FILMUL lui Radu Jude care a câștigat Globul de Aur pentru Propagandă Antiromânească ce reprezintă cei 30 de arginți primiţi în schimbul trădării poporului român, proiectat la CHIŞINĂU

Radu-Jude-

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău susţine cea de-a IV-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc (ZFR), în cadrul căreia vor fi proiectate şapte filme româneşti noi, realizate de regizori precum Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Constantin Popescu, Florin Şerban, Daniel Sandu, Ana Lungu şi Hadrian Marcu.

Publicul din Republica Moldova a putut viziona sâmbătă, 13 octombrie, la foarte scurt timp după premiera din România, cel mai nou film al regizorului Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”(2018). Filmul a câştigat în acest an Globul de Cristal la prestigiosul Festival de la Karlovy Vary, iar recent a fost ales pentru nominalizarea la categoria film străin la Premiile Oscar. O întrebare pentru VALERIU MATEI, Directorul ICR Chişinău MIHAI EMINESCU : De ce se continuă răspândirea ideii false că ROMÂNII au făcut Holocaust, că au măcelărit iudei în abatoare, că au făcut pogrom, iar cinematografia nu este excepție la această propagandă, ba chiar vârf de lance ?

Sterie Ciumetti
Incorect Politic

Anumite (((interese))) vor foarte, foarte tare, să producă impresia că există motive de condamnare a României pentru “implicarea în Holocaust”. Ei folosesc această propagandă pentru a justifica apariția legilor împotriva antisemitismului, cu texte atât de interpretabile încât aproape orice spui poate fi antisemit.

În esență, se vrea uciderea libertății de exprimare și, dacă se poate, paralizarea gândirii independente.

Totul este artificial, pentru că dacă vorbim despre implicarea României în Holocaust, ar trebui vorbit despre protecția specială acordată evreilor și salvarea sutelor de mii (400.000) de evrei de la exterminare.

Asta nu o spun eu, o spune Shimon Peres, unul dintre părinții fondatori ai Israelului:

Activenews:

Shimon Peres a spus că nu va uita niciodată că, în perioada cea mai întunecata a istoriei, perioada nazistă, România a ajutat la salvarea a 400.000 de evrei de aici, care au venit în Israel.

„Nu vom uita niciodată că, în perioada cea mai întunecata a istoriei, perioada nazistă, România a ajutat la salvarea a 400.000 de evrei de aici, care au venit în Israel, au ajutat la construirea Israelului, dar, în același timp, nu și-au uitat iubirea pentru România, și-au păstrat cultura românească”, spunea acesta în urmă cu un an la București.

Se condamnă regimul lui Antonescu fără nici o rezervă și considerațiune pentru adevăr, în ciuda faptului că acesta a făcut tot ce a putut să ajute evreii de la persecuția germanilor:

IonCoja:

 Graţie intervenţiei energice a Mareşalului Antonescu, a fost oprită deportarea a mai mult de 20.000 de evrei din Bucovina ;
· El a dat paşapoarte în alb, pentru a salva de teroarea nazistă evreii din Ungaria, a căror viaţă era în pericol ;
· Graţie politicii sale, bunurile evreilor au fost puse sub un regim de administrare tranzitorie, care, făcându–le să pară pierdute, le–a asigurat conservarea în scopul restituirii la momentul oportun.

Menţionez acestea pentru a sublinia faptul că Poporul Român, atât cât a avut, chiar în măsură limitată, controlul Ţării, şi–a demonstrat sentimentele de umanitate şi moderaţie politică”.
Acest text, numit de unii Testamentul lui Filderman, este ocultat, ascuns, ignorat şi trecut sub tăcere de toţi aşa–zişii “istorici ai holocaustului”, care şi–au făcut o profesie din a susţine teza holocaustului din România, impunând–o pe principiul “crede şi nu cerceta ! ”

Cu toate aceste fapte accesibile oricărei persoane cu o conexiune la internet, în România se continuă răspândirea ideii false că am făcut Holocaust, că am măcelărit iudei în abatoare, că am făcut pogrom.

Cinematografia nu este excepție la această propagandă, ba chiar vârf de lance:

Adevărul:

Premieră. Filmul lui Radu Jude despre implicarea României în Holocaust, laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary.

 


Jiří Konečný, Ada Solomon şi Radu Jude

 

Titlul filmului este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniştri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deşi nu este o invitaţie la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, aşa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, declară Radu Jude.

Foarte curajos să oferi un răspuns post-mortem la care domnul Mihai Antonescu, fiind mort, nu are drept la replică.

Producător este Ada Solomon, coproducători – Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade. Producător asociat: Holger Stern
La o privire atentă, biografia sa este una bogată, deşi este un regizor tânăr (Radu Jude s-a născut în anul 1977). Greu de imaginat este însă cum a reuşit să facă atâtea filme (şi asta pe langă regia de spoturi publicitare sau videoclipuri muzicale). Răspunsul îl oferă tot regizorul: multă pasiune şi mult travaliu în obţinerea fondurilor, “escaladarea” birocraţiei românesti, a instituţiilor statului şi aşteptarea unor semnături care, uneori, pot să nu sosească deloc. În 2015, Radu Jude a fost premiat cu Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Ce spune Radu Jude:

Mediafax:

Când aparţii unei comunităţi simţi că eşti responsabil într-un mod simbolic de tot. Şi dacă a făcut cineva ceva rău, nu vrei să te simţi vinovat, nu vrei să te simţi responsabil. Poate că este mai uşor din punct de vedere psihologic să spui <noi n-am făcut aşa ceva>. Pentru mine cred că e mai important faptul că toţi ţinem de o comunitate şi asta ar trebui să fie o chestiune practică, nu ar trebui să-ţi tratezi comunitatea cum se poartă suporterii de fotbal cu echipa lor. Aparţii unei comunităţi dar poţi să fii critic la adresa unor aspecte. Eu nu văd nicio problemă în asta şi nu înţeleg de ce oamenii au o problemă cu asta.

El vrea să dea impresia că aparține comunității române, dar comunitatea din care face parte Jude este cât se poate de supremasistă, iar membrii ei o tratează întocmai ca pe o echipă de fotbal.

Să ne amintim că Radu Jude este același individ care a spus că i se paredezgustător faptul că legionarii și mareșalul Antonescu încă sunt văzuți ca niște patrioți.

Scenografa Iuliana Vîlsan, care a semnat costumele şi decorurile producţiei, a notat pe o reţea de socializare imediat după aflarea veştii: “Ador coincidenţele…. v-am mai spus… Azi ziua de naştere a lui Liviu Ciulei … Azi e ziua lui Radu Jude sa cîstige globul de cristal…Acum nu-mi intruin piele de bucurie… pentru că este primul lung metraj la care am lucrat… Multumesc în special echipei care m-a urmat în aceasta aventură”.

Ador și eu coincidențele. Pe Radu îl cheamă Jude, de la iudă, iudeu, iar acesta, prin declarațiile sale, revarsă ură împotriva eroilor români, prin filmele pe care le face promovează o istorie alternativă, falsă, învinuind pe nedrept un popor care s-a comportat onorabil în cele mai grele perioade istorice.

Este ca și cum Globul de Aur reprezintă cei 30 de arginți pe care acesta i-a primit în schimbul trădării poporului român, care îl găzduiește cu ospitalitate și pe care Jude îl urăște din toți rărunchii.