Dreptul la replică al cetățenilor Gorea Dorin, Nastas Petru

drept-la-replica1

Prin prezenta informăm cititorii noștri că pe data 24.11.2018 a fost publicat articolul ” Dezvăluiri-bombă: Cine protejează circuitul ilegal al substanțelor narcotice în R. Moldova” al autorului Ivan Diacov în care au fost vizați cetățenii Gorea Dorin și Nastas Petru. Acest articol a fost eliminat în zilele următoare, dat fiind faptul că am fost informați că cetățenii Gorea Dorin și Nastas Petru consideră false, neîntemeiate informațiile apărute în acest articol:

1… Eu personal l-am invitat pe șeful Direcției SIS, pe mun. Chișinău, colonelul Dorin Gore, care a confirmat că V. Czine-Mocanu nu este angajat oficial ca agent al SIS, dar a remarcat că îl folosește ca informator.

2. El a mai confirmat că știe adresa unde se ascunde V. Czine-Mocanu în Chișinău cu familia sa, a confirmat că discută telefonic, chiar mi-a dat să ascut unele discuții telefonice, pe care acesta le-a înscris la telefonul său mobil. Eu l-am avertizat pe D. Gore că poate să aibă neplăceri la serviciu dacă se va afla că ține relații cu un învinuit anunțat în căutare, după care am insistat să-mi ofere adresa unde acesta se ascunde. D. Gore mi-a dat adresa unde se ascundea învinuitul V. Czine-Mocanu cu familia, iar eu am transmis-o ofițerilor de investigații operative, care l-au și reținut pe învinuit.

3. Aflînd că șeful direcției SIS al mun. Chișinău, D. Gore, ne-a dat adresa unde se ascundea de organele de urmărire penală, învinuitul V. Czine-Mocanu l-a șantajat pe acesta, amenințîndu-l că dacă acesta nu întreprinde măsuri pentru a-l elibera de sub arest îl va denunța (învinuitul V. Czine-Mocanu le-a transmis amenințări similare și complicilor săi din MAI, SIS și în postarea video din 21.10.2014 ).

4. Fiind influențat de șantajul învinuitului V. Czine-Mocanu, șeful direcției SIS, colonelul D. Gore, aflîndu-se în concediu, pe 30.12.2014, a venit la Procuratura mun. Chișinău şi fără permisiune a intrat în biroul meu, informîndu-mă că el s-a înțeles cu judecătorii ca învinuitul în comiterea unei crime deosebit de grave V. Czine-Mocanu să fie eliberat de sub arest. M-a rugat ca eu, în calitate de procuror al mun. Chișinău, să dau indicații subalternilor să nu atace hotărîrea judecătorească. În replică, eu i-am cerut colonelului D. Gore să părăsească biroul meu, spunîndu-i că refuz să-i susțin acțiunile ilegale.

5. Fiind îngrijorat că colonelul SIS Dorin Gore putea să-l influențeze și pe procurorul O. Pavlovschi, tot atunci l-am invitat pe acesta la mine, imediat după plecarea primului. Convingîndu-mă că procurorul O. Pavlovschi are intenţia fermă de a continua exercitarea urmăririi penale în vederea acumulării probatoriului, l-am dat un telefon judecătorului de instrucție S. Bularu, pentru a-l avertiza că colaboratorul SIS încearcă să influențeze procurorii și judecătorii pentru a-l elibera de sub arest pe V. Czine-Mocanu, persoană cu antecedente penale, care este învinuit de comiterea unei crime deosebit de grave.

6. Se poate concluziona că procurorul general și subalternul său, procurorul pe misiuni speciale V. Bodean, au fost influențați de către învinuitul V. Czine și eventualii complici, ofițerii SIS (D.Gore și P. Năstase) și ofițeri MAI (eventual L. Pîntea și I. Beschieru), cu care învinuitul V. Czine „colabora” pînă la intentarea procesului penal și pornirea urmăririi penale și care, în exercitarea urmăririi penale, nu au fost implicați și n-au participat în nici o formă.

7. Din această constatarea reiese că procurorul general, la momentul studierii materialelor cauzei penale, recunoaște că procurorii mun. Chișinău erau corecți în bănuiala lor asupra faptului, că V. Czine a comis o crimă deosebit de periculoasă în complicitate cu ofițerii SIS, D. Gore, P. Năstase și ofițerii MAI L. Pîntea și I. Beschieru.

8. În plus, în motivarea hotărîrii sale de a retrage cauza penală nr.2014330518 din Procuratura mun. Chișinău, procurorul general, în aceeași ordonanță, menţionează: „…E de reținut că în cadrul urmăririi penale este necesară verificarea minuțioasă și obiectivă a circumstanțelor eventualei implicări în săvîrșirea infracțiunii investigate a ofițerilor din cadrul INI al IGP al MAI și SIS, (adică a ofițerilor D. Gore, P. Năstase, L. Pîntea și I. Beschieru) motivînd precum că procurorii procuraturii mun. Chișinău sunt în imposibilitate a desfășura această activitate în continuare …”

9. Generalizînd cele expuse, concluzionez: Intenționat sau nu, procurorul general a contribuit la stoparea definitivă a exercitării urmăririi penale împotriva presupușilor membri ai grupului criminal organizat – colaboratorii MAI, L. Pîntea și I. Beschieru și colaboratorii SIS P. Nastase și D. Gore. Conducerea MAI și SIS, dispunînd de informații potrivit cărora colaboratorii lor Ion Beschieru, Lilian Pîntea, Dorin Gore și Petru Năstase sunt suspectați de activități ilegale, în complicitate cu interlopul deosebit de periculos Vitalie Czine, mai mulți ani la rînd nu au întreprins măsuri pentru a-i demasca și a-i trage la răspundere penală. Mai mult, unii din ei au fost avansați în funcții de răspundere. În astfel de condiții, care pot fi așteptările societății de la aceste organe, sunt oare ele capabile, să asigure securitatea statutului și a omului de rînd?
10. În loc de încheiere
În discursul său din conferința de presă din 08.10.2015, care consider că a fost organizată de „patronii săi”, cu acceptul procurorului general, interlopul Vitalie Czine aduce public mulțumiri cordiale procurorului general Corneliu Gurin, șefului Secției din cadrul Procuraturii Generale, d-lui V. Morari, directorului SIS, d-lui M. Balan, colonelului SIS Dorin Gore și actualului vice-director SIS, d-lui A. Jizdan, pentru că „au încredere în el”.

Ne-am adresat de mai multe ori avocatului Sergiu Bucicov la tel. 060913338 să prezinte textul de dezmințire al informațiilor din acest articol în baza art. 27 din Legea RM nr. 64 din 23 aprilie 2010 cu privire la libertatea de exprimare, dreptul la replică. Am cerut să ni se expedieze textul-dezmințire pe adresa electronică basarabialiterara@yahoo.com
Deocamdată n-am primit nici un material din partea avocatului Sergiu Bucicov pe tema dată. Suntem în așteptarea argumentelor și poziției pe tema articolului în cauză din partea cetățenilor Gorea Dorin și Nastas Petru.
Basarabia Literară este o tribună liberă care respectă dreptul cetățenilor la opinie și dreptul cetățenilor la replică.

Redactor-șef
BASARABIA LITERARĂ
MIHAI CIUBOTARU