ȘTIAȚI că domnul Moldovei Ștefan cel Mare a fost numit „Re de Dacia”, adică regele Daciei

Stefan-cel-Mare
Napoleon Savescu

Mulți vede, putini pricepe.

Recent, un tânăr cercetător de la Cluj , Alexandru Simion , a răsturnat putin istoria noastră, a descoperit în arhivele de stat din Milano un document tulburător din 1459 prin care domnul Moldovei Ștefan cel Mare e numit „Re de Dacia”, adică regele Daciei, cu mai mult de 100 de ani înainte ca Mihai Viteazu să primească același titlu și cu mai mult de o sută de ani înainte ca unii principi maghiari ai Transilvaniei să se intituleze așa.

El , Alexandru Simion a mai arătat că …Dacia figurează în mărturii venețiene din epoca lui Ștefan cel Mare pentru câteva decenii , si de la Ștefan până la fiul său Petru Rareș.
Prin urmare, Ștefan cel Mare este „restitutio Daciae”, cel care a refăcut Dacia, fiind domn al Moldovei, domn al Valahiei și conte al Transilvaniei, cu un secol înainte de Mihai Viteazu.

Potrivit acestuia, Ștefan cel Mare nu este un simbol al moldovenismului, ci un simbol al daccismului așa cum s-a manifestat acesta prin epoca modernă a României.
Sâ nu uitam ca Papa de la Roma l-a recunoscut pe Regele Daciei , pe Stefan cel Mare ,drept Atlet al Creștinității .

Ștefan al III-lea, cel Mare, și-a numit țara căreia îi zicem azi Moldova, cu numele de …Valahia .
În scrisoarea trimisă Senatului Veneției la 1477, marele domn se plânge „că cealaltă Valahie” nu e statornică în alianța contra turcilor și că el trebuie să intervină mereu cu oastea acolo ca să pună domn vrednic și anti-otoman. Cealaltă Valahie era pentru el Muntenia ,pentru că prima Valahie era pentru el Moldova.

Stefan cel Mare a adus țara de la sudul Carpaților sub ascultarea sa de mai multe ori și timp de 16 ani și opt luni a fost numit domn al Valahiei propriu-zise , adică și al Munteniei.
De curând a ieșit la iveală că a fost numit și conte sau guvernator al Transilvaniei.
A stăpânit peste 100 de sate, târguri și cetăți în Transilvania, fiind cel mai bogat feudal din această țară.
A creat episcopie, ajunsă la scurtă vreme mitropolie la câțiva kilometri de Cluj, în satul Feleacu, a pus stema Moldovei peste tot, si de pe Târnave până în regiunea Dejului se văd și astăzi frumoasele încrustații în piatră cu bourul Moldovei.

Felicitari lui Alexandru Simion pentru inteligenta, seriozitatea și dedicatia dovedita in studiul istoriei noastre , întrebându-i pe mulți istorici care au trecut in graba , ca sa nu spun cu nepăsare pe lângă cifrul
păstrat în fondul Ungheria din Arhivele de Stat din Milano de ce el, cifrul, a rămas necunoscut numeroşilor cercetători maghiari şi români de la Iván Nagy şi Albert Nyáry, şi Ion Bianu şi Nicolae Iorga , care s-au perindat “oficial “prin arhivele şi bibliotecile fostului ducat lombard.
Și totuși sa nu uitam ca și Mircea “ cel Bătrân “ este menționat de cel mai mare cronicar al Imperiului Otoman , Leonid Carchocondril drept conducătorul … dacilor.

Dar așa este cu istoria noastră “Mulți vede, putini pricepe”