Marele teoretician și genialul conducător al Partidului Democrat şi al R. Moldova VLAD PLAHOTNIUC, părintele DOCTRINEI „PRO-MOLDOVA”

Vlad-Plahotniuc-Kim-Jong-Un-

Imitându-i pe Mao, pe Stalin, pe Hitler la un loc luați, dar și pe mai proaspătul dictator venesuielean Maduro, Plahotniuc a anunțat de la tribuna mitingului că el și partidul lui au ales pentru Republica Moldova o a patra cale de dezvoltare. Un vector deosebit care urmează să ne îndrepte spre un Eldorado către care doar el cunoaște drumul. Calea aleasă nu este nici spre Est, nici spre Vest, nici în Unirea cu România. Este un vector strict orientat pro-Moldova, către moldoveni. Altfel spus: nu ne vom îndrepta nici înapoi, dar nici înainte; vom rămâne pe loc.

Cum în PD contribuțiile intelectuale la facerea discursurilor „programatice” sunt probabil stric prohibite, nimeni, nici măcar obedienta doamnă Babuc nu a îndrăznit să-i spună lui Plahotniuc că doctrina „pro-Moldova” nu este deloc originală. Ba este una terfelită în toate felurile de guvernările cripto-comuniste de până acum. Vectorul „patriotic” al statului pe loc este politică națională în statul Republica Moldova de la începuturi și până azi. „Pro-Moldova” au fost agrarienii (și cu Snegur, și cu Lucinschi), „pro-Moldova” a fost Voronin, „pro-Moldova” este azi colegul de binom Dodon. În cadrul acestui „vector patriotic” Republica Moldova a devenit cea mai coruptă și mai săracă țară, iar cetățenii ei disperați au dat buzna să fugă din țară cu sutele, cu miile, cu milionul.

Ce înseamnă în fapt doctrina „Pro-Moldova” din punctul de vedere al unui rezumat istoric al acestui stat. Realizată de guvernările stataliste de până acum, inclusiv de guvernarea executată de Partidul Democrat sub comanda lui Plahotniuc, ea înseamnă următoarele: să poți tolera ocupația străină și să faci business în interes de clan cu separatiștii criminali; să poți legifera autonimii separatiste pentru a le transforma în enclave care să „garanteze statalitatea” în statul statului pe loc; să poți să furi Aeroportul principal al țării, Compania aeriană, să furi un Miliard din rezerva Băncii Naționale și apoi să pui restituirea datoriei pe umerii generațiilor de moldoveni. Lista este lungă la capitolul acestor dovezi.

După 2009 s-a încercat și s-a reușit o mică „abatere” către un vector pro-european promițător. Abaterea s-a transformat în „poveste de succes” , a fost asistată cu mai mult de un miliard de euro venite de la partenerii de dezvoltare și s-a încununat cu semnarea Acordului de Asociere cu UE. Numai că Acordul este un document juridic care cere guvernelor „pro-Moldova” să fie realmente pro Republica Moldova, adică sa facă reforme pentru cetățeni, îndreptate la ridicarea standardelor lor de viață, indică măsuri concrete de consolidare a statului de drept, de luptă cu corupția și asigurarea independenței reale a justiției și mass-media. Lucruri cu totul incompatibile cu doctrina „pro-Moldova” a „patrioților” moldoveni.

Iată că, fără să se asigure că nu va arăta penibil, fudul și prost chiar și la cea mai importantă apariție publică a anului, Plahotniuc a pus miza pe tehnologia construirii unei aparențe a puterii lui asupra oamenilor, pe care pretinde că o are, și a ignorat mesajul conținutului în sine al discursului politic. În pofida elogiilor gratuite ale ministrei Babuc, el a arătat într-adevăr prost. Ori, este lucru știut: fie omul cât de bine îmbrăcat, dacă vorbește prostii, de prost este luat.

Doctrina vetustă și păguboasă „pro-Moldova”, articulată, cu pretenții de originalitate, drept a patra cale de dezvoltare aleasă de Partidul Democrat pentru Republica Moldova, este de fapt o a cincea roată la căruța acestui stat despuiat și deja tras de Partidul Democrat de pe magistrala istorică europeană a dezvoltării. Tras pentru a fi prădat și de acum înainte cu aceeași poftă nebună de îmbuibare. Asta este esență probată istoric a politicilor „pro-Moldova”: un produs puternic alterat și servit de Plahotniuc maselor ca prospătură. Aceste politici aparțin forțelor reacționare antinaționale, antieuropene, antidemocratice, antistatale – dacă vreți, profund corupte și nemărginit ipocrite, reprezentate în ziua de azi de Partidul Democrat. Că așa este, mitingul de ieri ne-a arătat-o pe toate fețele.

Valeriu Saharneanu