Basarabia Literara

TURISM de EXPERIENȚĂ – un nou termen care prinde contur în industria turistică din R. Moldova

USAID

Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, investește în dezvoltarea turismului de experiență din Republica Moldova, începând cu anul 2012, pentru a consolida turismul menit să genereze prosperitate economică. În harta traseelor turistice esre inclus și raionul Rezina unde avem monumente arhitecturale, cât și naturale. O parte din potențialul turistic al acestui traseu constitue punctele MINCENII-HORODIȘTE-LALOVA: Prin Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid se susșține dezvoltarea afacerilor de familie în sectorul turistic, sprijinind pensiunile din mediul rural să se alinieze la standardele internaționale de calitate.

Lavanda, o afacere profitabilă cu investiții engleze

Plantațiile de lavandă bio reprezintă interes economic atât pentru moldoveni, cât și pentru cetățenii străini care aleg să investească în Republica Moldova. Un bărbat din Marea Britanie a ales să cultive levănțică pe un teren din raionul Rezina, fiind susținut de Vitalie Bordeniuc din satul Mincenii de Jos.

Foto: Agora.md
Rentabilitatea investiției, pământul și condițiile climaterice prielnice pentru creșterea lavandei sunt factorii care l-au determinat pe britanic să investească bani în domeniul agriculturii din Republica Moldova. Cel puțin asta spune Vitalie Bordeniuc care este vicedirectorul companiei agricole. „Nu am ales eu, a ales britanicul. I-a plăcut ideea, s-a documentat și a înțeles că e prielnică planta pentru țara noastră, deoarece pe timpul URSS erau mii de hectare de lavandă în Moldova. E rentabilă economic. A avut un plan de afaceri și piață de desfacere”, spune Vitalie Bordeniuc.

Antreprenorul moldovean a decis să se implice în cultivarea lavandei bio întrucât îi place această cultură și are piață de desfacere. Bărbatul spune că exportă tot uleiul de lavandă în Germania și Marea Britanie. Vitalie Bordeniuc susține că dintr-o tonă de flori sunt extrase 13 kilograme de ulei de lavandă care este transportat în vrac, în butoaie de 200 de kilograme, pentru companiile de producere a cosmeticelor, precizează Vitalie Bordeniuc.

Potrivit lui Vitalie Bordeniuc, durata de viață a unui câmp de lavandă este de aproximativ opt ani, iar prima recoltă integrală se obține după primii trei ani. Recoltarea florilor de lavandă are loc timp de două săptămâni, la final de iunie – început de iulie. Vitalie Bordeniuc spune că lavanda nu este pretențioasă, planta este rezistentă la secetă și nu are nevoie de îngrijiri speciale.

Cele mai mari provocări ale fermierului moldovean sunt condițiile meteorologice și deficitul forței de muncă. „Anul trecut am avut 110 oameni la tăiat lavanda, dar aveam nevoie de 150 de angajați. Alte 70 de persoane care strâng florile”, ne mai spune Vitalie Bordeniuc.

Cultura de levănțică se întinde pe o suprafață de circa 190 de hectare. Agricultorul spune că acum investește în biodinamică și în reînnoirea câmpurilor de lavandă. „Biodinamica este o certificare bio mai sofisticată, următorul nivel după certificarea eco”, explică antreprenorul de la Rezina.

În perioada Uniunii Sovietice, lavanda era cultivată preponderent în Republica Moldova și în regiunea Crimeea din Ucraina, fiind cele mai mari țări exportatoare de ulei de levănțică. În prezent, cel mai mare concurent al Moldovei este Bulgaria care extrage circa 600 de tone de ulei pe an, aflăm de la agricultorul Vitalie Bordeniuc.

Traseul spre defileul Țipova trece pe lângă lanul de lavandă. Multe persoane obișnuiesc să facă popas în plantații pentru fotografii. Iar Vitalie Bordeniuc le permite celor veniți aici fotografierea gratuită, dar o singură rugăminte – să nu rupă florile. Sezonul de înflorire a lavandei este mijlocul lunii iunii și începutul lunii iulie.

Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, investește în dezvoltarea turismului de experiență din Republica Moldova, începând cu anul 2012, pentru a consolida turismul menit să genereze prosperitate economică.

