De ce a plecat GUVERNATORUL SERGIU CIOCLEA de la BANCA NAŢIONALĂ? Cine îl va opri acum pe PLAHOTNIUC să fure un alt miliard din rezervele valutare de 3 miliarde de dolari existente la ora actuală în BNM ?

guvernatorul-bnm-sergiu-cioclea-s-a-intalnit-cu-oligarhul-vladimir-plahotniuc-imi-pare-ca-este-lider-al-coalitiei-sau-coordonator-

 

Sergiu Cioclea nu i-a permis lui Plahotniuc să conducă BNM de la distanță

Am fost pus  în situația să vin cu detalii despre plecarea lui Sergiu Cioclea de la BNM. Asta deoarece un individ cu veleități de jurnalist de la Bălți, pe nume Pavel Dumbrăveanu, care nu a scris barem un articol de reținut a apreciat articolul meu despre plecarea lui Sergiu Cioclea de la BNM drept poveste, fapt ce m-a deranjat.

Aș vreasă-i explic lui, cât și altor plahotniuci de ce Sergiu Cioclea a refuzat să colaboreze cu actualul regim dictatorial.

Fără Memorandum să nu vă întoarceți!

Când a venit pentru prima dată misiunea FMI în R.M. Mircea Snegur l-a chemat în birou pe ministrul economiei, Andrei Cheptene și i-a ordonat:

-Îi ei, vă închideți la Holercani, ( acolo se află baza de odihnă a guvernului) și fără acord nu te întorci!

Snegur cunoștea importanța FMI. A înțeles să-l asculte pe guvernatorul BNM, Leonid Talmaci, știind că nu are încotro dacă vrea să nu fie luat pe sus de către oameni cărora le-a promis bunăstare.

Îmi amintesc, o misiune a FMI i-a cerut lui Snegur să liberalizeze prețurile la lapte. Talmaci nu ar fi avut curajul să i-o ceară, căci eram în perioada unei sărăcii lucii, când lumea trăia doar cu pâine și cu lapte.

Snegur nu a avut încotro. S-a conformat. A explicat. Și oamenii l-au înțeles, deși s-au arătat extrem de nemulțumiți de această tranziție nervoasă spre culmile capitalismuluide piață.

De ce nu a ascultat Plahotniuc pe Cioclea?

Cioclea era și mai este, de fapt, guvernatorul R.M. la FMI. Asta trebuie să se știe. Deci,Cioclea s-a aflat,  între două focuri, el fiind recomandat în funcția de guvernator la BNM de către ex-directorul FMI, dar și de către cel alBERD.

Toate modificările în legislația bancară au fost efectuate sub înaltul patronat al FMI. Asta de asemenea trebuie să se știe.

Până la venirea lui Cioclea la BNM legislația bancară era extrem de proastă, management era defectuos, corupția la acordarea creditelor- înflorea. Prin urmare, motivul plecării sale este de ordin personal, dar și profesional. El a venit după mai multe nopți nedormite.

Principalul motiv constă în faptul că Cioclea nu a putut să accepte amnistia fiscală. El i-a ținut piept în 2016.

Acum, în 2018, având o majoritate agresivă, Plahotniuc și-a făcut pe placul lui de oligarh. I-a ordonat finului să bage legea peste noapte în parlament. Majoritatea agresivă a votat-o, iar Cioclea a fost pus în fața faptului împlinit. FMI a criticat-o, dar aceasta nu l-a convins pe Plahotniuc să nu îi ordone lui Dodon să o promulge. Componentul binomului toxic a făcut-o, demonstrând, o dată în plus loialitatea  sa față de corupții din R.M.

Până la alegerile din februarie R.M. trebuia să intre în posesia a două tranșe de la FMI. De ce i-a alungat finul lui Plahotniuc pe experții fondului?

Demisia lui Cioclea a fost, într-adevăr din proprie inițiativă. Dar care sunt motivele ce l-au determinat să o facă? Cioclea cunoaște finanțele, băncile nu din auzite. A venit în R.M., așa după cum a specificat ca să ajute oamenii acestui pământ să fie mai bogați. Să se descurce, cu alte cuvinte.

Dacă Pahotniuc și clica lui – Filip, Candu, Diacov, Lupu, Leancă, etc. îl ascultau pe Cioclea, FMI ar fi acordat deja a doua tranșă pentru R.M. Nu a făcut-o, deoarece Candu, finul lui Plahotniuc a invitat FMI în țărișoară numai după alegerile parlamentare din februarie, 2019.

