ADEVĂRATA ISTERIE PE TEMA ANTISEMITISMULUI la adresa liderului PAS MAIA SANDU. Teroarea regimului bolşevic revine la Chişinău

Stalin

MOLDOVENI, ÎN AJUNUL CAMPANIEI ELECTORALE PARLAMENTARE MAJORITATEA DE STRÂNSURĂ DE LA GUVERNARE VĂ PREGĂTEȘTE O NOUĂ PROVOCARE:

ILAN SHOR ÎȘI FACE DE RÂS NEAMUL EVREIESC FURÂND MILIARDE IAR COMUNITATEA EVREIASCĂ DIN R. MOLDOVA ÎN LOC SĂ-L CONDAMNE PENTRU ASEMENEA FAPTE NEDEMNE DE UN REPREZENTANT AL COMUNITĂȚII LOR A ÎNCEPUT O ADEVĂRATĂ ISTERIE PE TEMA ANTISEMITISMULUI ATACÂND-O PE MAIA SANDU PENTRU NIȘTE DECLARAȚII NEVINOVATE DESPRE MAREȘALUL ION ANTONESCU…

Știți la ce visează ei? S-o termine ca politician pe Maia Sandu, asigurându-și victoria în viitoarea campanie electorală, și să ne aducă în R. Moldova legile înaintate și votate de așa- zișii unioniști basarabeni din Parlamentul de la București, legi care prevăd ani grei de pușcărie (ca pe timpul Kominternului) pentru cei care spun un cuvânt de bine despre mareșalul-dezrobitor Ion Antonescu, Marele filosof și om de cultură Mircea Vulcănescu și mulți alții…

VASILE ŞOIMARU

Fotografia postată de Vasile Soimaru.

 

SCRISOARE DESCHISĂ A COMUNITĂȚII EVREIEȘTI DIN REPUBLICA MOLDOVA CU PRIVIRE LA DECLARAȚIA LIDERULUI PAS MAIA SANDU

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova consideră inadmisibile declarații liderului Partidului „Acțiune și solidaritate” Maia Sandu despre criminalul de război Ion Antonescu făcute în cadrul unei emisiuni recente la postul de televiziune TVC21, în care constată că: „el este o personalitate istorică, despre care se poate vorbi şi de bine şi de rău”.

Antonescu este vinovat de exterminarea în masă a evreilor și romilor – în total peste 300 de mii de persoane. El a fost găsit vinovat de crime de război și condamnat la moarte fiind executat în 1946 pentru cele comise. Acest fapt este confirmat de numeroase dovezi și nu poate fi supus denaturării, interpretării sau revizuirii.

Lipsa în legislația Republicii Moldova a sancțiunilor pentru negarea Holocaustului și glorificarea fascismului permite unor lideri de opinie și lideri politici de a nu fi trași la răspundere pentru asemenea fapte, aceștea creîndu-și imaginea publică prin interpretarea sau revizuirea faptelor istorice și incitând la discriminare și ură inter-etnică și inter-religioasă. În zeci de țări, inclusiv în România, negarea Holocaustului și glorificarea criminalilor fasciști și naziști se pedepsește nu doar administrativ, ci și penal (inclusiv prin privațiune de libertate). În ciuda experienței internaționale și exitenței proiectului de modificare a Codului penal al Republicii Moldova și a Legii privind libertatea de exprimare privind pedepsirea pentru negarea Holocaustului și glorificarea fascismului, prezentată de Comunitatea Evreiască din Moldova acum mai bine de 8 ani, în Moldova asemenea declarații rămân nesancționate și continuă să facă parte din retorica politică.

Ne amintim cu îngrijorare încercările de a numi una dintre străzile municipiului Chișinău cu numele lui I. Antonescu în anul 2010, la care s-a opus cu vehemență Comunitatea Evreiască din Republica Moldova.

În capitala țării încă din anii ’90 una dintre cele mai vechi străzi poartă numele fascistului Octavian Goga, care a condus Partidul Național Creștin și a insistat asupra „rezolvării problemei evreiești”. În anii ‘37-38 ai secolului trecut, Goga a fost primul ministru al unui guvern pro-fascist orientat spre Germania lui Hitler. Guvernul lui a adoptat legi antisemite și a inițiat „curățirea etnică”. Necătând la practicile internaționale, precum și petițiile cetățenilor, strada nu a fost redenumită.

Mai mult, Paul Goma, un scriitor antisemit, a fost premiat de mai multe ori în Moldova. El a primit titlul de membru onorific al Academiei de Științe a Republicii Moldova. Uniunea Scriitorilor din Moldova l-a desemnat pentru Premiul Nobel pentru Literatură. La 25 aprilie 2013, P. Goma a primit cetățenia Republicii Moldova.

Reiterăm regretul în contextul evenimentelor recente, că într-o țară în care au fost exterminați peste 300 de mii de evrei, romi, reprezentanți ai altor grupuri etnice, religioase și politice, legea nu interzice propaganda fascismului, eroizarea criminalilor naziști și negarea Holocaustului. Acest lucru conduce la faptul că în continuare se justifică infracțiunile împotriva păcii și a umanității la posturile naționale de televiziune, apar articolele antisemite și xenofobe și se publică comentarii instigatoare pe Internet, iar străzile din Chișinău poartă numele liderilor fasciști.

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova

*

Nota redacției: În urmă cu ceva ani am participat la o discuție despre Holocaust la Chișinău. Cel mai vocal dintre noi a fost un bătrân care se dădea drept reprezentant al comunității evreiești. Doamne, ce-a putut să dea din el! S-a jurat că mai multe rude ale sale au fost făcute săpun de nemți, la Auschwitz! La întrebarea mea: unde sunt cele „peste 300.000 de cadavre” ale evreilor victime ale lui Antonescu, acel reprezentant al evreilor din Republica Moldova a dat răspunsul antologic: cadavrele evreilor din Transnistria au dispărut mâncate de câini!… Trei sute de mii de cadavre…

La discuții a luat cuvîntul și alt evreu, îmi scapă numele, l-am mai pomenit pe acest site, care se bucura de mare respect în grupul de intelectuali români care m-au însoțit la întâlnire. Era cunoscut la Chișinău ca „fost elev al lui Tudor Vianu” la Bucureșt, unde-și făcuse studiile universitare. A vorbit ca un om normal, ca un om care cunoaște valoarea și răspunderile cuvîntului rostit public! Conform obiceiului moldovenesc, totul s-a încheiat cu o degustare de vin prelungită, la care a participat și evreul „normal” cu care mi-a făcut plăcere să descopăr cunoștințe comune, din anii interbelici ai studenției sale. Ca peste tot și totdeauna: evrei și evrei!…

Cine or fi evreii nerozi care au semnat scrisoarea de protest de mai sus?! Credeam că toți Vainerii și Berișii s-au adunat la București!… Dar de unde?! Au rămas destui și în Basarabia! Nu le-a pierit sămânța!

Amintesc tuturor informația lăsată de Vasile Grossman, evreu, scriitor de talent, corespondent de front, care a intrat în Transnistria în 1944 odată cu Armata Roșie. După câteva zile de documentare la fața locului a relatat cele constatate: Ocupația românească a fost una amabilă cu localnicii și cu evreii! Spre deosebire de comportamentul față de evrei al germanilor și mai ales al ucrainienilor… Din ordinul lui Antonescu, cîțiva criminali, „vînători de evrei”, au fost aduși în fața tribunalului.

ion coja