Dodon, un „Arlechin” la curtea Ţarului de la Kremlin. O nouă vizită, un nou eşec?

igor-dodon-si-vladimir-putin

SEBASTIAN RUSU

Ţinut în şah de oamenii “oligarhului cel bun”, preşedintele R.Moldova, Igor Dodon caută de ceva vreme soluţii să iasă din izolarea externă în care se află, din cauza declaraţiilor sale tendenţioase şi prost gândite la adresa partenerilor euro-atlantici ai R.Moldova. Singura sa opţiune în momentul de faţă o reprezintă axa Ankara-Kremlin, din care speră să poată valorifica ceva puncte electorale, după ce democraţii lui Vladimir Plahotniuc i-au mai aplicat o suspendare temporară, cât să fie validaţi Silvia Radu şi Nicolae Ciubuc la ministerul Sănătăţii şi respectiv al Agriculturii.

Pespectiva alegerilor parlamentare din februarie 2019 i-a radicalizat pe oamenii lui Plahotniuc, care nu par să îi mai tolereze ifosele de preşedinte putinist ale lui Dodon. În fapt, problema principală o reprezintă PSRM-ul care stă bine în sondaje şi teoretic pleacă cu prima şansă pe segmentul de electorat rusofon şi putinist. Aflat în aceste zile într-o nouă vizită la Kremlin, Igor Dodon încearcă să supraliciteze în relaţia personală pe care ar avea-o cu „Ţarul de la Kremlin”, pentru a se relegitima la Chişinău, deşi pare că este adeptul politicii fostului preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici.

Prin poziţiile publice exprimate în presa de la Kremlin, Dodon încearcă să pară politicianul util lui Putin la Chişinău şi totodată echilibrat în relaţia cu UE. În fond, şeful statului moldovean a ratat demult orice şansă de a fi credibil la Kremlin, atâta timp cât este sub controlul total al lui Plahotniuc, însă dacă va ceda în chestiunea Transnistriei la propunerile lui Dmitri Kozak ar putea avea soarta lui Viktor Ianukovici.

În momentul de faţă, din aşa zisa mare prietenie cu Vladimir Putin a lui Igor Dodon Republica Moldova nu a obţinut nici un avantaj în aceşti ani tulburi, în care luptele interne ale politicienilor vopsiţi în culori pro-europene, aflaţi într-o formă sau alta în siajul Moscovei, au dus statul frate dintre Prut-Nistru în pragul disoluţiei.

„Consider că avem relații bune, dar, în același timp, cred că prietenia este ceva mai personal. Prin urmare, să vorbim despre faptul că sîntem sau nu prieteni… Poate la o anumită etapă vom și deveni prieteni. Vladimir Vladimirovici mi-a spus: Igor Nicolaevici, nu e o problemă cu cine doriți să fiți prieteni. Principalul e ca această prietenie să nu fie împotriva noastră. Noi dorim să fim prieteni și să lucrăm împreună. Dacă veți fi cu altcineva împotriva noastră, atunci va fi o altă situație”, a declarat Igor Dodon, într-un interviu acordat lensa.ru.

Cel mai probabil Igor Dodon va deveni prietenul de nădejde al lui Vladimir Vladimirovici Putin în momentul în care va ceda teren în chestiunea transnistreană, pentru că oricum drumul pro-european este blocat, iar perspectiva reapropierii de Rusia este mai aproape ca oricând. Dacă PSRM va câştiga alegerile parlamentare de anul viitor, formaţiunile de centru-dreapta şi pro-unioniste vor plăti preţul orgoliilor mărunte şi al dezbinării. De asemenea, din această ecuaţie lipseşte Bucureştiul, care măcinat de luptele dintre Palate, a lăsat în plan secund jocul geopolitic din R.Moldova.

Aducerea în prim-plan a scenariului ucrainean din 2014 de către Dodon în presa de la Kremlin nu este decat o temă de campanie electorală indusă acestuia, de oamenii din jurul Ţarului de la Kremlin, pentru a bloca orice subiect legat de reapropierea de UE. În momentul de faţă, vinovatul principal este Vladimir Plahotniuc care i-a facilitat victoria lui Igor Dodon pe considerentul că poate fi controlat cu uşurinţă şi a încercat să pozeze în singurul personaj capabil să negocieze simultan pe axa EST-VEST.

