Cum Se Va Rupe Ardealul de România în Frunte cu Clujul

peste-proaspat

Ardealui-i fruncea și peștele de la cap se-împute.

Sterie Ciumetti
Incorect Politic

GazetadeCluj:

Recent, a fost adoptat la  Cluj-Napoca un document intitulat „Declaraţie româno-maghiară în anul Centenarului”, în care se vorbeşte despre un viitor proiect de ţară al românilor, maghiarilor şi al celorlalte minorităţi bazat pe autonomie cultural dar şi teritorială.

Printre semnatari, se află Tokes Laszlo, Gabriel Andreescu, Smaranda Enache, Eckstein Kovacs Peter, Molnar Gusztav, Lucian Nastasă Kovacs, Szilagyi Zsolt, Sabin Gherman, Bakk Miklos, Marius Tabacu, Kolumban Gabor, Sandor Krisztina, Bodo Barna, Toro Tibor, Mircea Toma, Ovidiu Pecican, Cristian Pârvulescu.

Cum Se Va Rupe Ardealul de România în Frunte cu Clujul

Ne-am aștepta la asta de la bozgori, nu ne surprinde gestul, dar pentru acei 3 români trădători trebuiesc pregătite țepe lungi și ascuțite.

 

Textul integral al Declarației:

”Multe dintre manifestările dedicate celebrării Centenarului Unirii Transilvaniei cu România, înainte de 2018 și continuând în ultimele luni, au căpătat accente antimaghiare, sporind neînțelegerea în relațiile dintre cele două comunități. Având în vedere simbolismul momentului, adversitățile au potențialul de a învenina atmosfera interetnică, pe timp de generații. Este motivul pentru care noi, semnatarii, am inițiat și susținem următoarea declarație.

Singurul factor generator de neînțelegere între români și maghiari sunt acțiunile antiromânești ale agitatorilor din comunitatea maghiară, agitatori nerecunoscători pentru ospitalitatea cu care sunt tratați în țara noastră.

Într-o societate sănătoasă acești agitatori ar fi fost îngrășământ deja.

Transilvania a fost și poate să devină un spațiu de complementaritate și poate să devină un model de pluralism cultural și religios. Promovarea identităților și tradițiilor care dau specificul Transilvaniei este în folosul și al românilor, și al maghiarilor. Condițiile securității ambelor comunități naționale sunt frontierele stabile și respectarea drepturilor minorităților.

Nu există niciun element care să opună, astăzi, interesele românilor și maghiarilor. Aspirațiile maghiarilor la autonomie culturală și teritorială sunt dezideratele unei mai bune organizări (s.n.) și servesc deci tuturor. Alimentarea confuziei dintre autonomie și independență reflectă uneori neînțelegere, alteori intenția rea a manipulării.

Cum Se Va Rupe Ardealul de România în Frunte cu Clujul

Se presupune că…adică scrie în Constituția României, care cică e legea fundamentală:

România este un stat național.

Suveran.

Independent.

Unitar.

Indivizibil.

Ceea ce urmăresc bozgorii prin autonomie constituie un act de secesiune și trebuie pedepsit conform legii.

Nu există nimic care să opună, astăzi, interesele României și Ungariei. Conducerile de stat actuale pot sau nu să corespundă idealurilor societăților noastre; pot face ce trebuie sau pot greși și în privința problematicii interetnice. Criticile la adresa lor, venind din interiorul sau din afara țării, nu au de ce să afecteze raporturile pe termen lung dintre cele două popoare. Conducerile sunt oricum schimbătoare, căci venirea și plecarea lor de la putere, la un moment dat, rezultă din chiar natura sistemelor democratice în care trăim.

Maghiarii din această țară sunt cetățeni ai statului român având drepturi egale și inalienabile de a propune modelele de reconstrucție a statului-patrie comun. Distanța luată de ei față de celebrarea Centenarului aduce la lumină o temă fundamentală pentru istoria celor 100 de ani: ce a însemnat veacul care a trecut din perspectiva comunității maghiare? Vorbind în numele ei, liderii politici au semnalat repetat ceea ce cvasitotalitatea maghiarilor percep drept „100 de ani de neîmpliniri”.

Poate că acordarea drepturilor egale pentru unguri a fost o greșeală.

Or, este firesc să facem din acest an unul de bilanț și să întâmpinăm dezideratele neîmplinite ale minorității, acestea necontravenind intereselor generale, permițându-i să se simtă confortabil în România, deci în propria ei țară.

Se simt prea confortabil.

Declarația a fost semnată în 12 octombrie, iar la câteva zile după Declarație, agenția maghiară Hirado.hu anunț lansarea site-ului în limba engleză Transylvanianow.com, care ”se doreşte să fie un canal de comunicare, ce lipsea până acum. Acesta va conţine ştiri, materiale de opinie despre Transilvania, va informa prin intermediul unor materiale video cu privire la multiculturalismul regiunii şi va prezenta şi subiecte de presă, despre maghiarii ardeleni, mai puţin cunoscute străinilor. Pe lângă festivaluri şi ghiduri turistice, portalul va conţine ştiri din diferite domenii ale societăţii transilvănene; ştiinţa, economia, sportul, cultura, precum şi lumea afacerilor regăsindu-se pe site-ul în limba engleză – promite UDMR.

Se pun bazele unei separări teritoriale în România. Site-uri finanțate din banii nu știm cui, manifestații iredentiste și declarații pompoase semnate de niște secesioniști sunt semne clare că urmează vremuri grele pentru Ardeal.

Site-ul este editat de mai mulţi jurnalişti, bloggeri, lideri de opinie transilvăneni şi este coordonat de Fundaţia Eurotrans, cu susţinerea Bethlen Gábor Alap din Ungaria”, scrie inpoliticis.ro.

De-or mai fi români interesați de chestiuni precum națiunea, memoria strămoșilor, unitatea teritorială, ar fi momentul să-și pregătească furcile.

Cum Se Va Rupe Ardealul de România în Frunte cu Clujul