De ce nimeni nu-l caută pe Ilan Șor ? De ce până în acum, politicianul fugar din Moldova nu este anunțat în căutare?

Condamnat la șapte ani și jumătate privațiune de libertate în dosarul despre furtul miliardului, deputatul Ilan Șor a părăsit Moldova. Acest lucru a fost comunicat pentru NM de Adriana Bețișor, șefa interimară a Procuraturii Anticorupție. Cu toate acestea, Curtea de Apel Cahul a amânat pentru aproape o lună examinarea cererea procurorilor de a elibera mandat de arestare a lui Șor și de anunțare a lui în căutare.

Ce s-a întâmplat?

Cererea de eliberare a mandatului de arestare a lui Ilan Șor urma să fie examinată la ședința Curții de Apel Cahul din 26 iunie. Însă aceasta n-a avut loc din cauza că a lipsit Șor și avocații săi. Deși procurorii au cerut examinarea în regim de urgență a cererii de arestare a lui Șor, următoarea ședință în acest caz a fost stabilită de către CA pentru data de 19 iulie.

Șefa interimară a Procuraturii Anticorupție Adriana Bețișor a comunicat pentru NM că procurorii au cerut Curții de Apel «să examineze urgent» cererea cu privire la arestarea lui Ilan Șor din cauza că el a părăsit hotarele țării. «Faptul că Șor nu s-a prezentat la ședința de judecată demonstrează că el nu este în țară», a menționat Bețișor.

Potrivit afirmațiilor sale, cererii cu privire la arestare poate fi examinată doar la ședința CA. Bețișor nu a comentat, de ce magistrații tărăgănează examinarea cazului lui Ilan Șor, deși procurorii au cerut examinarea cererii despre arestare în regim de urgență, și ne-a recomandat să ne adresăm după comentariu la CA Cahul.

NM a expediat o cerere în scris la CA Cahul. Din anticameră ni s-a comunicat că cererea este examinată de președintele Curții de Apel. La momentul publicării materialului, nu am primit răspuns.

Iulian Balan, avocatul lui Ilan Șor, a refuzat să comunice pentru NM de ce el și clientul său au lipsit de la ședința din 26 iunie. «Deocamdată, noi nu comentăm», a răspuns Balan. La fel, el nu a răspuns nici la întrebarea dacă Șor se află în Moldova.

Șor poate fi anunțat în căutare?

NM a solicitat un comentariu pentru ceea ce se întâmplă avocatului Vitalie Nagacevschi. Expertul a explicat că până la ședința Curții de Apel din 19 iulie, este imposibilă arestarea lui Șor. Totodată, el a menționat că procurorii pot obține mandatul de arestare dacă Șor are și un alt dosar penal.

Ilan Șor își poartă arestul. Patru ani de libertate condiționată

La 6 mai, s-au împlinit patru ani de când businessmanul și politicianul Ilan Șor a fost arestat în dosarul despre furtul miliardului. În această…

De asemenea, Nagacevschi a precizat că Șor poate fi anunțat în căutare doar dacă procurorii vor depune o cerere în acest sens. «Instanța nu poate decide de la sine, dacă el trebuie arestat sau anunțat în căutare. Doar dacă procurorul va considera necesar ca el să fie anunțat în căutare internațională și va acumula suficiente dovezi, instanța poate decide”, a spus Nagacevschi.

În ce privește tărăgănarea examinării cererii, Nagacevschi a menționat că aceasta este o practică obișnuită. La fel, el a fost uimit de formularea procurorilor precum că «au solicitat ca cererea de arestare să fie examinată în regim de urgență». «Cazul este examinat în instanță. Dacă avocatul sau procurorul consideră că dosarul este examinat prea lent, ei se pot adresa în instanță cu cererea de a urgenta procedura. Eu n-am auzit ca procurorii să depună o asemenea cerere. Totodată, stârnește semne de întrebare faptul de ce atâta timp nu au fost cereri despre urgentarea procedurii și brusc, ei au început să vorbească despre aceasta», a menționat Nagacevschi.

La fel, expertul a precizat că mandatul de deputat nu îl apără nicicum pe Șor de arestare, pentru că el a primit sentința instanței primare înainte de a deveni deputat.

Imunitatea parlamentară îl va salva pe Șor de închisoare? Explică experții

Partidul „Șor” se pregătește activ de alegerile parlamentare, inclusiv în străinătate, organizând acolo acțiuni electorale pentru diaspora…

Unde-i Șor?

Informația precum că Ilan Șor a părăsit Moldova a apărut în presă la 14 iunie. Atunci, familia lui Șor a zburat din Chișinău cu un avion privat, care se îndrepta spre Moscova. La 17 iunie, președintele Igor Dodon a spus, în cadrul unei emisiuni la NTV-Moldova, că Ilan Șor a părăsit Moldova în ziua de 14 iunie, cu un automobil, în același timp cu liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc.

Totodată, procurorul Andrei Băieșu, care instrumentează cazul lui Ilan Șor, a comunicat pentru NM că serviciul vamal nu dispune de date precum că Șor a trecut hotarul Moldovei (acest lucru este posibil și în cazul în care el ar fi plecat din țară prin regiunea transnistreană).

O sursă bine informată a NM, care a insistat să-i păstrăm anonimatul, a confirmat faptul că Șor a părăsit Moldova și se află în Israel, el deținând cetățenia acestui stat pe lângă cea a Moldovei.

***

Martorul Moldovei. Cum Ilan Șor a devenit Ilan Șor

Reamintim că în anul 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate în dosarul despre furtul miliardului din trei bănci moldovenești. Șor a fost declarat vinovat de prejudicierea statului în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau prin abuz de încredere. De asemenea, Șor a fost condamnat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Șor și avocații săi au contestat sentința la Curtea de Apel. Până la pronunțarea sentinței definitive, instanța primară l-a eliberat pe Șor sub control judiciar. În luna februarie 2018, Curtea Supremă de Justiție a decis să transmită dosarul spre examinare Curții de Apel Cahul.

La 19 septembrie 2018, cazul lui Șor a fost transmis pentru o expertiză financiar-contabilă. La ședința care a fost stabilită pentru ziua de 17 decembrie, expertiza încă nu fusese efectuată. Ședințele planificate pentru 21 ianuarie, 20 februarie și 3 aprilie, la fel, nu au avut loc. La ședința din 20 mai, rezultatele expertizei încă nu erau gata.

Autor: Nadejda Coptu
http://newsmaker.md/rom/noutati/nimeni-nu-l-cauta-pe-ilan-sor-de-ce-pana-in-acum-politicianul-fugar-din-moldova-nu-44564