PLANUL SECRET al ISRAELULUI. 40 de mii de evrei vor să se mute în Crimeea

Crimeea

Statutul internațional al Crimeei este ambiguu. Federația Rusă, la care a trecut peninsula după referendumul din 2014, consideră că este una dintre regiunile sale. Ucraina consideră că teritoriul ucrainean este ocupat temporar de Rusia. Tătarii din Crimeea consideră că peninsula este pământul lor original. În Turcia, vocile individuale amintesc că Crimeea de mult timp a fost subordonată Imperiului Otoman, dar nu a făcut nici o pretenție. Și majoritatea țărilor din întreaga lume nu recunosc aderarea Crimeei la Rusia, dar nici măcar nu exprimă proteste active pe această temă.

În același timp, rezidenții locali s-au considerat pur și simplu ruși. În lume, unii cred că Crimeea este rusă, alții – ucraineană. Se pare că Israelul are un punct de vedere alternativ în această privință. Desigur, nu vorbim despre cerința de a transfera Tavrid în Israel. Evreii, desigur, nu fac planuri de a profita de peninsula. Vreau doar să se miște acolo.

Aproximativ 40 de mii de cetățeni ai acestei țări au apelat la Vladimir Putin cu o cerere de cetățenie a Federației Ruse și relocarea lor în Crimeea. Toți aceștia sunt foști cetățeni sovietici care au trăit pe peninsulă până în 1991 și după căderea URSS au emigrat în Israel. Ei nu au vrut să trăiască în Crimeea ucraineană, dar ar fi fericiți să se întoarcă în Crimeea Rusă.

Taurida noastră are o istorie destul de ciudată. În vremuri diferite, a fost locuită de multe popoare care au reușit unul pe celălalt. Au existat și pagini evreiești din istoria Crimeei. Se știe că peninsula face parte din Khazar Kaganate, a cărei religie oficială a fost iudaismul. Printre epava care a apărut după prăbușirea acestei puternice formațiuni de stat a fost un mic principat al karaiților pe peninsula – poporul religiei evreiești.

În 1919, Comisariatul Evreiesc al Comisariatului Național pentru Populații al Poporului a propus lui Lenin stabilirea autonomiei evreiești în Crimeea. Vladimir Ilici nu a acceptat această idee. Nu a fost împotriva autonomiei ca atare, dar a sugerat găsirea unui alt loc pentru aceasta.

La acea vreme, aproximativ 50.000 de evrei locuiau în Crimeea, iar în 1936, 300 000 de reprezentanți ai acestei națiuni se mutaseră deja acolo. Tătarii din Crimeea, care adesea au intrat în conflict cu coloniștii, au ieșit împotriva unui astfel de aflux ascuțit de străini.

Stalin a rezolvat foarte simplu problema – a luat și a evacuat evreii. Le-a trimis să exploreze Orientul Îndepărtat, organizând pentru ei o regiune autonomă cu o capitală în Birobidzhan. Adevărat, majoritatea exilaților nu au ajuns în Orientul Îndepărtat, preferând să se stabilească în Odessa, Rostov-pe-Don și alte orașe din sud.

Problema creării autonomiei evreiești în Crimeea a fost ridicată mai târziu, dar Stalin s-a opus puternic. El a fost un susținător al creării unui stat de către evrei în patria lor istorică – Orientul Mijlociu. El a sprijinit ideea creării Israelului, iar Uniunea Sovietică a devenit prima țară care o recunoaște oficial.

În ciuda faptului că Israelul și Statele Unite au relații strânse cu aliații, poziția israeliană pe Crimeea nu este la fel de dură ca cea americană. Tel Aviv menține o poziție neutră până când Rusia și Ucraina nu vor conveni asupra proprietății peninsulei. Israelul nu răspunde apelurilor Ucrainei de a condamna Rusia și demonstrează fermitatea poziției sale.

În ceea ce privește posibila repatriere a evreilor în Crimeea, decizia nu a fost încă luată, întrebarea rămâne deschisă. Israelul este gata nu numai să-și mute evreii din Crimeea pe peninsulă, ci și să investească în îmbunătățirea infrastructurii din Crimeea, care nu va fi deloc inutilă, titreaza topcor.ru.

NapocaNews