ISTORIA SECRETĂ: Adevărata semnificație a sărbătorii Paștelui

Subiectul filmului (7 min.) este extrem de incomod pentru persoanele îndoctrinate religios.
La mulți îndoctrinați se manifestă fenomenul numit „disonanță cognitivă”, adică rejecția totală a oricărei informații care contravine formatării lor mentale actuale, în ciuda oricăror dovezi care se aduc în sprijin.

Mitul lui Ishtar & Tammuz a fost preluat de babilonieni de la sumerieni, unde personajele corespondente sunt Inana & Dumuzi, fiind mai vechi de 5500 de ani. Mitul se regăsește, adaptat, și în mitologia egipteană unde îi intâlnim pe Isis & Osiris.
Religia creștină s-a format în creuzetul sumator al imperiului roman, preluînd ȘI EA în mod confiscativ acest mit (la fel cum a făcut și cu multe alte mituri și tradiții păgâne, inclusiv cu Crăciunul) în încercarea de a-și crește gradul de acceptanță și atractivitate printre practicanții altor culte religioase din acea epocă.
Aspectul confiscativ al preluării acestui mit se manifestă azi, când creștinismul a ajuns religie dominantă, prin nerecunoașterea originilor acestuia. Desigur, recunoașterea preluării ar da o lovitură grea de imagine dogmei creștine, și nu cred că ierarhia superioară a bisericilor are vreun interes ca asta să se întâmple