Ce trebuie să știe fiecare cetățean. EFECTELE radiaţiilor emise de TELEFOANELE mobile: TUMORI, boli de piele, dureri, insomnii

Romana Draşovean (48 de ani), şef lucrări la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din Galaţi, a încheiat recent un studiu bibliografic al unor cercetări ştiinţifice reprezentantive la nivel mondial legat de efectele radiaţiilor electromagnetice emise de telefoanele mobile asupra sănătăţii celor care le folosesc.

În ultimul, deceniu asistăm la o dezvoltare puternică a tehnologiei informaţionale, tehnologia Wi-Fi şi WiMax luând o amploare fără precedent. Numărul de utilizatori de telefonie mobilă şi timpul pe care oamenii îl petrec utilizând telefonul au crescut semnificativ.

”Telefonul mobil a devenit unul dintre cele mai importante obiecte din viaţa noastră. Comunicăm mai uşor, obţinem şi transmitem informaţii rapid. Există însă şi reversul medaliei. Suntem acaparaţi de telefonul nostru din ce în ce mai performant, ne izolăm de cei din jur”, susţine Romana Draşovean (48 de ani), şef lucrări la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din Galaţi.

 

Dascălul predă fizică generală la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din Galaţi, specializările Chimie, Ştiinţa Mediului şi Fizică Medicală, dar şi la specializările Mecanica Fluidelor şi Hidrodinamica Valurilor la Facultatea de Nave şi are ore de laborator la Fizica Atmosferei şi Hidrologiei, unde studenţii învaţă principiile curgerii fluidelor (lichide şi gaze) şi diverse probleme de vâscozitate pe care le au acestea.

Pentru că tot mai mulţi oameni folosesc telefoanele mobile, oamenii de ştiinţă examinează riscurile pentru sănătate asociate utilizării acestei tehnologii. A făcut-o şi doctorul Romana Draşovean, care a finalizat recent un studiu bibliografic al unor studii ştiinţifice relevante la nivel mondial privind efectele radiaţiilor radio emise de telefoanele mobile asupra sănătăţii umane. Ne mărturiseşte că impulsul de a face acest lucru i-a venit pornind de la experienţa personală cu proprii copii, care folosesc foarte mult telefonul mobil.

Iată câteva dintre aceste studii:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3243874/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22426673
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12876474
  • https://draxe.com/cell-phone-health
  • https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/electromagnetic-fields-and-public-health-mobile-phones
  • https://www.sciencealert.com/cellphone-radiation-effects-study-human-health-mixed-results
  • https://ntp.niehs.nih.gov
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15317918

EFECTELE radiaţiilor emise de TELEFOANELE mobile: TUMORI, boli de piele, dureri, insomnii