ION STURZA: DODON,, SULTANUL de pe BÂC

Sturza Dodon

Sunt convins, prezidentul Dodon va deveni un caz celebru clinic în istoria psihiatriei. Este un caz perfect de studiu al disonanței cognitive! Tipul care una spune și în alta crede. Un fel de plânge, dar mănâncă cactus! Cică se luptă cu oligarhia, dar i-ar plăcea să fie și el la masa „bogaților”. Cu steaua un frunte, dar și cu fundul mulat în pantaloni Armani. Debitează zilele acestea că nu e președintele tuturor. Sigur că nu e! Intuiește că tot mai puțini îl „doresc” în fotoliul de prezident.
Dar să delimitezi cetățenii țării în cei „buni”, „creștini, familiști, tradiționaliști, stataliști” și cei „răi”, „minorități de gen, religioase, etnice…”. Și pe deasupra să-i pui și pe unioniști la „necetateni”… Asta e prea din cale afară!
Știu că o să fiu puțin rău aici, dar nu pot să nu constat – ai apucături și adepți din toate câte oleacă! Fă o plimbărică prin propriul partid, fracțiune și o să vezi câte „minorități” o să găsești! Și e normal să fie așa.
Dodon-prezidentul ar trebui să știe că nu sunt oameni răi sau buni, sunt oameni diferiți! Și că gradul de civilizație este echivalent cu gradul de toleranță! E Dodon populist, perfid? Nu! Suferă de disonanță cognitivă!
Dovezi? Tu ditamai „creștin” umbli cu traista pe la toți sultanii, pașalele și caimacamii musulmani și ceri, milogindu-te, să-ți repare „palatul prezidențial”?! Împarți și tu ce ai – insigne – prin Turcia, Iran, Turkmenistan, Dubai, Emirate și… Coreea de Nord?! Dar de la Putin ceva – un chirpici, un „carandaș”? Nu-ți plac unioniștii, dar te duci să tai panglici la grădinițe reconstruite cu banii românilor din Țară?!
În concluzie, conflictele interioare ale domnului Dodon duc la automutilarea rămășițelor de bun-simț, iar prostia i-o transformă în virtute.
Așa și trăim, stimați moldoveni. Așa și votăm…
Adevarul e, ca azi la Chisinau multi mananca cactus…
O săptămână bună să aveți!