Care va fi VIITORUL R. MOLDOVA ? STAT-TAMPON ? KALININGRAD 2 ? STAT EUROPEAN ? STAT între EST ;i VEST ?

Haideţi să vă lămuresc altfel. Tuturor entuziaştilor zilelor astea.
Şi celor care au trăit revoluţia în direct, şi amatorilor de pronosticuri de cîte ore are nevoie Armata a 14-a să intre în Chişinău.

Miza nr.1 este ZONA GRI!
Miza nr.2 este NEADMITEREA UNIRII CU ROMÂNIA. Moscova are nevoie de Kaliningradul ăsta moldovenesc între Ucraina şi România.

De intrat cu tancurile n-o să intre, cîtă vreme e Natalia Morari la televizor. Şi în urmatoarea perioada o să fie mai prezentă la televizor ca niciodată.

Ce vor ruşii? Să menţină controlul fără cheltuieli multe. Pentru asta e destul ca Moldova să nu aibă perspectivă europeană în sensul de integrare. De asta în ultimii ani s-a investit foarte mult în propaganda cu „Moldova placă turnantă, Moldova o punte între Est şi Vest, geopolitica un balast care divizează societatea şi care distrage atenţia omului de la problemele concrete, cum ar fi apă, canalizare, terenuri de joaca pentru copii, trotuare asfaltate.”

Moldovenii trebuie bombardaţi cu ideea să mai lase geopolitica, că important e să curgă iaurt. Şi asta, paradoxal, în ciuda observaţiei jubilatorii a acelorasi esperţi cum că marile cancelarii şi-au dat întîlnire să decidă soarta ţărişoarei peste capetele moldovenilor! Or ceea ce s-a întîmplat la Chişinău fiind tocmai un argument eminamente geopolitic! Numai moldovenii să nu-şi bată capul cu geopolitica, adica cu înţelegerile la nivel înalt între ruşi şi nemţi. Restul lumii are voie şi poate, numai nu moldovenii. Restul lumii şi esperţii, da moldovenii nu.

Filosofia asta se pliază perfect pe interesele ruso-germane: UE implementează cu R. Moldova nu ştiu ce Acord de Asociere fără perpectivă de aderare, ceea ce-i convine Rusiei care-ş mentine partea ei de influenţă. Mai mult, cheltuielile pentru Moldova şi le asuma UE, că are de unde, şi, de ce nu, România, că a tot făcut-o pînă acum.

Dar înţelegerea ruso-germană are nevoie de o paradigmă identitară/culturală în R. Moldova, ca să poată funcţiona: bine-bine, nu orientare pro-rusă ostentativă. Că nu se pupă cu spiritul progresului. Dar preţul pentru această scutire e urmatorul: nici românitate. Unire – exclus. Moldovenii trebuie făcuţi un popor distinct. A cărui identitate distinctă de români, dacă e greu de definit etno-lingvistic, pentru ca etno-lingvistic moldovenii sunt români, trebuie definită după alt criteriu, care sună bine la Berlin şi Brusel: civic.

Noi nu suntem un teritoriu cu memorie. Noi n-avem nume, pe noi nu ne cheamă nicicum. N-avem trecut, strămoşi, istorie. Avem doar viitor luminos. Noi suntem un popor de cetăţeni, civici, plătitori de impozite, care aşteaptă de la stat rezolvarea problemelor concrete. Ne ajuta UE. Maia deblochează finanţarea externă. Dar fără geopolitică, vă rog. Fără aspiraţii întemeiate istoric de a face parte din spaţiul românesc şi euroatlantic, da?

Paradigma „indiferenţei” geopolitice este o paradigmă identitară. Nu altceva. Şi poate fi interpretată chiar ca o paradigmă totalitară, iliberală cel puţin, de data asta iliberală în sens adecvat: impunerea de sus în jos, prin propagandă, influenţă, autoritate, a unei identităţi distincte. Cum au facut şi în URSS. Numai că de data asta nu te omoară neapărat. Ci *doar* te sminteşte.