Basarabia Literara

DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE la CLUBUL jurnaliștilor de investigație: „Laundromatul rusesc și justiția din Moldova” Se poate reforma STATUL CRIMINAL R. MOLDOVA ?

Clubul investigatii jurnalistice

Laundromatul rusesc:  schema de spălare a 70 miliarde dolari facilitată de elitele politice din Moldova

În perioada anilor 2010-2014 circa 70 de miliarde de dolari americani de la băncile rusești au fost spălați prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova, folosind hotărâri judecătorești ilegale privind datoriile false, arată un studiu elaborat de Transparency International Moldova și Comunitatea Watchdog.md. Potrivit autorilor studiului, nicio persoană din cadrul autorităților de supraveghere și de urmărire penală din Moldova nu a fost condamnată.

Foto: thecrowdfundnetwork.co
Potrivit raportului, cei mai mulți bani au fost transferați către Trasta Komercbanka din Letonia, iar tranzacțiile de la o bancă comercială dintr-un stat membru al UE nu au trezit suspiciunea altor bănci occidentale. Banii au ajuns la 5140 de companii din 96 de țări, afirmă jurnaliștii OCCRP3.

Printre beneficiarii sumelor enorme din spatele „spălătoriei rusești” se numără Alexey Krapivin, fiul unui asociat decedat al lui Vladimir Iakunin – fostul președinte al Căilor Ferate Ruse. În perioada anilor 2011-2014, firmele controlate de Krapivin au primit cel puțin 277 de milioane de dolari din „Laundromat”, afirmă reporterii OCCRP4. Un alt beneficiar al banilor din „Laundromat” este Ilan Shor, primar de Orhei. Companiile lui Shor au primit aproximativ 22 de milioane de dolari de la companiile fantomă implicate în „spălătoria rusă”.

Totodată, studiul denotă că schema Laundromatului a implicat cel puțin o bancă din Moldova (Moldindconbank, controlată de Veaceslav Platon) și cel puțin 19 bănci rusești. Una dintre ele a fost Russkii Zemelnyi Bank care a spălat 9,7 miliarde de dolari.

Autorii studiului denotă că activitatea de supraveghere a sectorului bancar din Moldova este condusă de BNM. Potrivit legislației Republicii Moldova, BNM are câteva instrumente de intervenție, printre care blocarea tranzacțiilor suspecte legate de operațiuni fără scopuri economice și transferarea fondurilor către firme offshore sau impune o administrare specială unei bănci prost guvernate.

De asemenea, supravegherea sistemului judiciar este înfăptuită și de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Deși Laundromatul a început în 2010, Inspecția Judiciară a transmis către CSM raportul privind ordonanţele judecătorești suspecte abia în aprilie 2014, însă urmărirea penală a judecătorilor complici a început mult mai târziu, constată autorii studiului.

Potrivit studiului, dovezile arată că toate instituțiile responsabile de stat au fost la curent cu schema de spălare a banilor, dar nu au luat măsuri pentru a o prevenit. Mai mult, autoritățile pretind că au fost spălate 20 de miliarde de dolari, ascunzând faptul că suma reală a fraudei este de 70 de miliarde de dolari, după cum prevede studiul realizat de experții Veaceslav Negruță și Sergiu Tofilat.

În acelaști document, autorii precizează că în iunie 2010 la Curtea Constituțională a fost depusă o sesizare de către deputatul Valentin Chepteni, colegul lui Veaceslav Platon din cadrul fracțiunii parlamentare a partidului AMN. Sesizarea se referea la anularea mai multor prevederi ale Legii Centrului Național Anticorupție.

agora.md

[VIDEO] Pionii Laundromatului rusesc :Rise Moldova

Cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est „Laundromatul rusesc” — a implicat zeci de moldoveni nevoiași care au căzut în plasa grupărilor criminale rusești.

Gheorghe Munteanu este unul dintre ei. Are 35 ani și trăiește modest într-o casă din centrul satului Ulmu din raionul Ialoveni. Acum un an s-a bătut cu un consătean și a rămas invalid. De atunci nu poate lucra. Soția lui, Irina, este cea care aduce bani în casă.

gheorghe

În 2012, fără să știe, atât Gheorghe cât și Irina au figurat în contracte fictive cu o datorie de un miliard de dolari, bani pe care ar fi trebuit să-i întoarcă unor firme-fantome. Datoria a fost pusă pe spatele lor de companii offshore și firme din Rusia.

Se pare că soțul meu este milionar, are iaht și vilă. Noi chiar am fost șocați. Nu am avut așa bani, nici jumătate, nici măcar 10% din această sumă. Trăim ca oamenii obișnuiți, când mai bine, când mai rău. Uneori nu avem bani nici pentru pâine”, spune Irina, prinsă și ea în Laundromat cu o datorie fictivă de 500 000 000 USD.

Cum s-a întâmplat totul? Urmăriți în materialul video.

[VIDEO] Pionii Laundromatului rusesc