Republicii Moldova, așteaptă de la politic nu doar un semnal clar, dar așteaptă garanții categorice, constituționale și legitime că astfel de influențe asupra justiției nu vor mai avea loc”.

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, oameni stând jos şi interior

 

Este posibil ca imaginea să conţină: 10 persoane, oameni stând jos, costum, nuntă şi mulţime

Este posibil ca imaginea să conţină: 17 persoane, mulţime