Prognoza lui ION STURZA la Forumul Anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova : Alegerile parlamentare vor fi fraudate sau invalidate. De ce ? Ce ar trebui să facă cetăţenii ?

Forum de dezbateri

Annual Moldovan European Integration Debate Forum

Sturza Ion, co-fondator al Asociației pentru Politica Externă din Moldova (APE), ex-prim Ministru al Republicii Moldova

Interesul vital al UE este de a avea la graniță regimuri și țări stabile politic și economic – interesul față de Republica Moldova din partea UE nu a dispărut. După alegeri, în funcție de impactul lor, sper că se va reveni la un dialog normal cu UE.

Unul dintre derapajele importante a fost invalidarea alegerilor de la Chişinău. Decizia a fost luată de cei de la vârful PD pentru a demonstra „cine e stăpân în țară”.

Încercarea de a spune că s-au făcut progrese importante în ceea ce privește îmbunătățirea situației în domeniul financiar-bancar este o iluzie. BNM este direct responsabilă de recuperarea banilor, de continuarea investigațiilor cu partenerii internaționali, inclusiv compania Kroll. Care e diferența dintre faptul că până la fraudă 60 la sută din sistemul bancare era sub controlul unor forțe obscure din Federaţia Rusă, iar azi – din Republica Moldova? Nu e mare diferență.

Lupta cu corupția – fără comentarii. În sistemul judiciar este dezastru. Nu cred că cineva dintre cetățenii Republicii Moldova se simte în siguranță și sub protecția legii dacă nu are pile politice și foarte mulți bani.

O altă problemă este atitudinea jenantă față de opoziție, ceea ce deranjează foarte mult partenerii europeni. Ultimele comisii arată cât de penibili am devenit și cât de departe putem merge în acest sistem.

Speranța că alegerile vor fi democratice și corecte sunt o așteptare greșită din partea partenerilor europeni. Ele deja sunt fraudate, prin sistemul electoral, prin atitudinea față de opoziție. În afară de metodele clasice de fraudare va urma și o reconfigurare a voinței cetățenilor exprimate în alegeri – o fraudare prin corupere, traseism politic și chiar o posibilă invalidare a rezultatelor alegerilor, dacă acestea nu vor conveni. Sper să fie doar o supoziție a mea.

Rămâne doar o speranță – societatea civilă, cetățenii acestei țări, care nu vor dori să fie manipulați în continuare și care vor da un semnal clar că pentru ei UE e importantă.

Ion Sturza a vorbit în cadrul celei de a șase ediții a Forumului anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova, în cadrul primul panel dedicat relațiilor Republicii Moldova și Uniunii Europene și felului în care ar trebui asigurată implementarea de către Republica Moldova a foii de parcurs privind integrarea europeană.

Organizatori ai Forumului sunt Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES), Asociația pentru Politică Externă (APE), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE).

Fotografia postată de Moldovan European Integration Debate Forum.

Fotografia postată de Moldovan European Integration Debate Forum.

Fotografia postată de Moldovan European Integration Debate Forum.