DOSAR-BOMBĂ: Traian Băsescu, trimis în judecată de CNSAS pentru colaborare cu Securitatea. Numele conspirativ PETROV

Potrivit informațiilor Europa Liberă, dosarul de rețea contine doar coperțile pe microfilm, iar notele informative, două la număr până în acest moment, au fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative (DUI). Dosarul de rețea este practic gol, deci nu conține un angajament cu Securitatea, dar pe copertă apare numărul dosarului, numele real și numele conspirativ, afirmă sursele noastre.

Colegiul CNSAS nu poate da direct o decizie de poliție politică, fiind obligat să apeleze la instanța de contencios administrativ, singura în măsură să stabilească dacă e vorba de o colaborare cu Securitatea ca poliție politică. CNSAS a anunțat pe site trimiterea în judecatăpotrivit articolului 3, lit b și art 5, al 1 din lege, respectiva literă indicând că e vorba de un parlamentar.

Traian Băsescu a fost verificat din oficiu, în postura de candidat la europarlamentare, iar cercetarea ar fi fost făcută de un angajat al Direcției de Investigații. Acesta ar fi lucrat individual, fără să spună nimănui nimic, iar marți a pus raportul pe masa Colegiului CNSAS, relatează sursele Europa Liberă. Potrivit acestora, respectivul ar fi fost angajat al SRI înainte să vină la CNSAS.

Perioada la care se referă investigația nu este cea în care Traian Băsescu a lucrat la Anvers, ci aceea în care era student la Institutul de Marină din Constanța.

Traian Băsescu a declarat în repetate rânduri că nu a fost ofițer de Securitate și nu are niciun angajament.

Traian Băsescu a fost verificat de mai multe ori de către CNAS, ultima adeverință, de necolaborarea cu Securitatea, fiind din februarie 2014. Celelalte sunt din 2002, 2004, 2006 și 2009.

Băsescu a făcut subiectul mai multor scandaluri declanșate de o posibilă colaborare cu Securitatea, Centrul de Investigații, condus de Mugur Ciuvică, un adversar al fostului președinte și colaborator al Antenei 3, a susținut că Băsescu a fost chiar ofițer de Securitate, fiind racolat în perioada studenției la Institutul de Marină.

https://romania.europalibera.org/a/traian-b%C4%83sescu-trimis-%C3%AEn-judecat%C4%83-de-cnsas-pentru-colaborare-cu-securitatea-s-au-descoperit-note-informative-%C8%99i-un-dosar-de-re%C8%9Bea-/29931587.html

CNSAS. Traian Băsescu, numele conspirativ. Oana Zamfir: Există proba

Oana Zamfir a vorbit la Antena 3 despre legătura lui Traian Băsescu cu Securitatea. 

„Informaţia în jurul căreia se sudează această relaţie a lui Traian Băsescu cu Securitatea este aceasta nouă, a numelui conspirativ. Până acum apăreau toate datele, inclusiv cele de la Ministerul Apărării, cu numele lui Traian Băsescu. Această piesă a numelui conspirativ este una extrem de importantă pentru că de aici s-ar putea  regăsi lucruri şi în alte dosare, acum înţelegem că există în cel puţin două dosare. Există proba că notele informative au produs daune. Definiţia de poliţie politică  e dusă până la capăt. Vă aduceţi aminte că în toate comunicatele Cotroceniului, în toate declaraţiile lui Traian Băsescu erau aceste precizări: Nu am angajament, nu am făcut poliţie politică.

Vin cu aceată informaţie târzie, e adevărat că aş vrea să avem mai multe surse care să verifice, în acest moment sunt doar două surse care spun că numele conspirativ este Petrov„, a spus Oana Zamfir la Antena 3.

CNSAS a anunțat că a demarat o acţiune în instanţă pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul unui parlamentar.

https://www.dcnews.ro/cnsas-traian-basescu-numele-conspirativ-oana-zamfir-exista-proba_652510.html