ADEVĂRUL despre vizita lui Andrian CANDU la Washington. De ce aţi anulat alegerile din CHIŞINĂU ? De ce se plimbă ILAN ŞOR, responsabil de furtul miliardului ?

Candu

Moldova nu merge pe o cale corectă, iar atâtea îngrijorări cu privire la starea democrației în țara noastră nu au existat nici pe timpul regimului comunist în frunte cu Vladimir Voronin, consideră expertul Atlantic Council Timothy Fairbank. 

 

El a ținut să-l contrazică pe președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a declarat la o ședință a Atlantic Council că „Republica Moldova merge pe calea corectă” și lucrurile „sunt mai bune decât în anii ’90 sau 2000”.

„Nu cred că Moldova este pe o cale corectă. Cred că sunt foarte multe probleme. Ați menționat (adresare către Andrian Candu, n.r.) că privind în trecut ar fi mai bine. Dar noi nu am avut niciodată alegeri pur și simplu anulate. Până acum în Moldova alegerile au fost destul de corecte, comparativ cu țările vecine. Niciodată nu s-a întâmplat așa ceva”, a declarat Timothy Fairbank, expert Eurasia Center.

El a ținut să precizeze că în anii 2000, când la putere era regimul comunist condus de Vladimir Voronin, lucrurile stăteau mai bine, iar alegerile puteau fi considerate unele libere.

„Nu cred că țara luptă cu adevărat cu corupția. Vorbim despre dispariția unui miliard. Omul de afaceri și politicianul Ilan Shor este responsabil pentru dispariția acelor bani. Și nu este în pușcărie astăzi. Este primar în funcție și face absolut tot ce vrea. Guvernarea îi permite să organizeze contraproteste la manifestațiile pe care le-am văzut acum câteva săptămâni. Despre ce fel de luptă cu corupția putem vorbi când vedem astfel de lucruri? Oamenii pleacă din țara, iar asta afectează și mai mult economia. În ultimii ani crește numărul cetățenilor care aplică pentru cetățenia română”, a comentat Fairbank.

Expertul a ținut să-l contrazică pe Andrian Candu și când acesta a afirmat că „spălările de bani au avut loc din cauza sistemului de justiție”.

„Nu din cauza sistemului de justiție ați avut spălări de bani. Din cauza activităților criminale s-a întâmplat asta. Sunt acțiuni pe care unii oameni le-au făcut și nu e din vina sistemului de justiție”, a punctat acesta.

Expertul Anders Aslund, la Atlantic Council: legea cetățeniei ar putea transforma Moldova într-un „paradis al spălării banilor”.

Anders Åslund din cadrul Eurasia Center, a spus la evenimentul Atlantic Council, că există „suficiente motive pentru a renunța” la legea cetățeniei, după ce Andrian Candu a fost întrebat dacă nu este îngrijorat că aceasta ar putea transforma Moldova într-un „paradis al spălării banilor”.

Expertul Anders Aslund, la Atlantic Council, îl contrazice pe Andrian Candu legat de legea cetățeniei: Există suficiente motive pentru a renunța la aceasta

(Foto: Youtube)

„Sunt 11 țări europene care au acest sistem. Comisia Europeană s-a pronunțat împotriva acesteia.

Este ceva la ce ne vom gândi la nivel internațional. În special țările cu lege anglo-americană au dezvoltat tradiția de a vinde cetățenie și este legată de propietatea secretă. Vom cere transparență mai mare și cred că vor exista sufiecte motive de a renunța la aceasta”, a spus Anders Åslund.

Aslund a oferit exemplul Letoniei, care a introdus practica în 2009, în timpul crizei financiare și „s-a ales cu mulți cetățeni ruși și chinezi bogați, iar mai târziu nu au fost siguri dacă vor să îi aibă acolo”.

Președintele Parlamentului a spus că dacă există un sistem bun de verificare a celor care aplică pentru cetățenie în schimbul investițiilor, atunci nu există motive de îngrijorare.

Andrian Candu a mai menționat că legea respeticvă încă nu operează în Republica Moldova. „Lucrăm cu parteneri internaționali pentru a elabora sistemul. Va începe să lucreze abia anul viitor”.