R. MOLDOVA – paradis criminal: RENATO USATÎI a fugit din Rusia. De ce vrea să se întoarcă în Moldova ?

După cum a devenit cunoscut publicației, politicianul și omul de afaceri moldovean Renato
usatîi a părăsit Rusia. El a făcut impus după cercetările desfășurate de TFR și FSB din Federația Rusă. Acum Usatîi încearcă să se întoarcă în Moldova.

Potrivit sursei, în ajunul sărbătorilor de Anul Nou în casele și birourile din Usatîi, ofițerii TFR și FSB ai Federației Ruse au aefectuat cercetări.
Evenimentele au avut loc în cadrul dosarului privind fostul angajat al Ministerului Afacerilor Interne al GUEBiPK RF Dmitri Zakharchenko. În cursul anchetei, unul dintre co-proprietari ai celui mai mare contractor al Căilor Ferate Ruse, Valery Markelov. Ancheta
crede că Markelov i-a plătit mită lunar lui Zakharchenko ca să
acopere furtul de bani ai Căilor ferate de aplicarea legii. Usatîi a fost partener de afaceri și tovarășul mai tânăr a lui Markelov, averea lui el a făcut-o doar din contracte cu Căile Ferate Ruse.

Potrivit sursei, după căutări, Usatîi a rămas încă ceva timp în Rusia. Dar apoi și-a dat seama că s-ar putea să ajungă în SIZO  lângă Markelov. Prin urmare, el a ales să părăsească Rusia. Acum  omul de afaceri se află în München, dar în cazul în care  va fi declarat în căutare, în Germania el nu se simte în siguranță. Prin urmare, Usatîi caută în mod activ oportunități de întoarcere la Chișinău. Pentru aceasta, el chiar printrun șir de politicieni români a intrat în negocieri cu principalul său inamic din ultimii ani
Președintele Partidului Democrat din Moldova Vlad Plahotniuc.

Amintiți-vă de cariera sa. Usatîi a început-o prin vânzarea de flori în
Aeroportul Chișinău. Apoi s-a mutat la Moscova, s-a ocupat de afaceri
, a petrecut la un club de noapte, unde a obținut relații în comunitatea de afaceri. A continuat până când a fost prezentat lui Andrei Krapivin – consilier al șefului Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin. pe jumătate de normă Krapivin a fost proprietarul celor mai mari companii contractoare ale Căilor Ferate, primind  zeci și sute de miliarde de ruble.
Partenerii juniori ai lui Krapivin au fost Valeri Markelov și Boris Usherovich. Ca rezultat, companiile lui Usatîi au fost introduse în aceste afaceri uriașe pe „delapidarea” banilor feroviari. În câțiva ani Usatîi a devenit milionar.

Deja în acest statut, s-a întors în Moldova, unde s-a implicat în politică.
Mai mult, inițial a avut relații bune cu Vlad Plahotniuc.
Se credea că împreună au fost implicați în crearea în această țară a uneia dintre ele
cele mai mari canale de spălare a banilor. Acest canal este utilizat în mod activ
și de partenerii ruși Usatîi-Krapivin, Markelov, Usherovici.

După moartea lui Andrei Krapivin, locul său în rândul acționarilor din 1520 a fost luat de fiul său Alexey.

Apoi a izbucnit un conflict între Plakhotnyuk și Usatîi; În Moldova au fost inițiate numeroase dosare. A fost forțat să se ascundă în Rusia, unde la început s-a simțit foarte încrezător, fiind sub acoperirea partenerilor, în primul rând a lui Markelov. Când a fost arestat, și Usherovici s-a pus pe fugă, poziția lui Usatii în Rusia a fost puternic slăbită.
Situația lor a devenit fragilă când, în cadrul „cazului Zakharchenko”,  TFR
a început să studieze relațiile dintre Markelov, Usatiy, Usherovici cu Căile Ferate Ruse și soarta sutelor de miliarde primiți de ei.

După cum s-a spus deja în publicație, atunci când reprezentanții din 1520 au avut probleme, au început să caute o protecție puternică. Și în curând au găsit-o. Potrivit unor surse – în persoana clanului Rotenberg. Cel puțin în toamna anului 2018, toți cei de pe piață știau că în 1520 principalii proprietari nu mai erau Usherovici și Krapivin, dar Igor Arkadyevich Rotenberg. Ei spun că cea mai importantă parte a negocierilor cu el a fost condusă de Alexey Krapivin, după care, sub controlul lui Igor Arkadievici, au mers 50% din întreaga afacere din contracte cu Căile Ferate Ruse.

Cu toate acestea, calculele comunității de afaceri nu au fost corecte. Jumătate „1520”
s-a dovedit a fi la Rotenberg, dar curând Markelov a plecat la închisoare,
și Usherovici s-a pus pe fugă. Usherovici a plecat cu un pașaport israelian
dar se află acum în Londra. Dar Krapivin a rămas în Rusia și îl ajută pe Igor Rotenberg să stăpânească  noul activ.

Sursa: Rucriminal