Agora.md

Natalia Munteanu

Mini-fabrica de cascaval la Horodiste

Thierry Ernst, francezul cu fabrică de cașcaval în Moldova: „În satul Horodiște, tradițiile au rămas puternice, îmi plac la nebunie”

Si-au adus afacerea din Franta intr-un sat moldovenesc. Un cuplu – el francez si ea moldoveanca au deschis o mini-fabrica de cascaval: „Pentru 1 kg de cascaval avem nevoie de 10 litri de lapte”. Cum a inceput totul.Thierry Ernst este un antreprenor originar din Lyon, care și-a lansat o afacere proprie în Moldova. Iubește țara orbește, închide ochii la defecte, consideră Chișinăul un oraș cu suflet. Le iartă moldovenilor că îl fură, le iartă alcoolismul și le dă, în schimb, locuri de muncă. Thierry Ernst a transformat școala veche din satul Horodiște în fabrică de cașcaval franțuzesc, iar în curând deschide, tot acolo, o fabrică de siropuri și dulceață. Tot el renovează casele abandonate din sat și le transformă în pensiuni turistice.

diez.md

Pensiunea “Hanul lui Hanganu”

 Satul Lalova, raionul Rezina

Situata la 100 de km de capitala, in satul Lalova, în apropierea a doua dintre cele mai vizitate zone turistice ale Moldovei- Tipova si Saharna –pensiunea rurala “Hanul lui Hanganu” pare a fi solutia perfecta atunci cînd vrei sa uiti de toate grijile si problemele de zi cu zi!

Cele sapte odai si doua basti, construite si amenajate în stil traditional moldovenesc, cu lejanca, semineu si o masuta mica cu scaunele, ca în “Amintirile” lui Ion Creanga, cu covoare tesute si ulcele din lut, te fac sa uiti cîti ani ai si sã te simti ca în copilarie, cînd obisnuiai sa mergi la bunica si sa te lasi alintat. Iar meniul vine sa completeze tabloul: bucate exclusiv din mancarea traditionala moldoveneasca, din produse alimentare proaspete, de casa, procurate de la locuitorii din Lalova- racitura, placintele la cuptor, zeama de gãina si nu în ultimul rînd mindria hanului- sarmalutele pitice. Sa uiti de diete, sa maninci si sa nu te mai saturi! De fapt, complexul e mult mai vast decît atit – o sala polivalenta de 120 m², o fîneata, 3 terase, parcare, sauna, livada, vie.

Se poate veni aici în orice anotimp, cu familia, cu prietenii sau cu colegii de serviciu, pentru odihna sau pentru distractii, de sarbatori sau în zile obisnuite. Si posibilitatile de odihna activa sunt foarte diverse. Gazdele hanului ofera toate cele necesare pentru amatorii de vînatoare si pescuit, iar cei care isi doresc putina aventura pot merge la plimbare cu barca pe Nistru sau în excursie la manastirile si cascadele de la Tîpova si Saharna cu sania, cu caruta sau cu barca cu motor. Aici este si unul dintre putinele locuri ideale pentru practicarea parapantismului. În sezonul estival, la dispozitia oaspetilor stau livada, via si prisaca. Fructele si mierea proaspata de albine pot fi degustate si, la dorinta, procurate direct de la producator. O alta alternativa pentru petrecerea timpului liber ar fi vizitarea atelierului de incondeiat oua sau participarea la programul folcloric al ansamblului local.

Să ne cunoaștem țara – rustică, plină de enigme și nedescoperită încă. Această emisiune își propune să dezvăluie bogățiile, tezaurul și splendoarea țării noastre prin imagini spectaculoase văzute de la înălțime. Misterios și deosebit, un sat unde a fost păstrat autenticul – Lalova, acolo unde Nistru are tradiții navale, acolo unde se fac sarmale cît unghia și dacă doriți, acolo unde puteți gusta și o broscuță, mai bine zis o supă din puișor de baltă. Lalova este locul unde turiștii pot vedea bordeie așa cum se construiau pe timpuri, în pămînt, și e locul unde poți încerca senzații tari plimbîndu-te pe Nistru cu barca. Foișoare cu fîn mirositor ademenesc drumeții la un pui de somn sub cerul liber, așa cum dormeau buneii noștri pe timpuri. Lalova e deosebită și prin oamenii care locuiesc aici și care confectionează tot felul de lucruri tradiționale, spre exemplu covorașe, care sunt în vogă acum peste hotare. Această localitate are străjeri ce o reprezintă – e imprejmuită de stânci calcaroase. Cândva erau creste marine, iar acum sunt habitat a unui întreg ecosistem. Mai multe detalii în cadrul emisiunii Să ne cunoaștem țara.

https://www.agrotvmoldova.md/pensiunea-hanul-lui-hanganu-din-lalova-rezina