Mircea Druc: ”Când se duc rușii?”

Mircea Druc profetie

Eram prin clasa a treia.  Drumul meu la școală şi înapoi trecea pe la poarta lui Grigore a Hanei, care  mi-a zis: ”Stalinel, am auzit că  rușii vă pun  zgardă roşie la gât. Ca la viţei, să nu vă deoache…”. În Noaptea de  Înviere, părinții m-au luat cu ei la biserică să sfințim pasca.A urmat pedeapsa pentru elevii bisericoși:două săptămâni afară din școală și amânarea datei de primire în pioneri. N-am mai fost membru al organizației pionerești în numele lui Vladimir  Ilici Lenin, dar n-am suferit.  Perspectiva de a  umbla cu ”zgardă roșie” la gât nu mă încânta.  Zilnic, mucalitul de Grigore nu pierdea ocazia să mă tachineze: ”Ce mai e nou, mă Stalinel?  Când se duc rușii?”  Nu aveam nici o știre, nici un semn de undeva, din ceruri,  că rușii ar fi avut de gând să plece. Dar fraza ”Vin ruşii!” a fost întotdeauna pentru NOI o alertă de panică  disperată, ca țipătul – ”Cutremur!”.

Altă dată, aflând de la tata că aș dori să învăț la vreo școală militară, s-a pronunțat în maniera sa specifică: ”Prost eşti, frumos eşti  –  fă-te ofiţer! Să aibă  rușii carne de tun”.Nu mă supăram, însă felul lui de a fi îi descumpănea pe mulţi. Mai ales  pe cei lipsiţi de simţul umorului. Despre consăteanul  meu, fost învățător la români, auzeam legende. Tânăr de tot, venise de la studii cu mireasă, o franţuzoaică. Tânăra soție nu a rămas încântată de Pociumbăuți și mariajul n-a durat mult …  În vara lui 49, când s-a auzit că de la anul ne dau la colhoz, Grigore Huzum a declarat convins: ”Nu va fi nici un colhoz! Vin anglo-americanii,  până  la Crăciun!”. Realiştii îl contraziceau, sarcastic: ”Cum să nu, Grigore, vin neapărat!  Pe Marea Neagră, cu boii înjugați la car …”.  Eram deja student, când am aflat,  cu  regret, că disidentul nostru, Grigore a Hanei, ne-a părăsit. Soția era sigură: ”Ar fi putut omul să mai trăiască, că era  în putere. Dar tare îi mai critica  pe aiştia. La Stolniceni, în spital,  ”rușii” iau pus  o injecție ”de acelea”…”

Nicolae Lupan,regretatul lider unionist precizează: „Invazie sovietică!… Numai că basarabenii, nord-bucovinenii zic: ne-au ocupat ruşii, ne-au băgat în închisori ruşii, ne-au dus la ocnă ruşii, ne-au înfometat ruşii, ne-au deportat în Siberia ruşii, ne-au luat pământul ruşii, ne-au băgat în colhoz ruşii… În locul nostru rușii au adus oameni fără neam și fără Dumnezeu. Numai porcării rusăşti! Puteam eu să nu-i urăsc pe ruşi!” (”Invazia sovietică”,  Pro Basarabia şi Bucovina. Bucureşti, 2010).Asta e! Toate oalele se sparg numai de capul rușilor. Corect ar fi  de capul ”eliberatorilor sovietici”, în mare parte  niște ”ruși de profesie”. Aceștia au fost și au rămas cei mai agresivi promotori ai deznaționalizării. I-am cunoscut, nu din auzite.Am simțit pe propria-mi  piele tratamentul  minoritarilor rusificați. Niște satrapi internaționaliști fără scrupule, cu vocație de ”eliberatori”.

Categoric, nu sunt rusofob! Dar nici rusofil precum moldovenii Igor Dodon, Valeriu Reniță sau Nicolae Pascaru, niște patrioți stataliști cu dilemă: Rusia ori Europa? Valeriu Reniță vrea  neapărat ”cu Rusia lui Bunin, Gagarin și Lev Iaşin”(!?).  Și tot domnia sa ne explică de ce moldovenii detestă Occidentul. Cică,ar fi spus cândva Nikolai Berdeaev, că Europa „înăbuşă spiritualitatea și omoară creația prin civilizație”.Iar un lider de la Kremlin ar fi declarat recent: „Europa  şi-a trădat valorile creştine de la origine, pe care s-a zidit, iar căsătoriile unisexuale conduc Europa spre pieire”.Incontestabil, deși tot mai frustrat, Valeriu Reniță rămâne un jurnalist talentat și analist politic subtil. Dar colegii din mass-media de la Chișinău nu-i iartă mizantropia servită  adesea drept ”analiză  obiectivă”. Eu, însă, nu-i port pică pentru implicarea sa perfidă, încă din toamna lui 1990, în ”campania Anti-Druc”, declanșată de colonelul KGB Valeriu Daraban,  la cererea lui Dumitru Moțpan, capul clanului agrarian.

