Ambasada României la Chișinău a prezentat prioritățile președinției României a Consiliului UE 

România și-a asumat în mod deschis președinția UE, cu obiectivul de a contribui la consolidarea Europei, o Europă mai coezivă și mai puternică. România crede astăzi mai mult ca oricând că UE este în mod incontestabil un proiect de succes, puternic și viabil, susține Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, care a prezentat astăzi prioritățile Președinției României a Consiliului UE.

„Pentru a reflecta imperativul coeziunii, prioritățile Președinției României la Consiliul UE au fost declinate prin cei patru piloni – Europa Convergenței, Europa Siguranței, Europa – actor global și Europa Valorilor Comune, iar otto-ul președinției ce va fi exercitată de România va fi „Coeziunea ca valoare comună europeană”.

„Este un moment de o importanță deosebită și o oportunitate de a reafirma angajamentul României în favoarea consolidării UE. Președinția noastră se desfășoară într-un context european aparte, marcat de o serie de evoluții complexe, precum procesul de reflecție asupra viitorului Europei, clarificarea relațiilor dintre UE și Marea Britanie, alegerile din Parlamentul European din luna mai ale anului curent. În același timp, România va urmări evoluțiile generale care creează agenda europeană. Dorim să transmitem un mesaj de unitate în cadrul UE”, a declarat Daniel Ioniță.

Cei patru piloni de acțiuni sunt „Europa Convergenței”, în care președinția României la Consiliul UE va urmări să contribuie la coerența şi la coeziunea europeană în scopul obținerii unor oportunități egale şi sustenabile pentru toată lumea pentru toți cetățenii europeni și „Europa Siguranței”, în care președinția României la Consiliul UE va urmări consolidarea unei Europă mai sigură printr-o coraziune crescândă între statele membre, pentru a face față noilor provocări de securitate care amenință siguranța cetățenilor europeni.

De asemenea, este vorba de „Europa, actor global”, iar pe durata mandatului României la Consiliul UE va sprijini consolidarea rolul global jucat de UE, prin promovarea politicii de extindere a UE, prin asigurarea unui rol mai activ al Europei în Africa și în Asia de Sud -Este.

În ceea ce privește „Europa valorilor comune”, președinția României la Consiliul UE va urmări stimularea, solidaritatea și coeziunea unor politici împotriva discriminării, asigurării de șanse egale, tratament egal pentru bărbați și femei, precum și o implicare mai mare a cetățenilor, mai ales a tinerilor, în dezbateri europene.