EUGEN STATNIC: „ÎNSTRĂINAREA BASARABIEI”.

Domnul Eugen STATNIC, cetățean al Germaniei, originar din Basarabia, inginer electronist, părintele televizorului color românesc și al lămpii super econome cu LED-uri, autorul unor cărți de popularizare a istoriei naționale și universale, a împlinit 90 de ani de la naștere. Îi dorim Prietenului Basarabiei, și pe această cale, LA MULȚI ANI CU MULTĂ SĂNĂTATE ȘI NOROC ÎN TOATE!!!
Lansarea  a celei de a cincea cărți de istorie a nonagenarului nostru întitulate ÎNSTRĂINAREA BASARABIEI. a avut loc la Uniunea Scriitorilor din Moldova,

 

Este posibil ca imaginea să conţină: munte, cer, în aer liber, natură şi text

Nonagenarul autor și-a dedicat recenta carte memoriei
părinților săi, cu următoarele cuvinte…

„Am scris această carte în memoria părinţilor mei, preotul Arcadie (1893-1982) şi învăţătoarea Nadejda (1900-1997). Ei au copilărit sub stăpânirea ţaristă, au petrecut Primul Război Mondial în tranşeele morţii şi în spitalele speranţei, au trăit marea bucurie a Unirii Basarabiei cu Patria Mamă la 27 Martie 1918, i-au cunoscut îndeaproape pe Pan Halippa, Elena Alistar şi Mitropolitul Gurie. S-au cununat la 25 Octombrie 1918. Am scris-o în amintirea lor care au păstorit la Valea Perjei, Cârnăţeni, cinci ani în Transilvania, la chemarea episcopului Nicolae Ivan, apoi la Pripiceni Răzeşi, unde la 30 Iunie 1929 am văzut eu lumina zilei. Am scris pentru durerea lor cărora soarta le-a răpit doi copii, Valeriu la 1940 şi Larisa 1949, în anii grei ai agresiunii sovietice asupra României şi în amintirea celor apropiaţi, ucişi sau deportaţi în Siberia. Pentru scurta lumină de trei ani după dezrobirea noastră în Iulie 1941 când două milioane de Români din Basarabia, Bucovina şi Herţa au răsuflat liber după fărădelegile şi teroarea NKVD-ului. Dar mai presus de toate pentru refugiul din 1944 şi despărţirea veşnică de baştină, căci părinţii mei nu au mai revăzut Basarabia până la sfârşitul zilelor. Ei îşi dorm somnul de veci la Tg. Ocna. Nu aşa ne-a fost scrisă soarta, dar puteri duşmane neamului nostru au schimbat viaţa familiei noastre dar şi destinul multor zeci de mii de familii şi a sute de mii de oameni dintre Prut şi Nistru, înstrăinându-ne. Eu am revăzut Patria după 70 ani! Cu durere în suflet dar şi cu speranţă în cuget am scris în această carte pentru tineretul nostru şi pentru viitorime cum ne-a fost înstrăinată ţara şi ce trebuie să ştim pentru refacerea unităţii neamului românesc”

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, text

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni şi text

Este posibil ca imaginea să conţină: text

VASILE ȘOIMARU