Datorită atitudinii  românofobe a moldovenilor stataliști, le urmăresc pledoariile pe Internet. Și mă întreb retoric: această specie bizară  de  moldoveni rusofili unde, când, și cum or fi  cunoscut  ei realitățile ”Rusiei progresiste” și ale ”Occidentului decadent”?  Valeriu Reniță, bunăoară, o fi rămas dezamăgit de civilizația Europei Occidentale când era student la Chişinău? Sau mai târziu, ca angajat în funcția de purtător de cuvânt al PCRM şi consilier al președintelui Vladimir Voronin? Sau poate pe  la Cimişlia, încurcat în  niște combinații legate de echipele de fotbal? E clar: epigonii Moldovei feodale în sintonie cu ideocrații Rusiei  imperiale insinuează: ”Europa și-a pierdut creștinătatea”.Așadar,acestea or fi criteriile fundamentale pentru orientarea geostrategică a celor şase județe basarabene în derivă.

În  1939-1940, Armata Roșiere făcea, în  plan geografic, Imperiul țarilor. Atunci Kominternul, iar acum Biserica Rusă duce greul luptei pentru mântuirea tuturor europenilor.Ca să-și fortifice frontierele geopolitice Kremlinul susține Republica Pridnestrovie, un bastion al imperialismului rus în zona Mării Negre. Considerând  această zonă   drept domeniu  al unui iluzoriu Imperiu ortodox-pravoslavnic, a dispus construcția a cinci noi biserici. Iar depozitele de armament și pacificatorii ruși vor fi de mare ajutor în suprema bătălie. Cohortele în sutane au intrat, cu toate armele din dotare, în serviciul Kremlinului.Prin separatiștii de la Tiraspol  noua  ideocrație rusă somează, agită, șantajează:  „Ca să fie pace la Nistru, renunțați  la vectorul euro-unionist!”. O mare parte din preoțimea ortodoxă din Basarabia face cauză comună cu  liderii socialiști/comuniști/rusofili pentru ai pune la adăpost de ”urgia Occidentului” pe niște pravoslavnici din specia ”norod moldovenesc”. Însă, când  se preocupă de Basarabia, Nordul Bucovinei şi zonele separatiste din Republica Moldova, agenții ruși își coordonează acțiunile cu promotorii  unei  deghizate ideocrații pan ucrainene.

”Lumea Rusă” hărțuiește Republica Moldova, Georgia și Ucraina, având drept obiectiv torpilarea cursului proeuropean al acestor state.Problema e simțită peste tot în spaţiul ex-sovietic și nu numai. În martie 2018, vice premierul bulgar Valeri Simeonov a declarat: ”Patriarhul Rusiei nu are dreptul să indice Bulgariei cum să procedeze corect. Omul acesta nu a coborât din ceruri, nu a ieșit din Paradis și nu este trimisul lui Isus Cristos. El e cunoscut ca mitropolitul țigărilor. Din 1996, acest om viclean a importat în Rusia  țigări fără accize și  vin  pentru necesitățile bisericii în sumă de 14 și 4 miliarde de dolari respectiv. Are avion particular. Ceasul său costă 30 de mii de dolari. Cine este el?  Acesta  nu e un părinte spiritual est-european. Este agentul Mihailov, un agent mediocru al  fostului KGB sovietic. Și acesta ne spune care e adevărul și  ne învață cum să procedăm.  Așa n-o să meargă”.Le  mai recomand moldovenilor antieuropeni de orientare asiatică să citească recentele mărturii ale diaconului Andrei Kuraev despre adevărata stare de lucruri  din structurile Bisericii Pravoslavnice Ruse. Abia după aceea să se agite cu privire la valorile creștine ale Occidentului.