Cum interpretăm această nedorință a lui  Candu, citește Plahotniuc, de  a alunga FMI?

PD a făcut serioase promisiuni în ajunul alegerilor. Pentru aceasta are nevoie de bani. FMI, însă, s-ar fi opus așa după cum a cerut optimizarea școlilor, așa după cum cere reforma administrației publice locale și crearea județelor.

Scopul este la vedere – de a nu admite cheltuieli suplimentare și pentru a intensifica regimulde economii.

Plahotniuc, însă are nevoie de bani. Și el știe de unde-i să-i ia. L-a învățat Voronin.

Să nu uităm că trăim în R.M. și că suntem în ajunul alegerilor generale. Aduc un singur exemplu. Rezervele valutare  ale BNM în 2009 erau de circa 1,8  miliarde dolari. După alegeri s-au redus cu 600 de milioane.

Guvernatorul Cioclea, prin eforturile sale, împreună cu FMI le-a adus până la 3 miliarde. După toate aceste promisiuni nesăbuite ale lui Plahotniuc nu e greu să ne dăm seama cu cât se vor prăbuși rezervele BNM.

Mă întorcși întreb: Cine va răspunde? Evident, Cioclea.

Sergiu Cioclea va veni cu detalii, dar nu acum. Plahotniuc se poate răzbuna așa după cum a mai făcut-o în cazul lui Chiurtoacă și al lui Chirinciuc

Cioclea a avut mandat pe 7 ani. A spus că a soluționat toate problemele. Dacă examinăm foaia de parcrus a BNM, în relațiile sale cu FMI trebuie să remarcăm că nu este așa.

Nu a fost transparentizat acționariatul în bănci. Nu a fost analizată meticulos activitatea celor 11 bănci așa după cum prevede programul semnat cu FMI de către primul ministruFilip, guvernatorul BNM, Cioclea și ministrul finanțelor, Armașu.

Pentru oricare guvernator un Memorandum cu FMI reprezintă un mecanism de protecție a instituției de intervenția politicului.

Nu trebuie să ne ascundem după deget. Programul R.M. cu FMI este suspendat. Președintele parlamentului, Candu le-a spus celor de la FMI să vină după alegeri în R.M.

Deci, numai după alegeri se va discuta. Dar poate nu se va discuta în general, R.M.devenind deja o dictatură.

Am scris mai sus care au fost motivele lui Plahotniuc. El vrea să scape de furcile oamenilor la fel ca și Dodon. Ei, ambii ,umblă cu minciuni. Plahotniuc nu degeaba îl trimite, pe mică pe ceas, pe Dodon la Moscova după bani.

Intru în detalii. R.M. a pierdut două tranșe de la FMI. Misiunea din septembrie trebuia să fie una de evaluare care să se încheie cu o tranșă debursată în luna decembrie. Nu va fi.

Misiunea din februarie urma să vină la Chișinău ca să efectueze evaluarea pentru anul 2018. S-ar fi încheiat  cu o altă debursare în cadrul programului din anii 2016-2019.

Vă amintesc, acest program a fost semnat de către primul ministru, de către guvernatorul BNM și ministrul finanțelor. Deci, legea privind amnistierea capitalului luată după placul inimii lui Plahotniuc trebuia să fi fost discutată și cu dl Cioclea, dar să nu fie pus în fața faptului împlinit de către majoritatea agresivă care stă cu capul plecat sub bagheta lui Candu, finul canibalului politic.

Și nu evorba doare de legea amnistierii capitalului promulgată de Dodon, complicele lui Plahoptniuc care se bate cu pumnul în piept că vrea să aducă miliardul acasă, dar de fapt îl ascunde sub șapte lacăte, deoarece din el a avut și va avea chicuș.

A existatși un proiect potrivit căruia cineva din afară putea conduce BNM de la distanță. Cine avea să o facă? Oamenii lui Plahotniuc și ai lui Dodon.

Au fost luate decizii ce au fost aduse la cunoștința BNM post factum. Deci, Plahotniuc a vrut să conducă după bunul său plac BNM.

Cioclea nu a fost de acord. A plecat demn și vreau să cred că el va fi cel care le va da arama pe față lui Plahotniuc, Dodon, Filip, Candu și tuturor celor care nu au cum scăpa de mânia poporului.

VASILE GROZAVU