Ce nu știu ROMÂNII: CORPORATOCRATIA. Cum sunt înrobite națiunile prin ÎMPRUMUTURI care le falimentează. Noul soldat: ASASINUL ECONOMIC, noile armate: FMI si BM [film documentar – VIDEO]

Corporotocratia

Un film in care apare John Perkins (the economic hitman) explicand mecanismul prin care se pune stapanire pe tari bogate in resurse: acordarea de imprumuturi de la institutiile financiare internationale pentru “dezvoltare” ce ajung, in cele din urma, tot la corporatii pentru construirea infrastructurii necesare exploatarii resurselor. Reteta continua prin impunerea privatizarilor pentru ca tara sa-si poata plati inapoi datoriile. Astfel se construieste un imperiu “clandestin” condus de corporatii sau corporatocratie. Scopul: obtinerea profitului, indiferent de costurile sociale sau de mediu.

Procesul de manipulare prin datorii, mituirea clasei politice locale sau inlaturarea celor incomozi se numeste globalizare. Schema e simpla: FMI si BM indatoreaza o tara prin imprudenta conducatorilor sai sau prin coruperea acestora, dupa care impun “conditionalitati” sau “ajustari structurale” cum ar fi devalorizarea, taierea cheltuielilor pentru programele sociale, sistem educational si sanitar, privatizarea companiilor de stat, liberalizarea comerciala.

In documentar se discuta si procesul impotriva Chevron al statului Ecuador, compania americana fiind acuzata ca a deversat intentionat substante poluante in zona de explorare pentru a obtine un proces de extragere si prelucrare mai ieftin. De asemenea, se discuta si tema “razboiului impotriva terorismului“, creat pentru a contracara combaterea sentimentului anti-american in crestere, sentiment provocat de “imperiul clandestin“.