De luat aminte:  ”rușii de profesie” nu sunt numai ”eliberatori ai popoarelor asuprite”, ci și mafioți. După colapsul Imperiului, emigrația din Rusia s-a accelerat. Acum, în SUA, ”mafia rusă” umbrește faima de  odinioară  a grupărilor  mafiote italiene, irlandeze și evreiești.  Poate că în mafia clasică acționau respectiv etnici italieni, irlandezi și evrei. Despre ”mafia rusă” de pretutindeni aflu din presă lucruri curioase. De exemplu, poliția americană enumeră membrii unei grupări mafiote ruse anihilate. După numele de familie doi sunt caucazieni, unul e  moldovean și restul  evrei. Ultimul dintre  capii  ”mafiei  ruse”,  care a terorizat  orașele din SUA  la finele secolului XX, se numește Boris Nayfeld. În 1985, acesta ar fi fost implicat în asasinarea altui cap al”mafiei ruse”   Evsei Argon. Presa americană îl menționează și pe amicul lui Nayfeld, interlopul rus Elia Zeltzer. Mafioții purtând asemenea nume și prenume  ar avea ceva  în comun  cu etnia rusă pravoslavnică?

La fel  se întâmplă și cu delincvența în țările Uniunii Europene, pusă adeseori pe seama românilor. E adevărat,  unii  infractori  au  emigrant  din România, dar nu sunt etnici români. O chestiune și mai gravă. În Republica Moldova, ”rușii de profesie” vehiculează  o cumplită acuzație: 300 000 de mii de evrei omorâți de români în Transnistria. Anumite cercuri românofobe falsifică și prezintă cinic, distorsionat istoria. EI ignoră intenționat faptul că  teritoriile românești,  de unde  au fost deportați evreii  spre lagărele morții, erau ocupate în acea perioadă de Ungaria. Pentru Ei n-are  importanță. Ungaria e absolvită de răspundere. Iar faptele autorităților române  de ajutorare și salvare a mii de  evrei în timpul războiului sunt negate vehement  prin inscripții anacronice din diverse muzee.

Mă consolează faptul că mulți  reprezentanți ai intelighenției ruse, asumându-și  riscul iminent,  evaluează veridic faptele istorice.Sunt recunoscător multor autori ne-români precum Nicolai Durnov, Alexandr Soljenițîn,Eufrosinia Kersnovskaia, Capitolina Kojenikova, Valeria Novodvorskaia, Mihail Bruhis, Leonid Borodin, Iosif Gherasimov,care au  scris și scriu adevărul, inclusiv  despre români. Îmi exprim speranța  că  va crește numărul celor onești și drepți față de românii din Basarabia și Nordul Bucovinei, ocupate de URSS sub pretextul ”eliberării”.

După colapsul Imperiului ideocratic bolșevic, Kremlinul  a tot promovat ostentativ aderarea la Uniunea Eurasiatică (inexistentă) și la Uniunea vamală Rusia – Kazahstan – Belarus. Unde, cu cine și cum se integrează  Rusia? În perioada 2007-2009, prin ”Programul de strămutare benevolă în Rusia, din fostele colonii  sovietice au plecat peste 15 000 de persoane. Din numărul  strămutaților benevol 33,3% erau cetățeni ai Kazahstanului, 12,1% ai Ucrainei, 16,3% ai Uzbekistanului. Din Republica Moldova, cea mai tolerantă dintre fostele colonii, au emigrat către Rusia 9,1% . Paradoxal,  descendenții ”eliberatorilor” nu au nici o poftă să plece din Țările Baltice, care îi tratează cu răceală. Din totalul celor trecuți prin menționatul program de strămutare liber consimțită 41% au preferat să se ”repatrieze” în străvechiul teritoriu german,  alias regiunea Kaliningrad.

În anii de studenție  la Leningrad, am înțeles că  și rușii au trecut prin malaxorul cominternist; că fierbeau în continuare în cazanul  ideocratic al partidului unic, la fel ca românii și celelalte popoare ”eliberate”. Aflând treptat și adevărul lor, al rușilor, am decis odată pentru totdeauna: sunt antisovietic, nicidecum rusofob.  Regretabil, dar  numai ”frații mai mari”, adică  rușii,  sunt  considerați responsabili pentru suferința micilor națiuni captive. Astfel, pe agenda zilei a celor învinși  (eliberați) de Imperiul ideocratic bolșevic mai rămâne o chestiune obsedantă. Este ceea ce mă întreba în copilărie disidentul Grigore a Hanei din Pociumbăuți: ”Când se duc rușii?”. Cine știe, răspunde…