Dodon este un pericol pentru imaginea şi credibilitatea externă a R.Moldova, iar declaraţiile sale şi spectacolul mediatic pe care-l pune în scenă cu prilejul fiecărei sale vizite la Kremlin nu face decât să aducă în derizoriu interesele legitime ale cetăţenilor R.Moldova. Nu cred că silovikii din jurul lui Putin îl văd ca pe un interlocutor credibil pe acest Igor Dodon, care gravitează numai în jurul triadei: Erdogan-Putin şi Lukaşenko.

„Dar în ultimii nouă ani anume ei au fost la putere. Însă problema nu constă în faptul că ei erau proeuropeni, ci că urmăreau o politică antirusească. Nu poți fi proeuropean și antirus – acest lucru e rău pentru țară. Și este la fel de important ca și partenerii noștri externi să înțeleagă acest lucru. Ceea ce, din păcate, s-a întîmplat în Ucraina în 2013-2014, în opinia mea, este rezultatul unor astfel de ultimatumuri. A fost pusă condiția: să fiți cu noi în integrarea europeană și, în același timp, împotriva Rusiei. Și atunci unele regiuni au început să se revolte: de ce ar trebui să alegem? Vrem să fim prieteni și cu Rusia”, a subliniat Igor Dodon.

Şeful statului moldovean merge pe o temă de campanie indusă de Kremlin prin comparaţia exagerată cu Ucraina întrucât Rusia are alte metode de presiune în R.Moldova şi anume Transnistria. De fiecare data, Putin îi dă speranţe deşarte lui Dodon, deşi acesta nu are nicio legitimitate pe scena politică de la Chişinău. În ceea ce priveşte parteneriatul strategic cu Rusia, Dodon uită să menţioneze că R.Moldova nu a obţinut nimic de la bunul său prieten de la Kremlin, ba chiar datoria la Gazprom a sporit, iar omologii săi de la Tiraspol l-au trecut demult la index.

 „Nu avem alte șanse. În caz contrar, ne vor sfîșia. Poziția mea este să nu fim proruși, nici proeuropeni, ci promoldoveni. Să fim prieteni cu toată lumea pe baza interesului nostru national. Nu vreau să trag o paralelă. Dar ar trebui să tragem concluzii din greșelile Ucrainei și să nu le repetăm… Aproape că am făcut-o la începutul anilor 90, cînd am avut un război pe Nistru. În ultimii nouă ani călcăm din nou pe aceeași greblă, alegînd doar politica externă proeuropeană și proamericană. Și foarte des antirusească, atunci cînd a fost proclamați persona non grata unii diplomați și vicepremierul Rogozin. Au fost închise posturile de televiziune rusești. Jurnaliștii ruși nu au fost lăsați să intre în Moldova. Investitorii ruși s-au uitat la acest lucru și s-au gîndit, de ce ar trebui să investească la noi în asemenea condiții? Prin urmare, nu trebuie să comitem aceste greșeli”, a declarat Igor Dodon.

Până la supralicitarea vizitei de la Kremlin printr-o serie de declaraţii în spirit pro-putinist, Igor Dodon trebuie să digere mesajul din atacul formulat de “omul lui Plahotniuc” respectiv preşedintele Parlamentului, Andrian Candu:

„Poate nu e nevoie în general să mai cheltuim bani pentru instituția președinției. Regret că președintele Igor Dodon nu a înțeles că nu are un cuvânt de spus în baza legii, când este vorba despre desemnarea unui ministru și nu are dreptul să intervină în alegerea primului-ministru, deoarece nu și-a asumat această guvernare și nu duce nicio responsabilitate pentru eșecurile sau pentru succesele acestui Guvern. În totalitate, responsabilitatea aparține primului-ministru și echipei sale și a majorității parlamentare și a Parlamentului ca instituție”.